Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 iul 2014 - Anul XIX, nr. 153 (5662)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Poziţie

Studenţii suceveni contestă noile modificări aduse Legii Educaţiei Naţionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociația Studenților din Universitatea Suceava (ASUS) își exprimă indignarea față de cele mai recente modificări aduse Legii Educației Naționale, „prevederi ce măcelăresc orice șansă a studenților de a beneficia de un sistem de învățământ superior de calitate”, după cum afirmă studenţii suceveni.

Studenţii din ASUS apreciază că universitățile vor deveni moșii unde rectorii și membrii senatului universitar pot rămâne în funcție pe viață.

Ei explică faptul că dacă până acum o persoană putea fi în funcția de rector maxim opt ani, noile prevederi modifică această limitare la maxim două mandate succesive complete. „Cu alte cuvinte, rectorii vor putea să își dea demisia cu câteva zile înaintea finalizării celui de-al doilea mandat, după care vor putea candida din nou sau, dacă vor o vacanță de patru ani, vor putea folosi modelul Putin pentru a reveni în funcția de rector (situații care s-au întâmplat deja în trecut)”, arată studenţii.

 

Doctoranzi care fac cercetare ”de acasă”

Ordonanţa de Urgenţă publicată la începutul acestei săptămâni dă posibilitatea ca doctoratul să se organizeze şi la "fără frecvenţă".

„Prevederile OUG-ului dau încă o lovitură calității și credibilității studiilor doctorale, reintroducând doctoratul la forma <cu frecvență redusă>. Vom asista așadar la un <boom> al numărului de doctori, doctori care în realitate nu au cercetat nimic pe toată perioada studiilor”, evidenţiază ASUS.

Studenţii spun că în contextul numeroaselor scandaluri din ultimii ani legate de modul de organizare a studiilor doctorale, Guvernul plusează și dă acum posibilitatea obținerii titlului de doctor și celor care vor face cercetare ”de acasă”, fără să fie îndrumați real și constant de conducători de doctorat.

De asemenea, ordonanţa mai prevede că universitățile pot înmatricula cu 10% mai mulţi studenți decât le permit resursele pe care le au la dispoziție. Această modificare este contestată de ASUS, în contextul în care Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior stabilește periodic capacitatea de școlarizare pentru programele de studii ale universităților în urma unor vizite de evaluare şi în urma unor analize.

Totodată, în ordonanţă se specifică faptul că profesorii universitari care ajung la vârsta pensionării vor putea candida în continuare pentru funcții de conducere sau vor putea conduce doctorate.

„Astfel, vom avea persoane care se vor înscăuna la conducerea universității până la adânci bătrâneți, fără să accepte ideea renunțării la putere pentru generații mai tinere”, spun studenţii.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), asociaţie la care este afiliată şi asociaţia studenţilor suceveni, a cerut o întâlnire oficială cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale pentru a prezenta poziția studenților față de modificările aduse de ordonanţă.

„Dată fiind iresponsabilitatea de care a dat dovadă, afrontul adus calității și relevanței sistemului de învățământ superior românesc, precum și tratarea fără respect și cu ignoranță a studenților, ANOSR cere public demisia ministrului delegat pentru Învățământ Superior, Mihnea Costoiu, ca principal responsabil pentru situația actuală a educației superioare din România. Este ultima oară când acceptăm bătaia de joc a ministrului la adresa studenților și a învățământului superior”, spun reprezentanţii studenţilor, de la nivel naţional.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenţii suceveni contestă noile modificări aduse Legii Educaţiei Naţionale.
 Vizualizări articol: 1570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Studenţii suceveni contestă noile modificări aduse Legii Educaţiei Naţionale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei