Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 apr 2014 - Anul XIX, nr. 86 (5595)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   28 imagini |   ø fişiere video

De Florii

Festivalul Ouălor Încondeiate la Moldoviţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe 13 aprilie, în Duminica Floriilor, la Moldoviţa s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Ouălor Încondeiate, eveniment care pune în valoare şi promovează tradiţiile cultural-meşteşugăreşti ale etniei huţule din Bucovina.

Conform preotului protopop Aurel Goraş, care s-a rugat la începerea festivalului pentru cei ce ostenesc să păstreze tradiţiile, elementul pe care ar trebui să-l reţinem din această bogăţie de manifestări este cinstea închinată oului creştin. „Oul încondeiat este legat de sărbătoarea Învierii. Oul este un simbol al vieţii, el zămisleşte viaţă, dar trebuie să vorbim şi de puterea oului, prin numărul mare de manifestări zămislite de oul încondeiat”, ne-a declarat preotul Aurel Goraş.

 

Oaspeţi de seamă ai Muzeului „Lucia Condrea” şi ai festivalului

Calitativ, de la o ediţie la alta, la Festivalul Ouălor Încondeiate de la Moldoviţa creşte modul de prezentare a participanţilor, iar secţiunea dedicată copiilor are tot mai mulţi concurenţi. Printre vizitatori s-au numărat Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, prefectul Florin Sinescu, senatorul Neculai Bereanu, turişti români şi străini, care pe lângă expoziţia din sala de sport a comunei au admirat şi Muzeul Ouălor Încondeiate “Lucia Condrea”.

Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean, a spus: „Ceea ce avem aici şi în alte localităţi face o legătură profundă a noastră cu creştinismul, cu ideea de Paşte. Mă bucur să văd în sală foarte mulţi copii, foarte mulţi tineri. Este important ca pe lângă cei care sunt în vârstă, care fac această meserie de ani şi ani, să vină tinerii care preiau meşteşugul şi îl duc mai departe. Pentru noi, ca administraţie judeţeană, Moldoviţa înseamnă foarte mult, o zonă de suflet, o zonă de tradiţii, o zonă care păstrează această legătură cu Bucovina profundă şi vă rog să contaţi pe sprijinul nostru pentru a fi promovaţi”.

Prefectul Florin Sinescu vine cu mare drag la Moldoviţa, comună de care este legat de 21 de ani, soţia sa fiind din satul Argel. „Aici este o zonă cu oameni gospodari, o zonă minunată, o zonă în care tradiţiile s-au conservat foarte bine. Portul popular, dansul, cântecul, meşteşugurile populare, multe făcute de mâinile meşterilor anonimi, sunt lucruri care ne definesc şi ne dau puterea să mergem mai departe. Nu puteam să intrăm în Săptămâna Patimilor decât cu un festival dedicat simbolului pascal, un festival care la a VIII-a ediţie aduce în atenţia noastră aceste elemente care ne definesc”, a precizat prefectul Florin Sinescu.

 

De Florii cinstim oul încondeiat

Festivalul s-a desfăşurat pe trei secţiuni, Ouă încondeiate (copii, adulţi), Artă tradiţională veche, la care participanţii au prezentat haine, icoane şi obiecte tradiţionale vechi, şi Gastronomie, unde au fot expuse bucate tradiţionale de post şi preparate din peşte.

Primarul comunei Moldoviţa, Traian Iliesi, ne-a declarat: „A intrat în tradiţie ca de Florii să ne întâlnim pentru a cinsti oul încondeiat. Se fac eforturi destul de mari, banii fiind puţini, dar toţi cei implicaţi în organizarea acestui festival consideră că trebuie să ducem acest festival mai departe, să îl predăm urmaşilor noştri pentru că trebuie să păstrăm moştenirea lăsată de înaintaşi. La Moldoviţa, peste 50 % din femei se ocupă cu acest frumos obicei, de a încondeia ouă, şi vor să transmită această tradiţie generaţiilor viitoare. Ouăle de Moldoviţa sunt foarte căutate pe piaţa românească, dar mai ales la export şi în diferite expoziţii. Avem un muzeu unicat în lume şi asta nu o spun eu, pentru că vreau să laud acest obiectiv cultural din localitatea mea, o spun cei care au venit să ne viziteze din China, Japonia, America sau Australia”.

 

Ouăle încondeiate la Moldoviţa, cunoscute şi peste hotare

La Moldoviţa sunt foarte mulţi oameni cu suflet fără de care acest festival nu s-ar putea organiza. Artista Lucia Condrea a pus în urmă cu opt ani bazele acestei manifestări şi speră că o va transmite generaţiilor viitoare, pentru că atât fiica sa, cât şi nepoatele încondeiază.

„Am făcut un efort venind din Zurich în urmă cu doua zile şi renunţând la două expoziţii din turneul meu în străinătate, special pentru a fi alături de comunitate. Mă bucur de prezenţa tinerilor, a copiilor, prin acest festival încurajând tinerele talente. Sperăm ca de la an la an să apară noi valori adevărate, pe asta mizăm, asta încurajăm. Am avut o şcoală de încondeiat de două luni la care au participat şi învăţăceii de la Şcoala Gimnazială <Bogdan Vodă> din Câmpulung Moldovenesc, iar acum sunt prezenţi în festival opt dintre aceşti copii instruiţi de fiica mea, Otilia Mahu”, ne-a spus Lucia Condrea.

 

Participare numeroasă a copiilor

Anul acesta mulţi dintre copiii care s-au înscris în concurs la secţiunea ouă încondeiate au fost de la Şcoala „Bogdan Vodă” din Câmpulung Moldovenesc şi de la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldoviţa, coordonaţi de prof. Veronica Irimescu, precum şi de la alte şcoli din zonă.

Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldoviţa este prezent în fiecare an cu o expoziţie de ouă, expoziţie de obiecte folosite de străbunicii elevilor şi o expoziţie gastronomică cu produse de post asortate cu peşte, completate de o babă (cozonac copt într-o formă specială pe care se aşază oul încondeiat) în coşuleţ de pâine, ţuică de prune, afinată de casă şi dulciuri. Elevii îndrumaţi de prof. Veronica Irimescu au adus o colecţie de ouă care s-a distins de alte exponate prin motivele reproduse pe coaja de ou.

„Împreună cu elevii pe care îi îndrum de câţiva ani am reuşit să realizăm câteva opere de artă în miniatură, realizând motive foarte vechi, specifice zonei, printre care se numără motivul stelar, soarele, calea rătăcită. Fiind în zona de munte, copiii au observat la bunici motivele zoomorfe pe care am încercat să le redăm pe ouă, printre acestea numărându-se cocoşul, creasta cocoşului, cerbul, colţii lupului, păunul. Prezentăm şi câteva exponate în diverse stadii de lucru pentru a ilustra tehnica încondeierii”, ne-a spus Veronica Irimescu.

La secţiunea adulţi au participat femei încondeietoare din Paltinu, Moldoviţa, Demăcuşa, Vatra Moldoviţei, Bălcăuţi, Suceava. Au fost prezenţi de asemenea meşteri ceramişti, sculptori în lemn şi confecţioneri de chişiţe, care au fost premiaţi în cadrul secţiunii Artă tradiţională.

La secţiunea Gastronomie au fost prezentate coşuri de Paşte şi preparate specifice unei mese de Florii, toţi participanţii fiind răsplătiţi de juriu cu premiul I pentru strădania lor, dar şi pentru modul de prezentare a bucatelor. 

 

Diplome şi premii pentru participanţi    

Înainte de festivitatea de premiere, elevii de la unităţile de învăţământ din comună au susţinut un program artistic. Juriul a acordat diplome şi premii pentru cei mai buni expozanţi de la fiecare secţiune. La secţiunea Ouă tradiţionale, dedicată adulţilor, au primit premiul I Paraschiva Iasinovschi, Vasilena Darie, Rodica Boiciuc, Elena Tcaciuc, Oltica Macovei şi Aurelia Chimiac din Moldoviţa, care a fost şi cea mai vârstnică participantă. La secţiunea Creativitate - adulţi, au obţinut premiul I Aurelia Tincuţa Toma, Elisabeta Moroşan şi Elena Coca. La secţiunea Ouă încondeiate au ocupat locul I copiii Iulia Trisciuc, Ştefana Oblezniuc, Raluca Dănilă, Bianca Bogoş, Teodora Oblezniuc, Iustina Mahu – care a fost şi cel mai mic încondeietor, având numai 4 ani, Ioana Mahu, Maria Hobiţă, Iulia Trişciuc, Bianca Filipovici, Ema Şuţu şi Alin Drelciuc.

La Artă tradiţională, premiul I a fost obţinut de Vasile Alboi, iar pentru Gastronomie, juriul a acordat tuturor participanţilor premiul I, pentru că, aşa cum a precizat scriitorul Casian Balabasciuc, “toţi participanţii au prezentat produse bio, foarte gustoase şi greu de departajat”.       

Festivalul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local al comunei Moldoviţa şi Muzeul Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea” din aceeaşi localitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Ouălor Încondeiate la Moldoviţa.
 Vizualizări articol: 1924 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Festivalul Ouălor Încondeiate la Moldoviţa5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei