Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 iun 2014 - Anul XIX, nr. 125 (5634)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Clase profesionale

Elevii de clasa a VIII-a vor să înveţe o meserie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 26-27 mai a avut loc prima etapă de înscriere a candidaţilor în unităţile de învăţământ care organizează, în anul şcolar viitor, învăţământ profesional cu durata de trei ani.

Potrivit unei situaţii prezentate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, 1.089 de elevi de clasa a VIII-a au ales să dobândească o calificare profesională care să le permită să obţină mai rapid decât colegii lor un loc de muncă. În cazul anumitor specializări, numărul candidaţilor este chiar şi de trei ori mai mare decât numărul locurilor disponibile.

 

Mecanic auto a fost cea mai căutată specializare

Adresabilitate mare s-a înregistrat în cazul claselor cu specializarea Mecanic auto.

De exemplu, la Colegiul "Vasile Lovinescu" Fălticeni, la specializarea Mecanic auto s-au înscris 93 de candidaţi pe 28 de locuri. La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, la aceeaşi specializare, 63 de candidaţi „se luptă” pentru unul din cele 28 de locuri, la Colegiul Tehnic Rădăuţi sunt 60 de candidaţi pe 28 de locuri, la Colegiul Tehnic "Mihai Băcescu" – 53 de candidaţi pe 28 de locuri etc.

La mare căutare printre elevii claselor a VIII-a au fost şi specializările de Brutar – patiser, Ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie, numărul candidaţilor depăşind cu mult oferta şcolilor care oferă aceste specializări.

Nu la fel de vânate au fost domeniile Tâmplar universal, Sculptor-intarsier, Confecţioner produse textile şi Electrician exploatare joasă tensiune.

Elevii care vor urma învăţământul profesional vor fi sprijiniţi şi financiar, printr-o bursă în valoare de 200 de lei, care va fi acordată lunar, împreună cu facilităţi de transport şi cazare în internatele unităţilor de învăţământ, pentru acei elevi care studiază departe de casă.
În plus, elevii se vor putea întoarce în forma de pregătire liceală, pentru a susţine şi examenul de bacalaureat, dacă doresc acest lucru. În judeţul Suceava, 23 de unităţi de învăţământ vor organiza, din toamnă, clase profesionale.

Conducerile acestor şcoli au încheiat deja contracte cu agenţii economici pentru practica elevilor. Pe lângă o forţă de muncă bine calificată, pregătită conform propriilor cerinţe, angajatorii vor avea posibilitatea să-şi selecteze cei mai buni absolvenţi ai acestui program în vederea angajării. Atât procesul de selecţie la intrarea în program, cât şi examenul de certificare sunt organizate prin implicarea directă a reprezentanţilor angajatorilor.

 

Urmează alte două etape de înscriere

Între 11-25 iunie se va derula a doua etapă de înscriere, pentru ocuparea locurilor rămase libere. În perioada 27-31 august se derulează a treia etapă de înscriere. În această fază, candidaţii pot opta numai pentru calificările profesionale şi numai la şcolile unde au rămas locuri neocupate în urma etapei a II-a. Candidaţii pot afla mai multe detalii despre locurile şi specializările din şcoli pe www.alegetidrumul.ro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii de clasa a VIII-a vor să înveţe o meserie.
 Vizualizări articol: 1509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevii de clasa a VIII-a vor să înveţe o meserie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei