Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 mar 2014 - Anul XIX, nr. 63 (5572)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Astăzi se aniversează Ziua Paşaportului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Suceava sărbătorește, astăzi, Ziua Paşaportului Românesc. Prima lege modernă în domeniu a fost în urmă cu102 ani,  când prin Înaltul Decret Regal nr. 1758/19.03.1912 a fost promulgată Legea asupra pașapoartelor.

Într-un comunicat remis presei, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, face un istoric al paşaportului românesc. Astfel, acesta arată că documentul general de călătorie românesc denumit paşaport este menţionat pentru prima dată în anul 1830, în Regulamentul Organic în Principatele Române, Ţara Românească şi Moldova, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste graniţele Dunării şi ale Imperiului Habsburgic. Ulterior, în 1920 au fost introduse paşapoartele diplomatice, iar în 1941 paşapoartele colective şi cele de serviciu.

În anul 1948, activitatea de eliberare a pașapoartelor a revenit în exclusivitate Ministerului Afacerilor Interne şi regimul sever al călătoriilor în străinătate a fost menţinut până în decembrie 1989. Prin Decretul-Lege nr. 10 dinianuarie 1990 s-au liberalizat călătoriile cetăţenilor români în străinătate şi s-au desfiinţat vizele.

Din ianuarie 2005, activitatea de paşapoarte a trecut în subordinea instituţiei prefectului.

 

Peste 11.000de suceveni şi-au obţinut paşapoartele la ambasadele şi consulatele României în străinătate

Românii au câştigat o mai mare libertate de circulaţie de la data de 1 ianuarie 2007, de când cartea de identitate valabilă poate constitui document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte paşapoartele electronice, acestea sunt emise din decembrie 2008, iar din luna mai 2010 a fost introdusă în circulaţie generaţia a II-a a paşaportului simplu electronic românesc, document care se prezintă sub acelaşi format, însă cu elemente de siguranţă superioare generaţiei I.

Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minori cu vârsta sub 12 ani - 3 ani. Termenul de eliberare este de 14 zile calendaristice, taxele fiind de 302 lei pentru documentele cu valabilitate 5 ani şi 276 de lei pentru cele cu valabilitate 3 ani.

Din luna februarie 2010 se pot depune documente şi obţine paşapoarte electronice/temporare şi la misiunile diplomatice ale României în străinătate, 11.245 de cetăţeni din judeţul Suceava apelând la această soluţie. 

Persoanele care trebuie să călătorească urgent în străinătate şi nu pot aştepta termenul de eliberare a unui paşaport simplu electronic pot depune concomitent/separat cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar.               

Valabilitatea acestui document este de 12 luni, termenul de eliberare fiind între două ore şi trei zile lucrătoare, taxele însumând 232 de lei.

„De la data de 23 noiembrie 2009, când sistemul de emitere a noilor tipuri de paşapoarte a fost introdus la Suceava, s-au primit şi soluţionat 57.647 de cereri pentru paşapoarte electronice (48% din totalul acestora) şi 62.679 de cereri pentru paşapoarte temporare.  Vreau să-i felicit, de Ziua Paşaportului Românesc, pe toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Suceava, atât poliţişti, cât şi personal contractual”, se mai arată în comunicatul transmis de prefectul Sinescu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi se aniversează Ziua Paşaportului.
 Vizualizări articol: 1283 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Astăzi se aniversează Ziua Paşaportului3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei