Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 mai 2014 - Anul XIX, nr. 110 (5619)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Scandal

Parohul Bisericii Sfântul Ilie din Rădăuţi, preotul Mihai Fediuc, acuzat că s-a branşat ilegal la reţeaua de apă dintr-un bloc din vecinătatea bisericii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un preot paroh din municipiul Rădăuţi este acuzat de locatarii unui bloc din vecinătatea bisericii unde slujește că, timp de aproape 20 de ani, de la construirea bisericii până acum, a folosit apa rece dintr-o conductă care fusese instalată ilegal la reţeaua ce alimenta blocul. Improvizația din subsolul blocului a fost descoperită săptămâna trecută, când un instalator care intervenea tocmai pentru înlăturarea „pierderilor” din subsol a observat, înaintea apometrului care indica consumul de apă de la scara respectivă, o ţeavă care ieşea în curtea bisericii.  

Mai exact, parohul Bisericii Sfântul Ilie din municipiul Rădăuţi, preotul Mihai Fediuc, este acuzat de locatarii unui bloc de garsoniere situat pe strada Grănicerului 10, blocul din spatele bisericii, că încă de la începutul anilor '90, din momentul ridicării bisericii, s-a folosit, fără ştiinţa proprietarilor de apartamente de acolo, de apa din conducta care alimenta cele cincizeci de garsoniere din scara respectivă şi că a consumat apă în valoare de peste o sută de milioane de lei vechi. Mai mult, locatarii afirmă că după ce ilegalitatea a fost descoperită şi oamenii au tăiat conducta, preotul a decis să instaleze, de această dată legal, o altă conductă care ar fi trebuit să subtraverseze blocul în cauză. Ca şi cum situaţia nu ar fi fost suficient de tensionată, lucrarea pentru noua sursă de apă a demarat imediat şi muncitorii au început să spargă fundaţia blocului, fără a avea acordul locatarilor, după cum au afirmat aceştia.

 

„Ne-a încărcat cu consumul de apă, am plătit ani de zile şi consumul de acolo”

Deşi mai mulţi cetăţeni care locuiesc în blocul de garsoniere au preferat să privească pe fereastră, din spatele perdelelor, întâlnirea dintre reporterul Monitorului de Suceava şi câţiva dintre nemulţumiţii de situaţia de acolo, cel mai vehement dintre proprietarii de pe Grănicerului 10 s-a arătat Octavian Petrescu, care a afirmat că este anormală situaţia în care locatarii au plătit ani de zile, fără să ştie, apa folosită de biserică.

„În timp ce se efectuau nişte lucrări de reparaţii în blocul nostru, am sesizat că preotul este racordat la reţeaua noastră de apă. Am aflat că racordarea se făcuse pentru a-şi asigura un hidrant pe care să-l poată folosi în caz de incendiu la biserică, ceea ce a fost doar un pretext pentru a-şi crea o reţea proprie de apă, reţea pe care a extins-o apoi pe toată suprafaţa unde se află biserica şi celelalte anexe. Vă daţi seama că s-a consumat multă apă... Preotul se scuză şi spune că a folosit apă numai pentru spălarea covoarelor, dar a fost necesară şi pentru construcţiile care s-au făcut în incinta bisericii, pentru mai multe lucruri... Aşa că ne-a încărcat pe noi cu consumul de apă, noi am plătit ani de zile şi consumul de acolo. Chiar şi acum a făcut o clădire nouă în incintă şi nici de această dată nu a avut bunul-simţ să instaleze un apometru care să contorizeze consumul de acolo ca apoi să-l scadă de pe factura noastră...După ce noi am găsit conducta care fusese instalată abuziv şi am tăiat-o, preotul Fediuc a vrut să-şi instaleze o altă conductă de la căminul din faţa blocului, conductă care ar fi trebuit să subtraverseze blocul nostru, însă fără să aibă acceptul nostru. A spart temelia, a spart pe casa scării, fără să întrebe pe nimeni. Asta-i altă hoţie”, a afirmat Octavian Petrescu.

 

„Cred că suma corectă ar fi undeva între o sută şi două sute de milioane de lei vechi”

Întrebaţi care ar fi soluţia pentru stingerea conflictului şi pentru o relaţie normală între cele două părţi, locatarii blocului de garsoniere spun că preotul ar trebui să le restituie o sumă cuprinsă între o sută şi două sute de milioane de lei vechi sau să suporte plata reparaţiilor din subsolul blocului din Grănicerului 10.

„Noi, cei care am fost încărcaţi la facturi, estimăm că preotul ne datorează cel puţin o sută de milioane de lei vechi (10.000 de lei) în contul apei pe care a folosit-o şi am plătit-o noi. Dacă luăm facturile vechi, încă de pe vremea când serviciul de furnizare a apei ţinea de Servicii Comunale, când am plătit o mulţime de pierderi şi de penalităţi, cred că suma corectă ar fi undeva între o sută şi două sute de milioane  de lei vechi (10.000-20.000 de lei). Ar mai fi o variantă: majoritatea locatarilor sunt de acord să vină să repare tot subsolul, să schimbe ţevile de apă rece şi de apă caldă şi căldură. Dacă repară subsolul, îl putem ierta, vom trece peste ceea ce a fost. Apoi poate să intre în legalitate şi cu conducta pentru biserică”, a spus un alt proprietar de garsonieră, Nicolae Micliuc.

 

„Am rămas şi fără o bucată din locurile care mai erau pentru parcări, pentru că a mutat ieşirea de la casa mortuară”

În acelaşi timp, locatarii din blocul de pe strada Grănicerului sunt nemulţumiţi că preotul Fediuc s-a extins abuziv, spun ei, şi pe o porţiune din domeniul public, unde erau amenajate locuri de parcare. „A venit aici şi a construit biserica, apoi ne-a luat parcarea, vreo 200 de metri patraţi, şi a construit o clădire. Apoi s-a extins cu casa mortuară, unde vorba vine că serviciul e gratuit. Acum am rămas şi fără o bucată din locurile care mai erau pentru parcări, pentru că a mutat ieşirea de la casa mortuară. Suntem nevoiţi să ieşim cu maşinile cu spatele, pentru că nu e loc, şi nu ne putem asigura când ieşim în șoseaua principală, se pot întâmpla accidente. Ştiu foarte bine ce înseamnă asta, pentru că eu am o camionetă mare. Ca un om trecut prin viaţă, un om care a văzut cum procedează mai mulţi preoţi, pot spune că am ajuns la concluzia că sunt nişte bişniţari de imobiliare, de suflete şi de cadavre. Îi fură şi pe cei vii, şi pe cei morţi, îi fură pe toţi. O să se ajungă să stea ei în biserică şi cerşetorii afară. O să se ajungă să le pună şi la cerşetori taxe. Ar trebui să le pună preoţilor fişa, situaţia de avere, la intrarea în biserică. Atunci să vezi câţi oameni se vor mai duce la biserică”, a mai afirmat Octavian Petrescu.

În cursul zilei de ieri am încercat să aflăm care este poziţia preotului paroh Mihai Fediuc vizavi de acuzaţiile care i se aduc, însă preotul rădăuţean nu a fost de acord, mărginindu-se să afirme că toate acuzaţiile care i-au fost aduse sunt „doar calomnii”, că are dovezi care infirmă afirmaţiile celor doi locatari şi că în situaţia de acum „presa umblă, din nou, după senzaţional”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parohul Bisericii Sfântul Ilie din Rădăuţi, preotul Mihai Fediuc, acuzat că s-a branşat ilegal la reţeaua de apă dintr-un bloc din vecinătatea bisericii.
 Vizualizări articol: 8638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Parohul Bisericii Sfântul Ilie din Rădăuţi, preotul Mihai Fediuc, acuzat că s-a branşat ilegal la reţeaua de apă dintr-un bloc din vecinătatea bisericii4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Parinte ai uitat trimis de
(16 mai 2014, 12:41:45
Una din porunci zice asa..
SA NU FURI!!!
2.   Interpop trimis de
(16 mai 2014, 13:21:29
Ei iti spun ca Biserica primeste ce i se da. Dar, cum Dumnezeu iti da, nu iti si baga in traista, trebuie sa puna efectiv laba pe aceste binecuvintari care apar uneori chiar si sub forma unor conducte de apa, locuri de parcare invecinate samd. Pe langa interlopi, avem si interpopi.
3.   Soric gros trimis de
(16 mai 2014, 14:03:57
Bineinteles ca sfintia-sa va continua sa slujeasca mai departe la respectiva biserica si sa predice cinstea si corectitudinea, de parca nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i pute. Si pe Seful sau, prea-cinstitul Pimen Zainea, o sa-l doara undeva ca are un hot dovedit in echipa lui si o sa-l lase in pace, pentru ca asa merg treburile la noi...
4.   Se tin belelele de sutana lui Fediuc ..... trimis de
(16 mai 2014, 17:26:45
Oare de ce nu ma mira ca popa-vedeta Fediuc a ajuns iar la rubrica de scandal ??!!.......e veche meteahna asta a lui ,prin 1998 era "hotul de brazi in sutana " ,l-au dat si la tv ,iar cei de la Divertis au facut si o sceneta cu el ( ce mai , vedeta in toata regula !.....) ,apoi prin 2003 "instigator la violenta impotriva unui consilier local ",prin 2008 un scandal despre cum a devenit popa proprietar pe nu stiu cate ha teren aflate in vecinatatea Pct. de Trecere a Frontierei Siret.......si multe , multe alte scandaluri pe care radautenii le stiu ,un popa -delicvent si controversat , care de vreo 20 ani tot are probleme cu institutiile statului , dar care vorba unuia de mai sus ,d-l popa predica cinstea si corectitudinea in ale lui predici de duminica !
5.   NU JUDECA, CA SA NU FI JUDECAT! trimis de
(16 mai 2014, 17:50:43
Ce usor este sa aruncati cu noroi in cineva?
Va rog, luati in calcul si aspectele pozitive ale pr. Fediuc. Este unul dintre preotii din Radauti care a realizat cel mai mult pentru parohie. Eu locuiesc de 7 ani in Radauti, am onoarea sa fac parte din parohia pastorita de pr. Fediuc, dar, sincer, nu multi preoti au facut atatea pentru parohie, comunitate...
In articolul publicat este vorba de apa. Sa nu uitam ca in curtea bisericii se afla o fantana cu apa potabila, de unde multa lume se alimenteaza cu apa pentru consum, fara sa fie numeni "taxat" de parintele Mihai. Cata apa credeti ca s-a consumat pentru spalatul covoarelor, odata sau de doua ori pe an? Se exagereaza cande se spune ca s-a platit in plus, de locatari, 100-200 milioane lei, NUMAI UN EXPERT POATE SA CALCULEZE "PAGUBA" produsa de spalatul covoarelor pentru biserica. Dvs, locatarii, daca aveti apometre, trebuia sa platiti consumul din apometre, daca ati platit in plus, trebuia sa cereti socoteala celui care v-au luat banii....Sunt multe de spus. Imi este rusine ca se discuta o astfel de problema, legata de biserica. NU CRED, SUB NICIO FORMA, CA PARINTELE A LUAT APA SI A DUS-O ACASA LA EL. NU AVETI VOIE SA-L FACETI HOT!!!!
Incaodata, va rog frumos, sa analizati realizarile facute de pr. Fediuc. Sunt convinsa ca nu i-a fost usor sa obtina sponsorizari in materiale de constructii, sa stranga fonduri si sa efectueze o serie de lucrari in folosul comunitatii, nu le-a dus la el acasa...

5.1  RE: NU JUDECA, CA SA NU FI JUDECAT! trimis de
(16 mai 2014, 18:05:09
oare de ce .-..de fiecare data cand e un articol despre pochi ..apare si cate o  ☭ re de asta sa.i tina apararea.
5.2  RE: NU JUDECA, CA SA NU FI JUDECAT! trimis de
(20 mai 2014, 18:08:07
Doamna Maria mai cititi stirea odata...dvs va bateti cu pumnii in piept ca nu credeti ce se spune ca stati de 7 ani in Radauti. Eu va recomand sa faceti un calcul 2014-1990 si sa vedeti rezultatul...si dupa sa comentati
6.   Raspuns pentru LUKANU trimis de
(17 mai 2014, 00:32:41
Pentru că e spălată pe creier.
7.   Ptr d-na Mariiiiiiiiiiiiaaaaaaa !!!! trimis de
(17 mai 2014, 21:17:38
Eu nu judec pe nimeni ,doar expun fapte de-ale d-lui popa , care apar in media si-n gura lumii din Radauti.....D-na Mariiiiiiia este doar de 7 ani "radauteanca" , nu are de unde sa stie potentialul de hot al acestui popa care a dovedit cu multi mai multi ani in urma decat cei 7 ai d-nei Mariiiiiiia cum este el .....din pacate !!!!.........like ptr VLADO de mai sus ,tre sa stie si el , ca si radautean get-beget ca popa nostru mult-iubit are si scandaluri renumite in ce priveste viata particulara a d-lui , are si un copil cu o enoriasa (ohoooo....de vreo dublul celor 7 ani ai d-nei )......e tare popa nostrul , ce sa zic !!.....noroc de babele si chiar cele mai tinere , ca deh.......astea sunt spalate pe creier !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei