Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 mai 2014 - Anul XIX, nr. 103 (5612)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulțumiri

Indemnizațiile șefilor, un secret bine păzit la Casa de Ajutor a Pensionarilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava, asociaţia nebancară cu peste 3.000 de membri care oferă lunar sute de împrumuturi, are un Consiliu director format din cinci oameni care îşi stabilesc propriile indemnizaţii, iar acestea sunt confidenţiale. Situaţia a fost semnalată de o parte a membrilor CARP la şedinţa de alegeri care a avut loc la începutul acestei săptămâni. Oamenii consideră că nu este normal ca din cotizaţiile adunate de la membri cei din conducere să aibă indemnizaţii secrete, automat odată cu confidenţialitatea apărând şi suspiciuni.

 

Membri cu cotizaţii la zi nu pot afla indemnizațiile şefilor

Elvira Bulinschi, care a lucrat în trecut la CARP Suceava pe postul de contabil-şef, a semnalat o serie de aspecte care pun semne de întrebare. Femeia spune că, din informaţiile pe care le are, în ultima perioadă de timp preşedintele CARP a încasat o indemnizație lunară de aproximativ 5.000 de lei, iar membrii Consiliului director câte 3.000 de lei. S-a prezentat în mai multe rânduri la sediul asociaţiei şi a cerut să-i fie comunicată, în calitatea sa de membru cu cotizaţia la zi, valoarea indemnizațiilor șefilor.

„Mi s-a spus că indemnizaţiile sunt confidenţiale şi am fost trimisă la plimbare”, se plânge femeia.

Ea a mai semnalat şi multe alte aspecte care nu ar fi în avantajul pensionarilor. Femeia consideră că ajutoarele la deces pentru pensionari sunt foarte mici, până în 1.000 de lei, chiar şi pentru cei care au plătit cotizaţie timp 20 de ani, valoarea ajutoarelor nerambursabile pentru pensionarii săraci este foarte mică, şi a mai semnalat desfiinţarea unor magazine alimentare şi în general reducerea numărului de facilităţi pentru membrii CARP Suceava.

„În acest timp, cei din conducere încasează indemnizații foarte mari. Dacă nu ar fi aşa, acestea nu ar fi secrete. CARP îşi gestionează activitatea din cotizaţiile oamenilor şi avem dreptul să ştim aceste lucruri”, a declarat femeia.

 

Se ascund în spatele procentelor

În încercarea de a lămuri problema indemnizațiilor, l-am contactat pe preşedintele proaspăt ales al CARP Suceava, Cezar Telescu. El a câştigat alegerile care au avut loc luni, la începutul acestei săptămâni, luându-i locul fostului preşedinte, Dumitru Savu, care a condus asociația timp de două mandate a câte patru ani.

Telescu a negat că indemnizația președintelui ar fi fost de 5.000 de lei, însă nici nu a adus vreo lămurire clară cu privire la cuantumul acesteia. 

„Indemnizațianu este o sumă fixă, ea variază, reprezintă un procent funcţie de activitatea din fiecare lună, funcţie de balanţa economică”, a spus Telescu. El a evitat să dea măcar exemplu cât a fost indemnizația preşedintelui într-o lună ori care ar fi fost media acesteia în ultimele luni de zile.

Telescu a mai spus că aceste indemnizaţii sunt confidenţiale prin statutul CARP Suceava, fiind stabilite de Consiliul director, format din preşedinte şi patru membri aleşi la ultima adunare generală.

 

Împrumuturile, principala activitate a Casei de Ajutor a Pensionarilor

Noul preşedinte al CARP a ţinut însă să dea asigurări că indemnizaţiile nu sunt „nesimţite”, însă este de părere că în condiţiile în care pensiile sunt foarte mici orice indemnizaţie poate părea mare pentru un vârstnic. În opinia sa, munca în cadrul Consiliului director al CARP nu este deloc una uşoară.

„Acordăm foarte multe împrumuturi, cu dobânzi foarte mici, de 3%, fără comisioane. Practic îi ajutăm cum putem pe pensionarii care trăiesc din aceste împrumuturi. Avem o credibilitate care s-a adunat pe parcursul a zeci de ani şi tot timpul a fost un echilibru între banii încasaţi din cotizaţii, împrumuturi şi indemnizaţii şi salarii ale angajaţilor. Nimeni nu îşi bate joc de banii pensionarilor”, şi-a spus punctul de vedere Cezar Telescu.

 

Noul preşedinte vrea să aducă un suflu nou însă păstrează confidențialitatea indemnizațiilor

El a mai ţinut să precizeze că fiecare membru al CARP plăteşte o cotizaţie lunară de 3 lei, o sumă simbolică, condiţii în care consideră că ajutoarele de deces oferite sunt decente ca valoare.

Cezar Telescu are 62 de ani, are dublă calificare de inginer şi economist şi este proaspăt pensionar. El a declarat că vrea să aducă un suflu nou la CARP Suceava şi va promova un colectiv proaspăt şi întinerit.

Cât despre confidențialitatea valorii indemnizațiilor, acesta nu pare a avea de gând să schimbe ceva. Cum este vorba de o asociaţie în care înscrierea se face benevol, singurii care pot încerca să schimbe ceva sunt membrii cotizanţi ai CARP Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Indemnizațiile șefilor, un secret bine păzit la Casa de Ajutor a Pensionarilor.
 Vizualizări articol: 4575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.70/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 10 voturi
Indemnizațiile șefilor, un secret bine păzit la Casa de Ajutor a Pensionarilor3.7510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Să iei atitudine nu înseamnă să te pui în pericol! trimis de
( 8 mai 2014, 14:11:34
,,Sefii” au alte obiceiuri stravechi, ei stiu atit, ca functia trebuie sa iti foloseasca tie...
Foarte mult conteaza pregatirea si educatia celui pus in functie. Conteaza bunul simt si grija pe care ar trebuie s-o aiba de aproapele sau.
Da, conteaza cine esti, si cum stii sa-ti alegi oamenii, pentru ca numai asa poti impune seriozitatea si disciplina intre colegi.
2.   Imprumuturile si haleala e pe primul loc trimis de
( 8 mai 2014, 21:18:14
Ma intreb daca noul suflu va fi adus cu aceeasi ciupici sau cu alti ciupitori pardon julitori.
3.   Comentariu trimis de
( 9 mai 2014, 06:19:51
Aceste IFN uri(întreprinderi financiare nebancare) din care fac parte si CARP fac o publicitate agresiva de atragere de clienți din toata gama, nu numai pensionari. Dobânzile, contributiile si comisioanele sunt mari, dar toate sunt mascate sub diverse denumiri , nu 3% cum a zis d- lui in articol.
Aceste IFN uri mi se par a fi o legalizare mascata a camatarilor. Te aburesc cu tot felul de oferte, iar dupa ce pun mana pe fraieri ca si clienți, le iau dobânzi de 100% la împrumuturi. Au băieții bani de toate; si de indemnizatii umflate si de șpăgi ca sa fie trecuți cu vederea, si de multe altele. Ca de obicei si aici e de vina sistemul, cei care trebuie sa vegheze la dreptatea cetateanului si la buna lui existența , își fac interesele lor, iar noi mergem la vot ca oile si atat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei