Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 feb 2014 - Anul XIX, nr. 44 (5553)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fără explicaţii

Sucevean cu schizofrenie din 1982, lăsat fără indemnizaţia de handicap

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un sucevean în vârstă de 59 de ani, bolnav de schizofrenie de peste 30 de ani, a rămas fără indemnizaţia de persoană cu handicap deoarece Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de sub autoritatea Consiliului Judeţean Suceava a considerat că adeverinţa medicală eliberată de medicul specialist, suplimentar faţă de referatul medical impus de lege, nu este suficientă pentru a-şi dovedi boala.

Bărbatul a fost internat pentru prima dată într-un spital de psihiatrie la vârsta de 27 de ani, din 18 octombrie 1982 până în 12 ianuarie 1983, la Burdujeni. Din 1983 a fost constant în observaţia psihiatrilor, fapt dovedit de fişa medicală de la spital. Cât timp boala i-a permis, bărbatul a şi lucrat, după cum afirmă chiar el, „la IFA, la troleibuze şi la Cooperativa Constructorul”, dar odată cu agravarea afecţiunii psihice a fost pensionat, iar acum are o pensie de invaliditate de 670 de lei.

În ultimii trei ani a avut şi indemnizaţie de persoană cu handicap. „Prima dată când iau pensia îmi cumpăr medicamentele, că astea sunt cele mai importante. 300 de lei mă costă în fiecare lună”, ne-a spus omul.

La începutul lunii noiembrie a anului trecut s-a prezentat, conform legii, la reevaluare şi surpriză: comisia a considerat că nu întruneşte condiţiile pentru a fi încadrat cu un grad de handicap. Documentele medicale nu au mai fost suficiente.

Contactat, medicul specialist psihiatru care îl are acum în evidenţă, dr. Irina Bălăuţă, ne-a declarat că pacientului i s-a cerut documentul original care atestă internarea de acum 31 de ani. „I-am eliberat pacientului o adeverinţă cu semnătura şi parafa mea şi ştampila Spitalului Judeţean, adeverinţă trecută prin oficiul juridic al spitalului, care atestă data internării şi a fişei pe care o are la noi, dar nu i-a fost luată în consideraţie. I s-a spus că îi trebuie documentul original, internarea. Dacă noi putem confirma că pacientul a fost internat şi diagnosticul, ce vor să vadă pe un bilet de ieşire din spital din 1982?!”, a spus dr. Bălăuţă, care a mai precizat că nu este primul caz în care comisia a procedat astfel în ceea ce-i priveşte pe pacienţii cu afecţiuni psihice.

 

„Au zis că eu am şi pensie de boală, că-mi ajung banii”

„Au zis că eu am şi pensie de boală, că-mi ajung banii. Mi-am dat seama că nu vor să-mi dea”, ne-a spus bărbatul. Întrebat de ce nu a făcut contestaţie în cele 30 de zile prevăzute de lege, el ne-a spus că de la comisie i s-a spus să aştepte răspunsul şi el s-a gândit că o să-i vină prin poştă. Mult după cele 30 de zile a mers la comisie să întrebe rezultatul şi a aflat că nu va mai primi indemnizaţia de handicap.

Referitor la acest caz, preşedinta Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Suceava, dr. Ioana Solcan, şi secretara comisiei, Mihaela Nacu, ne-au spus că este posibil să fie vorba despre o greşeală, de înţeles din cauza numărului mare de dosare care trebuie evaluate, şi au invitat pacientul din nou la comisie, în cursul acestei săptămâni. Ele insistă în continuare că la comisie pacientul trebuie să prezinte documente originale care atestă debutul bolii, interpretând în acest sens o adresă a Direcţiei de Protecţie a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Potrivit acestei adrese, diagnosticul de retard mental se diferenţiază de alte boli mentale prin aceea că se stabileşte înainte de 18 ani, „fapt atestat prin existenţa documentelor medicale de la acea dată”. Competenţa diagnosticului, însă, revine medicului specialist, nicidecum comisiei de evaluare, deci medicul specialist care întocmeşte referatul este cel care trebuie să aibă acces la aceste documente. Mai departe, adresa forului superior arată clar că „evaluarea complexă (n.r. - adică ceea ce face comisia) este axată pe deficitul funcţional evaluat în baza referatului medical de specialitate şi pe capacitatea funcţional adaptativă a persoanei - evaluarea gradului de autonomie personală, socială şi psihocognitivă a persoanei”.

 

Pentru comisiile de la Suceava toate diagnosticele sunt suspecte, din start

 

Doar pentru încadrarea într-un grad de handicap auditiv sunt necesare acte care să fie eliberate la data debutului afirmat, care pot atesta direct sau indirect debutul hipoacuziei înainte de vârsta de 26 de ani. Tot în adresa transmisă de la Bucureşti se mai precizează că „activitatea fiecărui specialist nu poate fi supervizată decât tot de către o persoană care are aceeaşi pregătire (din punct de vedere ştiinţific - Colegiul Medicilor, Colegiul Psihologilor sau Colegiul Asistenţilor Sociali, iar din punct de vedere metodologic, de specialiştii Comisiei Superioare). Din aceste motive, orice decizie pe care o ia un specialist în activitatea de evaluare este realizată cu deplină responsabilitate”.

Din cele prezentate, cele două comisii de evaluare de la Suceava au înţeles că trebuie să ceară mai departe tuturor pacienţilor documente privind debutul bolii. Juriştii independenţi pe care i-am consultat sunt de părere că pacienţii ajung la comisie cu diagnosticul pus de un medic specialist, iar în cazul în care comisia are dubii asupra corectitudinii diagnosticului poate să-l conteste la Colegiul Medicilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, ieri, că a cerut secretarului judeţului, Petru Tănasă, să solicite de la Direcţia pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi precizări exacte cu privire la documentele pe care trebuie să le aducă pacienţii la comisie şi asupra bazei legale a solicitării ca toţi pacienţii să prezinte acte medicale suplimentare referatului semnat de medicul specialist. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevean cu schizofrenie din 1982, lăsat fără indemnizaţia de handicap.
 Vizualizări articol: 6596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 8 voturi
Sucevean cu schizofrenie din 1982, lăsat fără indemnizaţia de handicap3.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comisia de evaluare...criminala...!!! trimis de
(25 feb 2014, 11:33:21
O asa increngatura de indivizi...care vor sa acopere ...incompetenta prin excesul de zel...este apocaliptica...! O lege ambigua...lasata la libera apreciere a unor....neprofesionisti. De ce nu ne spune nimeni cate dosare sunt contestate la Comisiam Superioara la Bucuresti...si vin favorabile...iar mai mult....si instantele judecatoresti dau dreptate persoanelor cu dezabilitati prin hotarari definitive si irevocabile, obligând primariile sa platesca sume colosale..... oare nu ar trebui platite de catre ce-i incompetenti care nu stiu sa faca o evaluare clinica adevarata? Oare mai are vreo valoare ancheta sociala...??? Si cate nu a promis marele Presedinte al CJ...referitor la acest lucru , ca va face in favoarea celor...deja oropsiti de soarta....!!? Multi au crezut...insa..eram convins....ca nu este asa...si lucrurile arata acest lucru...! Mintiti, dezinformati , supuneti la toate ...urgiile fizice... pe bietii amarati...lipsiti de un drept elementar dat de divinitate... Dreptul la viata. Domnule presedinte...acum ca tot sunteti la putere...bagati domnilor..o lege a eutanasierii in masa...ptr ca niste gaz...sarin ..se gaseste...daca nu...aduce premierul de la chinezi(...ori rusi)..!
2.   Suspiciuni firesti dar nu intotdeauna justificate. trimis de
(25 feb 2014, 12:34:19
Daca uni medici au suspiciuni asupra confratilor din breasla atunci este grav pentru cei care sunt cu grad de handicap. Daca un medic specialist a emis un document ca persoana x este bolnava de o boala care se incadraeza in lege ca handicap , atunci comisia ar trebui sa respecte acel document si sa avizeze favorabil statutul de handicap al bolnavului. In caz ca are suspiciuni atunci sa porneasca o cercetare asupra medicului care a eliberat documentul respectiv si daca se dovedeste ca au dreptate atunci sa urmeze procedurile impuse de lege. In nici un caz bolnavi nu ar trebui stresati cu atatea suspiciuni deoarece ei au fost deja pedepsiti de cel de sus , nu mai este normal sa fie pedepsiti si de semeni lor.
3.   Reclamatie , eventual dosar in instanta trimis de
(25 feb 2014, 13:27:20
familia sau persoana in cauza sa se adresesze directiei de sanatate publica Suceava(neaparat in scris ) si in functie de raspunsul pe care il va primi sa actioneze in instanta acesti idioti care nu stiu ce inseamna o boala, un diagnostic pus gresit, etc. as fi curioasa parintii lor sau copii daca ar avea aceasta boala cu ce handicap i-ar incadra !!!!
4.   Sa invete de la Mariana Campeanu trimis de
(25 feb 2014, 16:33:02
Sa ia legatura cu "cel mai cinstit ministru al muncii" Mariana Campeanu, din "cel mai cinstit Guvern USL", ca sa-l invete cum se fac matrapazlacurile si hotiile legate de pensii, invaliditate si handicapuri. Ca se pricepe bine de tot doamna.
5.   Comentariu trimis de
(25 feb 2014, 20:00:17
E adevarat ca altii fac gainarii cu doctorii si iau pensii pe nedrept de la stat dar e strigator la cer cu acel batrinel fara un picior cu 30 lei pensie sa-l incadrezi la o alta clasa de handicap si sa-i tai pensia.Eu cred ca acei doctori ar trebui sa treaca ei prin comisie sa vada daca sint sanatosi la........CAP.
6.   Dr. Bălăuţă vs. dr. Bălăuţă sau... pentru? trimis de
(25 feb 2014, 20:17:18
Delicios de interesant este că singurul medic intrigat de situaţia de mai sus este tocmai dr. Irina Bălăuţă, nimeni alta decât, până în urmă cu vreo 2 ani, membră în Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, din subordinea CJ. În care calitate nu făcea nazuri, ci acorda grade de handicap pe documentele pe care le emitea tot domnia sa, la cabinetul din policlinică sau de la spitalul judeţean. Dacă nu ar fi fost silită să-şi dea demisia, pare-se că tocmai pe motive de incompatibilitate, probabil că aşa ar fi procedat şi astăzi şi n-ar mai fi avut motive să-şi trimită clienţii cu plângeri la presă.
7.   Comentariu trimis de
(25 feb 2014, 20:26:21
Pentru o imagine mai nuanţată a situaţiei de mai sus, n-ar strica să se recitească articolul Danei Humoreanu "Persoane cu acte cu handicap grav, găsite de comisia de control muncind în gospodărie" din 29 iunie 2010. Se prea poate ca acolo şi atunci să fi fost vorba tocmai despre "incontestabile" acte emise de medici specialişti.
Chiar aşa: oare nu este nimeni curios să afle care sunt cele mai mari uzine de acte medicale pentru persoanele care se vor cu beneficii de handicap? Oftalmologi, cardiologi, psihiatri. Nu sunt mulţi, e suficient să-i numeri pe degete, toţi clienţii îi ştiu. Să-i pui la rană, nu alta, că tare drăguţi sunt, s c u m p i i de ei!!!

8.   Schizofrenie paranoida trimis de
( 2 apr 2014, 17:42:53
Mie la comisie mi s-a spus ca pt diagnosticul de schizofrenie paranoida se acorda indemnizatie de handicap numai daca debutul bolii a avut loc inaintea varstei de 26 de ani ,chiar asta a fost si prima intrebare pe care mi-au spus-o cand m-am prezentat cu documentele la comisie.Din al 2 lea an mi-au dat certificat permanent ,nerevizuibil,ca documente mi-au cerut un bilet de iesire din spital ,o evaluare psihologica si ancheta sociala .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei