Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 apr 2014 - Anul XIX, nr. 97 (5606)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ziua Veteranilor

În judeţul Suceava au mai rămas doar 1.645 de veterani de război

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Veteranilor de Război din România a fost marcată, ieri, şi la Suceava, printr-o adunare festivă, precum şi de un ceremonial religios şi militar, urmat de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor din parcul central al Sucevei.

În prezenţa a câtorva zeci de veterani şi a autorităţilor judeţene, preşedintele Filialei Judeţene Suceava a Veteranilor de Război, profesorul colonel Mihai Filip, a amintit că 29 aprilie a fost aleasă Ziua Veteranilor de Război din România deoarece la această dată, în anul 1902, regele Carol I a instituit prin Înalt Decret calitatea de veteran de război pentru toţi cei care luptaseră în războiul din 1877-1878 pentru cucerirea Independenţei de Stat a României. Pentru prima dată, aniversarea veteranilor a avut loc în urmă cu şase ani, la data de 29 aprilie 2008.

Mihai Filip a ţinut să precizeze că în anul 1990, atunci când s-a constitut Asociaţia Veteranilor de Război, numărul acestora era de 34.000, iar apoi în organizaţie au fost înscrise, potrivit legii, şi 30.000 de văduve de veterani de război. În momentul de faţă, organizaţia condusă de Mihai Filip mai are doar 7.003 membri, din care 1.654 de veterani de război, 17 invalizi de război, 27 de văduve de război şi 5.331 de văduve de veterani de război.

La solicitarea prof. colonel Mihai Filip, toţi cei care au participat la adunarea festivă de ieri au ţinut un moment de reculegere în memoria veteranilor de război dispăruţi.

 

Veteranii cer de la preoţi o mai mare înţelegere pentru a nu-i mai taxa la unele servicii religioase

Preşedintele Filialei Judeţene a Veteranilor de Război a ţinut să remarce faptul că membrii organizaţiei au avut parte de sprijinul autorităţilor judeţene, însă a amintit şi de o serie de probleme care ar trebui rezolvate în viitor. Astfel, Mihai Filip a solicitat, printre altele, o mai mare înţelegere din partea preoţilor faţă de bătrâni, veterani şi văduve de veterani, pentru ca aceştia să nu mai fie taxaţi la unele servicii religioase. El a făcut referire în special la taxa percepută de preoţi pentru înmormântare, afirmând că sunt cazuri în care familiile nu îşi permit să plătească taxele de înmormântare la decesul unor veteran de război.

Mihai Filip şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de transportatorii suceveni, despre care a spus că refuză să-i transporte pe veterani şi văduvele de veterani de război în baza foilor de drum la care au dreptul potrivit legii, cerându-le în schimb bani pe bilete. La final, el a afirmat că în general veteranii sunt mulţumiţi de modul în care instituţiile statului colaborează cu ei în rezolvarea problemelor pe care le au.

Prezenţi la adunarea festivă a veteranilor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, comandantul Centrului Militar Judeţean, colonelul Mugurel Anton, şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, şi-au exprimat respectul, sprijinul şi recunoştinţa faţă de veteranii de război. De precizat că autorităţile, dar şi unii veterani suceveni au primit diplome şi medalii aniversare din partea preşedintelui  Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, generalul de armată (r) Marin Dragnea.

Tot ieri, la Monumentul Eroilor din Parcul Central al Sucevei, autorităţile judeţene, primarul Ion Lungu, precum şi reprezentanţii veteranilor, partidelor politice şi ai societăţii civile au depuse coroane şi jerbe de flori în memoria eroilor care s-au jertfit pentru ţară. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În judeţul Suceava au mai rămas doar 1.645 de veterani de război.
 Vizualizări articol: 1520 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
În judeţul Suceava au mai rămas doar 1.645 de veterani de război3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 1 mai 2014, 00:07:49
Cinste lor.Mare noroc pe capul lor ca nu a stat Boc mai mult la guvernare ca/i termina pe toti bietii batrani .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei