Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 mar 2014 - Anul XIX, nr. 64 (5573)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Crima Organizată

Dosarul tranzacțiilor suspecte de terenuri din Şcheia, din zona şoselei de centură, va fi trimis la DIICOT

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În dosarul tranzacțiilor dubioase de terenuri din Şcheia, din zona şoselei de centură, poliţiştii de la Investigarea Fraudelor au făcut un referat de declinare a cercetărilor către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorism (DIICOT) Suceava, referatul fiind trimis spre aprobare Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, unitate la care a fost înregistrat încă de la început dosarul.

Motivul: există indici de constituire a unui grup infracţional organizat (infracțiune cercetată exclusiv de DIICOT), pe lista suspecţilor fiind angajaţi ai Primăriei Şcheia, în frunte cu primarul Vasile Andriciuc, notari publici şi alte persoane fizice implicate în toată această mega-afacere cel puţin suspectă, al cărei prejudiciu estimat depăşeşte suma de 500.000 de euro.

Referatul cu tot cu volumele dosarului va fi trimis trei etaje mai sus în clădirea Parchetelor sucevene, doar după ce procurorul de caz îşi va pune semnătura de confirmare pe referatul de declinare, acest lucru urmând să se întâmple cel mai probabil în cursul zilei de astăzi.

 

Circuitul: de la moşi şi babe, din pixul primarului, la oameni politici, afacerişti şi poliţişti 

Aşa cum v-am prezentat şi în edițiile anterioare ale cotidianului nostru, zeci de ţărani din Şcheia, de regulă persoane în vârstă, proprietari de suprafeţe de teren pe raza comunei, multe dintre aceste suprafeţe de o valoare infimă, s-au trezit la poartă cu cumpărători care le ofereau câţiva lei pe metru pătrat. Oameni erau duşi la notar şi puşi să semneze, pentru a-şi primi banii.

Ce nu ştiau vânzătorii era faptul că, la notar, nu semnau contracte de vânzare-cumpărare, ci procuri prin care îl mandatau pe aşa-zisul cumpărător să le vândă terenul. Ulterior, terenul, fie el şi pe o râpă, o gârlă, tarla - nu conta - era dat la schimb, cu aprobarea celor de la Primăria Şcheia, cu un teren de dimensiuni similare tocmai la şoseaua de centură. Beneficiarii, însă doar în acte: moşii şi babele care şi-au vândut pe câţiva lei terenurile iniţiale, fără să aibă habar că au devenit proprietari ai unor suprafeţe de teren de o valoare mult mai mare, de zeci de mii de euro.

Ulterior, intrau din nou în rol mandatarii, în spatele cărora se pare că se afla un samsar de terenuri din Şcheia, mandatari care vindeau terenurile.

Lista cumpărătorilor reali, de bună-credinţă până la proba contrarie, cuprinde numele unor oameni politici, oameni de afaceri şi poliţişti.

Cert e că toate aceste tranzacții şi schimburi de terenuri nu se puteau face fără falsificarea grosolană a unor documente, cu pixuri din Primăria Şcheia.

 

Poliţia şi Parchetul aruncă „pisica” de la unul la altul

Interesant e că în acest dosar lucrurile au început să se miște abia acum, după ce Monitorul a publicat mai multe articole despre aceste tranzacţii, cu exemple concrete, declaraţii şi probe.

Asta, deşi o parte dintre nereguli au fost sesizate Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava încă din 2011, de către prefectul din acea vreme, Sorin Arcadie Popescu.

Ancheta părea moartă în păpuşoi, fiind resuscitată de aproximativ două săptămâni, când anchetatorii au scos dosarul din fişetul în care se pare că îl uitaseră de multă vreme şi s-au pus pe treabă, începând şi audierea mai multor persoane.

Cert e că Poliţia şi Parchetul aruncă fiecare „pisica” în curtea celuilalt, când vine vorba despre ce au făcut din 2011, după sesizarea prefectului de atunci, şi până în martie 2014.

Parchetul: „Cercetările se fac de către poliţie”, Poliţia: „Există un procuror de caz, care coordonează cercetările. Întrebați-l pe el”. Cam astea au fost răspunsurile primite de la cele două instituţii. În rest, nimic concret. Câte persoane sunt audiate?, S-a început urmărirea penală?, Când?, Faţă de câte persoane?, Care sunt acuzaţiile? Nici un răspuns. Doar că „dosarul e în lucru”. De trei ani.  

Acum însă s-a găsit rezolvarea: e grup infracţional organizat, trimitem dosarul la DIICOT.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul tranzacțiilor suspecte de terenuri din Şcheia, din zona şoselei de centură, va fi trimis la DIICOT.
 Vizualizări articol: 4664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 14 voturi
Dosarul tranzacțiilor suspecte de terenuri din Şcheia, din zona şoselei de centură, va fi trimis la DIICOT4.4514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Incredibil trimis de
(20 mar 2014, 12:05:15
Absolut incredibil cat de usor poti scapa in RO daca ai pilele si sforile corespunzatoare.
2.   Ha ha ha trimis de
(20 mar 2014, 12:31:14
dragilor , DIICOT , ha ha ha -exista si asa ceva la nivelul jud. nostru , ma mir ca aud , dar oricum acolo e ,,cumatru'', ,,finu'', ,,nasu'' , fratele ori vecinu cuiva cu implicare in acest dosar , daca doriti uitativa pe lista de la cnadr, cu despagubiri pe cele doua tronsoane moara- scheia si surpriza sunt si niste nume destul de sonore din mediul de afaceri si politic . Daca exista diicot sa treaca si pe la primaria sucevei
3.   Instanțele sucevene ar trebui sa-și fac datoria! trimis de
(20 mar 2014, 12:37:40

Trec luni si ani de la evenimente, se intirzie tragerea la răspundere penală a indivizilor si inevitabil se ajunge la prescripţia faptelor.
Eu, unul, refuz sa cred ca ora aducerii in justitie a licheleleor corupte de tot soiul ar fi trecut.
Deocamdata in cazul Sucevei, aplicarea cu discernamint a legii a ramas doar un deziderat.
Impasibilitatea, inchiderea ochilor, ridicatul indiferent din umeri par sa fie regula generala. O regula care unora dintre noi ne repugna si impotriva careia ar trebui sa nu fim pasivi.
4.   Referatul a fost trimis bine spre aprobare... trimis de
(20 mar 2014, 16:31:55
Sa vedem in cati ani de acum inainte doamna prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Suceava M.C.G. va da avizul inceperii urmariri penale, pentru mafiotii astia, ca si dumneaei are teren in comuna Scheia, si probalil, daca nu chiar sigur, ea e principalul pion in amanarea anchetei si in tergiversarea procesului legat de linia de centura, oricum o are DNA-ul in vizor.

5.   Doamna secretara a devenit brusc amabila trimis de
(20 mar 2014, 17:02:47
De cand cu dezvaluirile din presa, doamna secretara care era mereu nervoasa cand aveai nevoie de vre-un document de la Primaria Scheia, sau cand ajungeai la ea pentru vreo sermnatura si te facea sa-ti para rau ca te-ai nascut, brusc a devenit deosebit de amabila si domnului Capra Neagra ii aduce toate documentele vizate si semnate la poarta Primariei.
Vezi doamne cica varul primarului, Capra Neagra, ar avea interzis de la Andriciuc (care nici macar nu-l cunoaste, decat din vedere) sa intre in incinta Primariei...asa ca omul asteapta in masina, de cate ori mai are cate o afacere...cu terenuri, probabil.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei