Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 iun 2014 - Anul XIX, nr. 146 (5655)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Măsuri preventive

Liviu Goian, fostul jucător al CSM Suceava, dar şi un alt sucevean, Liviu Vasile Cenuşă, reţinuţi alături de primarul Bacăului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi oameni de afaceri din Bacău, dar care sunt originari din Suceava, au fost reţinuţi ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Liviu Goian, de 48 de ani, este fostul jucător al echipei de fotbal CSM Suceava în 1986 şi frate cu actualii fotbalişti Dorin şi Lucian Goian, iar acum este manager al echipei de Liga a II-a SC Bacău. Celălalt sucevean implicat în acest dosar se numeşte Liviu Vasile Cenuşă şi are tot 48 de ani. Cei doi au fost reţinuţi împreună cu Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, pentru infracţiuni de corupţie.

Dacă edilul din Bacău este acuzat de cinci fapte de luare de mită, care i-ar fi adus beneficii necuvenite în sumă totală de circa 500.000 de euro, Liviu Goian este cercetat pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită, iar Liviu Vasile Cenuşă este anchetat pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită.

 

Liviu Goian, patron de televiziune în Bacău şi beneficiar al unor contracte de publicitate fictive

În ceea ce-l priveşte pe Liviu Goian, administrator şi al postului de televiziune 1TV din Bacău, procurorii DNA au reţinut că în perioada mai 2010 – octombrie 2011 a primit de la un om de afaceri din zonă, prin intermediul firmei SC Ligone Internațional SRL Suceava, administrată de fratele său, fostul fotbalist al echipei Steaua Dorin Goian, suma de 317.217 lei în baza unor contracte de publicitate fictive. În realitate, aceşti bani ar fi fost şpaga pe care o primea primarul Romeo Stavarache de la firma cu care Primăria Bacău avea încheiat un contract privind concesionarea iluminatului public din oraş.

O altă acuzaţie este aceea că în noiembrie 2009 şi noiembrie 2010 a primit din partea unui alt afacerist, tot prin intermediul SC Ligone Internațional SRL, suma de 151.034 de lei în baza unor contracte de publicitate fictive. Banii erau tot mită pentru edilul din Bacău pentru derularea unor contracte de lucrări publice încheiate între primărie şi firma omului de afaceri care a dat banii pentru acele contracte de publicitate.

Cea de-a treia infracţiune de complicitate la luare de mită a lui Liviu Goian constă în faptul că în martie 2010 şi aprilie 2011 a primit din partea unui alt om de afaceri din Bacău contracte de publicitate fictive în sumă de 40.000 de lei, respectiv 30.000 de lei.

 

Liviu Vasile Cenuşă, proprietarul publicaţiei Ziarul de Bacău

Cel de-al doilea sucevean reţinut alături de primarul Romeo Stavarache este Liviu Vasile Cenuşă. În urmă cu circa şapte ani acesta a devenit proprietar al publicaţiei Ziarul de Bacău, care, potrivit procurorilor DNA Bacău, a încasat bani din contracte de publicitate fictive.

Nu lipsit de importanţă este faptul că Liviu Vasile Cenuşă este văr cu primarul din Bacău, aspect care probabil a contat serios în toată această afacere.

Acuzaţiile la adresa lui Liviu Vasile Cenuşă sunt tot de complicitate la luare de mită. Prima faptă constă în aceea că în perioada septembrie-octombrie 2008 a primit de la un om de afaceri din Bacău, prin intermediul SC Mediabac SRL, suma de 116.620 de lei în baza unor contracte de publicitate nereale. Banii ar fi reprezentat mita solicitată de vărul Stavarache firmei care avea concesionat iluminatul public din municipiul Bacău.

A doua faptă reţinută în sarcina lui Liviu Vasile Cenuşă este aceea că în perioada aprilie 2009 - septembrie 2011, prin intermediul SC Mediabac SRL, SC SSC Invest SRL şi SC Duoco SRL, toate din Bacău, a primit suma totală de 908.754 de lei în baza unor contracte de publicitate nereale.

Banii reprezentau mita solicitată de primarul Romeo Stavarache pentru derularea contractului de antrepriză generală privind construcţia unui bloc de locuinţe în baza unui contract încheiat de Primăria Bacău şi o firmă din localitate.

 

Stavarache şi taxa de stâlp

Potrivit comunicatului remis de DNA, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008-2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalți doi inculpați, a pretins și primit, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani. Faptele la care se referă procurorii se prezintă astfel:

1. La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 de lei.

2. În luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

3. În luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la același om de afaceri 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 de euro, inclusiv TVA.

În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

4. În luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 de lei, respectiv 30.000 de lei.

5. În perioada martie-aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, i-a solicitat unui om de afaceri 100.000 de lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009.

Documentarea acestui dosar a putut fi posibilă cu ajutorul Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție Bacău din cadrul MAI.

 

Omul de afaceri Costel Căşuneanu a „contribuit” cu peste 800.000 de lei

În ceea ce-l priveşte pe omul de afaceri Costel Căşuneanu, administratorul firmelor SC Asero SRL şi SC PA&CO International SRL, procurorii fac cercetări după ce s-au sesizat din oficiu.

Conform anchetatorilor, Costel Căşuneanu a obţinut, prin intermediul firmei Asero, aprobarea unui contract în valoare de 54 de milioane de lei (cu fonduri majoritare de la Uniunea Europeană) de către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADNRE) pentru realizarea unui "centru financiar şi de management al afacerilor". Costel Căşuneanu, Constantin Apostol, directorul general al ADNRE şi Romeo Stavarache au avut mai multe discuţii, în perioada 2008-2009, cu privire la condiţiile eliberării de către Primăria Bacău a certificatului de urbanism necesar ridicării construcţiei.

„Rezultă indicii cu privire la faptul că Apostol Constantin şi Stavarache Romeo au condiţionat eliberarea certificatului de urbanism de achitarea unor sume de bani de către Căşuneanu Costel în conturile Asociaţiei Top Sport şi SC Ligone International SRL", se menţionează în ordonanţa de reţinere.

Suma pe care Costel Căşuneanu ar fi virat-o în conturile celor două firme este 398.245 de lei, respectiv 421.000 de lei.

 

Stavarache, sensibilizat cu sponsorizarea echipei de handbal Ştiinţa Municipal Bacăului

Pentru a ajunge la Romeo Stavarache, o serie de oameni de afaceri din Bacău au apelat la ajutorul lui Constantin Apostol, directorul ADNRE şi cumătru cu edilul. Oamenilor de afaceri li s-a sugerat că îl pot sensibiliza pe primar nu doar oferindu-i mită, ci ajutând echipa locală de handbal.

Aşa se face că mai mulţi afacerişti au sprijinit financiar echipa Ştiinţa Municipal Bacău, aflată în Liga Naţională de Handbal în luptă pentru poziţiile fruntaşe.

 

Ultima oră

Duşi aseară la arestare de procurorii DNA, Liviu Cenuşă, Liviu Goian şi primarul Bacăului, Romeo Stavarache, au fost lăsaţi în libertate de judecători, luându-se faţă de suspecţi măsura controlului judiciar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liviu Goian, fostul jucător al CSM Suceava, dar şi un alt sucevean, Liviu Vasile Cenuşă, reţinuţi alături de primarul Bacăului.
 Vizualizări articol: 3013 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Liviu Goian, fostul jucător al CSM Suceava, dar şi un alt sucevean, Liviu Vasile Cenuşă, reţinuţi alături de primarul Bacăului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CLEMENTA INADMISIBILA trimis de
(27 iun 2014, 21:20:40
Cu atatea acuzatii grave si probe, cum poti lasa in libertate acesti infractori?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei