Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 mar 2014 - Anul XIX, nr. 56 (5565)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Final

Pedeapsa fostului viceprimar din Broşteni, Nicu Axinia, redusă cu un an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nicu Axinia, fost viceprimar în Broşteni în perioada 2008-2009, a primit ieri o condamnare mai mică decât la instanţa de fond. Mai exact, fostul viceprimar a fost găsit vinovat pentru trei infracţiuni, înşelăciune, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, iar pedeapsa finală pe care o are de ispăşit este de doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Soluţia care a rămas definitivă prin decizia de ieri a Curţii de Apel Suceava este mai mică decât cea pronunţată de judecătorii de la Tribunalul Suceava. Nicu Axinia a beneficiat de prevederile noului Cod Penal, astfel încât pedeapsa sa a scăzut de la trei ani la doi ani, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru termenul de încercare, care va fi de patru ani, în loc de cinci ani, cât s-a stabilit la Tribunalul Suceava.

Complementar, fostul viceprimar din Broşteni a fost obligat şi la plata sumei de 1.436.542,08 de lei.

Faptele comise de Nicu Axinia, administrator al SC Senin Com SRL, s-au petrecut în perioada 2007-2008.

În decembrie 2007, societatea din Broşteni a încheiat un contract de prestări servicii în construcţii cu SC Drumuri şi Poduri SA. Firma din Broşteni, administrată pe atunci de Axinia, s-a angajat să execute pentru Drumuri şi Poduri lucrări de reabilitare şi întreţinere pentru un segment de drum dintre localităţile Broşteni şi Dârmoxa pe DJ 174. Valoarea totală a lucrărilor era de 500.000 de lei, exclusiv TVA, părţile stabilind ca plata să se facă prin bilet la ordin prin BCR Vatra Dornei.

Nicu Axinia, se arată în actul de sesizare a instanţei, a cerut o garanţie de plată de la SC Drumuri şi Poduri, fiind emis în momentul semnării contractului (14 decembrie 2007) un bilet la ordin, pe care a fost aplicată doar ştampila societăţii din Suceava şi ştampila cu semnătura directorului general, fără semnătura olografă şi fără cea de-a doua semnătură, conform convenţiei bancare.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, deşi nici nu a primit ordinul de începere a lucrărilor de reparaţii şi nici nu a făcut vreo lucrare, administratorul firmei din Broşteni a scos o întreagă avere de la BCR, falsificând mai multe documente, chipurile, prin care arăta că lucrările au fost finalizate şi s-a făcut chiar recepţia lor.

 

Cum s-au petrecut faptele

„A falsificat un număr de 12 înscrisuri sub semnătură privată (contracte de prestări servicii, bilete la ordin, procese-verbale de recepţie a lucrărilor şi facturi fiscale) şi prin folosirea acestora, a indus în eroare unitatea bancară cu prilejul încheierii a trei contracte de scont, producând un prejudiciu în valoare totală de 1.436.542,08 lei”, au arătat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

În dosarul înaintat instanţei de judecată, procurorii explică şi care era modul de operare al afaceristului din Broşteni, pentru a păcăli banca şi a pune mâna pe bani. De exemplu, primul contract de scont a fost obţinut de societatea lui Axinia pe 20 decembrie 2007, la nici o săptămână după ce a semnat contractul cu Drumuri şi Poduri.

Omul de afaceri din Broşteni a indus banca în eroare completând în fals biletul la ordin primit drept garanţie de plată şi falsificând un contract de prestări servicii între firma sa şi SC Drumuri şi Poduri, identic ca format şi conţinut cu cel semnat în realitate pe 14 decembrie 2007, cu o singură excepţie, aceea că valoarea lucrărilor a crescut la 1.100.000 de lei, exclusiv TVA.

Nicu Axinia ar fi prezentat la bancă şi un proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, întocmit în totalitate în fals, culmea, tot pe 14 decembrie 2007, în aceeaşi zi în care s-a semnat şi contractul real. Aşa-zisa recepţie a lucrărilor era „confirmată” tocmai de conducerea SC Drumuri şi Poduri.

Printre documentele depuse la bancă pentru a obţine contractul de scont era şi un alt document măsluit: o factură fiscală pentru 500.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pedeapsa fostului viceprimar din Broşteni, Nicu Axinia, redusă cu un an.
 Vizualizări articol: 1318 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pedeapsa fostului viceprimar din Broşteni, Nicu Axinia, redusă cu un an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei