Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 iul 2014 - Anul XIX, nr. 153 (5662)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Presiune

Se caută sediu pentru Arhivele Naţionale Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arhivele Naţionale Suceava nu s-au mutat nici acum din corpul de clădire al Muzeului de Istorie, intrat deja în restaurare. Soluţiile de sediu propuse de administraţia judeţeană nu au fost agreate de conducerea centrală a instituţiei, iar aceasta din urmă nu a identificat altele, care să-i convină.

Discuţiile purtate pe această temă de prefectul de Suceava, Florin Sinescu, la Ministerul Administraţiei şi Internelor, cel care patronează Arhivele Naţionale, nu s-au soldat cu nici un rezultat. Astfel, reprezentanţii Arhivelor Naţionale refuză să se mute la Centrul Economic Bucovina, deoarece spaţiul nu este încălzit. La Centrul Militar Judeţean (CMJ), de pe strada Alexandru cel Bun, clădirea necesită câteva amenajări minimale pentru acest transfer, dar instituţia Arhivele Naţionale spune că nu are fonduri să le facă. O variantă convenabilă ar fi fost actualul sediu al Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple, cu mutarea acestuia la Iulius Mall, numai că „Paşapoartele” nu vor să se mute.

Prin urmare, deoarece trebuie găsită o soluţie urgentă pentru a se putea deschide complet frontul lucrărilor de restaurare la clădirea Muzeului de Istorie, Prefectura Suceava va face o evaluare a investiţiei minime necesare la Centrul Militar Judeţean şi va căuta fonduri pentru amenajare, în vederea transferului. „Acum le putem pune la dispoziţie un spaţiu de 500 de metri pătraţi la parterul CMJ. Este aceeaşi suprafaţă pe care au avut-o şi la muzeu. Din punctul meu de vedere, cea mai simplă variantă era mutarea Paşapoartelor la mall, pentru că spaţiul este mult mai potrivit decât actuala clădire, din punct de vedere al calităţii serviciilor către populaţie, şi mutarea Arhivelor în clădirea de pe strada Petru Rareş. Alte spaţii încălzite, fără bani, nu există în Suceava”, a declarat prefectul Sinescu.

 

Arhivele fostului partid comunist sunt depozitate „temporar” de 11 ani la Aeroportul Suceava

Prefectul de Suceava şi-a exprimat speranţa că până la sfârşitul lunii iulie problema mutării Arhivelor Naţionale va fi rezolvată.

Precizăm că Arhivele Naţionale ale României au fost notificate în urmă cu mai multe luni de Consiliul Judeţean Suceava, că la clădirea Muzeului de Istorie vor fi realizate lucrări de extindere, modernizare şi consolidare şi li s-a cerut să se mute într-o altă locaţie. Instituţia funcţionează de mai bine de 40 de ani în clădirea care aparţine Consiliului Judeţean, prin Muzeul de Istorie, şi ocupă o suprafaţă de circa 600 de metri pătraţi. În depozite sunt câţiva kilometri de documente, grupate în 690 de fonduri arhivistice, primele datând din anul 1393.

Instituţia este în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi are ca atribuţii administrarea şi protecţia specială a Fondului Arhivistic Naţional, prin preluarea de la toate instituţiile de stat şi particulare aflate pe teritoriul judeţului Suceava a documentelor rezultate din activitatea lor, la termene cuprinse între 20 şi 100 de ani de la crearea acestora.

Un segment de mare interes, respectiv arhivele istorice ale fostului Comitet Judeţean de Partid şi ale Sfatului Popular al Regiunii Suceava, care însumează 2,6 km de documente, au fost evacuate în anul 2003 din subsolul Palatului Administrativ şi mutate într-o fostă cazarmă MAPN din incinta Aeroportului Suceava. Acum 11 ani mutarea la aeroport a fost prezentată ca una temporară deoarece condiţiile de păstrare sunt improprii, dar documentele sunt şi acum acolo. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Se caută sediu pentru Arhivele Naţionale Suceava.
 Vizualizări articol: 1788 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Se caută sediu pentru Arhivele Naţionale Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 6 iul 2014, 09:44:16
haios ar fi sa se piarda finantarea proiectului pentru modernizarea muzeului. actualul sediu al arhivelor e special construit pentru asa ceva de-i de neinlocuit? la centrul cultural sunt mii de metri patrati care nu au nicio utilitate si nici chirie nu ar trebui platita.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei