Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 feb 2014 - Anul XIX, nr. 44 (5553)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Planuri date peste cap

Turismul bazat pe sporturile de iarnă, o afacere dezastruoasă în această iarnă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Iarna foarte blândă din acest sezon rece, cel puţin până acum, a făcut ca turismul bazat pe sporturile de iarnă din judeţ să fie unul foarte slab, chiar dezastruos comparativ cu iarna trecută. După ce în noiembrie şi decembrie 2013 nu a nins decât foarte puţin, răbufnirea iernii de la finele lunii ianuarie a acestui an nu a adus revigorarea aşteptată. Pe fondul încălzirii total atipice pentru această perioadă a anului, pârtiile de schi au oferit condiţii bune doar aproximativ două săptămâni, foarte puţin faţă de ce aşteptau şi sperau administratorii pârtiilor şi hotelierii.

 

Sezonul de schi de la Gura Humorului s-a terminat în două săptămâni

La Gura Humorului sezonul de schi de pe cele două pârtii, Şoimul 1 şi Şoimul 2, a început pe 31 ianuarie 2014. La acea vreme condiţiile de schiat au fost excelente. După mai multe zile de ninsori abundente, stratul de zăpadă era de aproximativ 50 de centimetri. Planul organizatorilor era să ţină deschise pârtiile cel puţin până la începutul lunii martie. De aceea a şi fost amânat momentul deschiderii, pentru a se asigura un strat cât mai consistent de zăpadă tasată. Din păcate, nu a fost să fie aşa cum şi-au dorit organizatorii. S-a schiat în condiţii bune doar două săptămâni.

 

Sezonul trecut s-a schiat timp de patru luni la Gura Humorului

Săptămâna trecută pârtiile au fost închise, cu excepţia zilei de duminică, 23 februarie.

Viceprimarul din Gura Humorului, Decebal Graţian Gherghel, a precizat că în proporţie de 99% ziua de 23 februarie a fost ultima în care s-a mai schiat la Gura Humorului, în acest sezon rece.

„Nu mai avem zăpadă suficientă, în ciuda eforturilor pe care le-am depus. Duminica trecută am deschis pârtia doar pentru cei care au vrut neapărat să mai schieze o dată în acest sezon. Am avut practic doar două weekenduri în care s-a putut schia în condiţii bune. Este foarte puţin, nici nu există grad de comparaţie cu sezonul trecut, când s-a schiat din noiembrie şi până în  martie”, a declarat Gherghel.

De amintit că Primăria oraşului Gura Humorului a investit 98.000 de euro în pârtia Şoimul 2, pentru începători. Pârtia s-a dovedit un succes din punct de vedere al interesului însă, din păcate, din cauza condiţiilor meteo, a fost deschisă doar pentru o scurtă perioadă de timp. 

 

Situaţie cel puţin la fel de proastă şi la Mălini

La Mălini, unde există o pârtie omologată, situaţia a fost cel puţin la fel de proastă.

Primarul comunei Mălini, Petru Nistor, a declarat că la Mălini s-a putut schia în condiţii bune doar în două weekenduri.

„Cu Dumnezeu nu se poate pune nimeni, însă proprietarii de unităţi de cazare din zonă au avut o oarecare baftă de sărbători, când multă lume a făcut rezervări cu mult timp înainte, fără a preconiza că nu va ninge”, a declarat Petru Nistor.

 

Dezolant: Serbările zăpezii, cu ploaie în loc de zăpadă

Municipiul staţiune Vatra Dornei a fost singurul în care s-a putut schia o perioadă cât de cât mai lungă. Pârtiile au fost deschise de sărbători şi în ianuarie şi februarie, însă zăpada a fost de bună calitate doar scurte perioade de timp. Mai mult, tradiționalele serbări ale zăpezii, programate în această perioadă, au fost date peste cap de lipsa de zăpadă.

Al doilea weekend al serbărilor, programat la finele săptămânii trecute, a fost un exemplu grăitor de eveniment ratat din cauza vremii. Sâmbătă s-a putut schia doar în partea de jos a pârtiei „Parc”, în condiţii grele, în timp ce duminică, când a plouat, nu s-a mai schiat deloc. Concertele programate s-au desfăşurat după programul normal, însă duminică, la spectacolele de muzică populară, în jurul scenei s-au strâns doar câteva zeci de oameni. Norocul unora dintre hotelierii din zonă au fost competiţiile de sanie pe pistă naturală din ultimele zile, la Vatra Dornei ajungând delegaţii din numeroase ţări, care au stat mai multe zile în municipiul staţiune.

 

Al treilea weekend de serbări ale zăpezii a fost anulat 

Primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheş, a declarat ieri că din cauza condiţiilor meteo, al treilea weekend de serbări, programat la finele acestei săptămâni, va fi anulat.

El a subliniat că, având în vedere iarna foarte blândă de până acum, se poate spune că la Vatra Dornei a fost mai bine decât în cele mai multe staţiuni din ţară, dovadă în acest sens fiind că s-a putut schia o perioadă mai lungă, iar campionatele mondiale de sanie pe pistă naturală au fost duse la bun sfârşit. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turismul bazat pe sporturile de iarnă, o afacere dezastruoasă în această iarnă.
 Vizualizări articol: 1828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Turismul bazat pe sporturile de iarnă, o afacere dezastruoasă în această iarnă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Zapada putin dar si incompetenta administratorilor trimis de
(25 feb 2014, 11:58:56
E adevarat ca zapada nu a fost, e adevarat ca au fost temperaturi ridicate dar foarte adevarat e si faptul ca toate partiile din judet sunt facute la altitudini foarte mici. In plus, faptul ca administratorii partiilor nu stiu sa faca partiile conteaza foarte mult. De exemplu la Malini partia a fost proasta chiar si in cele doua saptamani cat a nins, nu a fost batuta bine iar instalatia de zapada artificiala nu a functionat deloc.
Daca va uitati pe camere, la Bukovel, in Ucraina ( bukovel cams ) veti vedea ca nici acolo nu a nins foarte mult, dar pe partii zapada are 2 metri si se schiaza in conditii perfecte. Cum aia pot?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei