Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 apr 2014 - Anul XIX, nr. 97 (5606)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Modernizări

Investigaţii, tratamente şi operaţii ca în clinicile universitare, la Maternitatea Spitalului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Condiţii de cazare excelente şi dotări de ultimă generaţie la Maternitatea Spitalului Suceava, unde printr-un program al Băncii Mondiale au fost investiţi aproape zece milioane de lei. Ca urmare a investiţiilor masive realizate în acest sector, care cuprinde secţiile Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie, calitatea actului medical a crescut, acum putând fi efectuate pe plan local investigaţii şi operaţii complexe, exact ca într-o clinică universitară. Extinderea gamei de servicii medicale le scuteşte pe paciente să mai facă drumuri spre alte unităţi sanitare, pentru diagnostice precise şi intervenţii complicate, astfel că şi numărul internărilor a crescut.

Şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie, dr. Cristian Irimie, şi colega sa dr. Laura Coca au explicat pentru Monitorul de Suceava ce a însemnat, concret, modernizarea acestui sector şi a maternităţii.

Am aflat că pe lângă reabilitarea completă a spaţiilor, care a îmbunătăţit confortul hotelier, blocul operator a fost dotat la standarde europene. Investiţiile în aparatură au fost importante, fiind achiziţionate printre altele un ecograf performant, un histeroscop, un laparoscop şi un cardiotocograf pentru urmărirea stării fătului.

 

Histeroscopie şi laparoscopie

Noile echipamente medicale permit practicarea unei chirurgii minim invazive şi a unei chirurgii pe cale vaginală, cu multiple avantaje faţă de clasicele intervenţii. Astfel, histeroscopia reprezintă una dintre cele mai eficiente şi puţin invazive metode de diagnostic şi tratament în ceea ce priveşte patologia cavităţii uterine. Beneficiile sale sunt imense, atât din punct de vedere al diagnosticului extrem de precis, cât şi din punctul de vedere al abordului terapeutic chirurgical al afecţiunii, care poate fi făcut în cadrul aceleiaşi şedinţe histeroscopice. Examenul permite explorarea cavităţii uterine cu ajutorul unui histeroscop (tub dotat cu un sistem optic) şi, eventual, tratarea leziunilor constatate. O histeroscopie este indicată în cazul unor anomalii ale mucoasei uterine cum ar fi polipi, fibroame sau cancer. Pe de altă parte, laparoscopia este o metodă de diagnostic care necesită abordare chirurgicală, pentru constatarea sau excluderea unei afecţiuni în cavitatea abdominală sau pelvină. Laparoscopia înlocuieşte intervenţia chirurgicală clasică, cu incizie la nivelul abdomenului, reducând complicaţiile postoperatorii, timpul de recuperare, ca să nu mai vorbim de faptul că durerile sunt mai mici, iar rezultatul cosmetic mai bun.

 

Histerectomii pe cale vaginală

Intervenţiile pe cale vaginală, practicate de asemenea la Suceava, respectă principiile chirurgiei minim invazive, histerectomia fiind una dintre procedurile care se pot realiza pe această cale. Această tehnică presupune extragerea pe cale vaginală a uterului, ovarelor sau trompelor şi este de preferat deoarece necesită o anestezie uşoară, nu lasă cicatrice şi scurtează timpul de refacere postoperatorie. Tot la Suceava se practică deja cu succes chirurgia incontinenţei urinare de efort cu bandeletă, care se mai realizează doar în câteva clinici din ţară.

Femeile care doresc aceste proceduri inovatoare şi îndeosebi cele cu o formă de cancer genital se pot interna prin ambulatoriul de specialitate Obstetrică-Ginecologie al spitalului, cu trimitere de la medicul de familie. Ele nu plătesc nimic, cu condiţia să fie asigurate. Pacientele vor beneficia totodată şi de dotarea platoului de imagistică al Spitalului Suceava, care cuprinde printre altele computer tomograf şi rezonanţă magnetică.

 

Colposcopia, o altă procedură modernă, disponibilă în curând

Investiţiile în aparatură de la Maternitatea Spitalului Suceava vor continua, subliniază doctorii Cristian Irimie şi Laura Coca. Până la finele anului, vor mai fi achiziţionate trei cardiotocografe pentru urmărirea stării fătului, un ecograf şi un colposcop proiectat să răspundă celor mai exigente nevoi de diagnostic şi tratament pentru ginecologia modernă. Ultimul aparat esteutil în depistarea modificărilor precanceroase şi canceroase ale vulvei, vaginului şi colului uterin. Colposcopia este indicată în primul rând femeilor care au prezentat anomalii la examenul ginecologic sau rezultate anormale la testul Babeş-Papanicolau, dar are şi alte indicaţii care vizează prezenţa durerilor şi sângerărilor vaginale, mai ales legate de contactul sexual sau depistarea vegetaţiilor veneriene la nivelul vaginului sau colului.

Singura investigaţie deocamdată indisponibilă la Suceava este un test de diagnostic prenatal – amniocenteză - care se face pentru a determina dacă bebeluşul are anumite anomalii genetice, malformaţii sau infecţii. Procedura presupune extragerea unei mici cantităţi de lichid amniotic din uter, însă în viitor ginecologii suceveni s-ar putea ocupa măcar de partea de recoltare, probele urmând a fi trimise spre analiză la un centru universitar.

 

Laura Coca, Alina Melinte şi Petronela Vicoveanu, medicii care practică chirurgia minim invazivă

Secţia Neonatologie a Spitalului Suceava are o capacitate de 72 de paturi, dintre care 12 pentru nou-născuţi prematur. Anual, aici sunt îngrijiţi peste 3.000 de bebeluşi, inclusiv din judeţul Botoşani. Personalul care se ocupă de sugari este compus din cinci medici, 27 de asistente, opt infirmiere şi două îngrijitoare. Secţia Obstetrică-Ginecologie are 100 de paturi şi în fiecare an internează în jur de 3.700 de paciente. 14 medici lucrează în acest sector, dintre care jumătate au diverse specializări în domeniul imagisticii medicale. Trei au obţinut şi competenţă în chirurgia minim invazivă: dr. Laura Coca, dr. Alina Melinte şi dr. Petronela Vicoveanu.

 

Aproape zece milioane de lei, bani de la Banca Mondială, pentru investiţii în infrastructură şi aparatură

La Spitalul Suceava, proiectul „Lucrări civile de reabilitare a secţiilor de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie”, finanţat de Banca Mondială, a cuprins investiţii de 9.970.581 de lei, dintre care 5.492.820 de lei în infrastructură şi 4.477.731 de lei în echipamente medicale. Proiectul a inclus lucrări de reabilitare a celor două sectoare, principalele lucrări efectuate constând în recompartimentarea, reabilitarea şi modernizarea spaţiilor de la etajele IV şi V, amenajarea de saloane pentru reanimarea nou-născuţilor prematur sau subponderali, organizarea unui bloc operator format dintr-o sală de operaţie principală şi patru săli mai mici pentru naştere individuală.

Totodată, pentru asigurarea ventilării şi climatizării aseptice a fost prevăzută o centrală de ventilaţie. Spaţiul reabilitat a fost dotat cu instalaţii de semnalizare a incendiilor, supraveghere video, apelare asistentă, unităţi de climatizare pentru fiecare salon şi echipamente de ultimă generaţie. În timp ce fiecare salon a fost prevăzut cu grup sanitar propriu, aer condiţionat, sistem de oxigen, buton de panică, aparatura medicală achiziţionată este de ultimă generaţie, permiţând lărgirea ariei de intervenţii chirurgicale ginecologice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Investigaţii, tratamente şi operaţii ca în clinicile universitare, la Maternitatea Spitalului Suceava.
 Vizualizări articol: 5119 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Investigaţii, tratamente şi operaţii ca în clinicile universitare, la Maternitatea Spitalului Suceava4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei