Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 apr 2014 - Anul XIX, nr. 97 (5606)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Faţetele sărăciei

Din lipsa banilor, tot mai mulţi suceveni îşi pierd dinţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dinţi lipsă, îngălbeniţi şi cariaţi au tot mai mulţi suceveni şi de la vârste din ce în ce mai tinere. Lipsa banilor îi împiedică nu numai să ajungă la stomatolog, ci şi să-şi cumpere produsele uzuale de igienă dentară. Potrivit datelor din luna martie ale Comisiei Europene, în România con­sumul de pastă de dinţi este de trei ori mai mic comparativ cu celelalte ţări europene.

Preşedintele Colegiului medicilor dentişti din Suceava, dr. Ioan Costea, declară că cifrele sunt îngrijorătoare pentru că nu este vorba despre atitudinea faţă de sănătatea dentară, ci de sărăcie, de lipsa banilor. „Sucevenii ar veni la dentist, dar nu au bani. Puneţi-i să râdă pe stradă, să vedeţi ce zâmbete au”, spune doctorul.

De la jumătatea anului trecut, statul român nu mai investeşte un leu în asistenţa stomatologică. Puţinii bani pe care îi dădea până atunci, circa 10 milioane de lei vechi lunar, care nu ajungeau nici măcar pentru dezinfectante, au fost eliminaţi, astfel încât la această oră singurul cabinet la care oamenii mai pot merge gratuit este serviciul de urgenţă stomatologică din Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava. Însă, aşa cum îi spune şi numele, asigură doar urgenţele.

În rest, totul se plăteşte, şi nu puţin. Câteva plombe şi un implant dentar ar putea depăşi lejer salariul minim pe economie. Serviciile medicale stomatologice sunt din ce în ce mai puţine şi mai scumpe. „În 1997 am fost mandatat să fac o statistică referitoare la cheltuielile unui cabinet stomatologic. Concluzia a fost că în 1997 se cheltuia dublu faţă de perioada de dinainte de 1989, însă serviciile oferite erau cu cel puţin 50 la sută mai mici. Şi s-a continuat în acelaşi sens”, a afirmat dr. Costea.

 

„Copilul este un pacient foarte bun, îţi rămâne credincios”

Potrivit președintelui Colegiului Medicilor Dentişti din Suceava, norocul amar pe care îl au sucevenii este că medicii tineri fac tot mai rar extracţii dentare deoarece în facultăţile de stomatologie se face puţină practică pe acest segment, aşa că pacienţii îşi păstrează dinţii, oricât de degradaţi ar fi, până când aceştia cad singuri din cauza cariilor şi a lipsei de îngrijire. Şi din păcate asta se întâmplă, după cum spune dr. Costea, chiar înainte de 40 de ani.

„Poate vom fi o populaţie sănătoasă, dar vom avea un zâmbet de bebeluş foarte repede. Statul greşeşte că nu investeşte în asistenţa stomatologică”, afirmă el. Efectele acestei erori ar fi, pe de o parte, în pierderea a tot ceea ce a însemnat industria românească a materialelor şi aparaturii de uz stomatologic, iar pe de altă parte, creşterea morbidităţii şi a complexităţii cariilor. Atâta timp cât asigurarea de sănătate obligatorie nu acoperă măcar o consultaţie stomatologică la 6 luni şi un minim tratament al afecţiunilor dentare, nici chiar la copii, nu este de mirare că numărul celor care rămân din tinereţe fără dinţi creşte de la o zi la alta.

Singurul lucru îmbucurător în acest tablou sumbru este că există în Suceava stomatologi care tratează copiii gratuit şi că sunt părinţi care încep să vină la prima consultaţie încă de când au copiii 2-3 ani. „Copilul este un pacient foarte bun, îţi rămâne credincios. Trebuie doar să ai răbdare. El este pacientul meu adult de mâine, care va plăti şi pentru când era copil şi l-am tratat gratuit”, a mai spus dr. Costea. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din lipsa banilor, tot mai mulţi suceveni îşi pierd dinţii.
 Vizualizări articol: 2301 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Din lipsa banilor, tot mai mulţi suceveni îşi pierd dinţii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei