Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 feb 2014 - Anul XIX, nr. 34 (5543)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prevederi noi

Zeci de dosare, respinse pe bandă rulantă la Curtea de Apel Suceava din cauza lipsei avocatului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Schimbările din Noul Cod de Procedură Civilă, intrate în vigoare în urmă cu un an, acţionează ca un bumerang pentru zeci de suceveni. Pentru că nu s-au informat despre prevederile după care se ghidează judecătorii începând cu data de 15 februarie 2013, o parte dintre justiţiabili au avut surpriza să constate că au pierdut procesele pe care le-au intentat. Cele mai elocvente exemple în acest sens sunt dosarele în care se discută taxa de poluare, acolo unde recursurile au fost respinse pe motiv că acţiunea nu a fost formulată de un avocat sau un consilier juridic.

Potrivit unor surse judecătoreşti, la fiecare şedinţă de judecată de recursuri după Noul Cod de Procedură Civilă sunt respinse aproximativ 20% dintre acţiuni, un procent extrem de ridicat pentru o omisiune elementară.

Sucevenii care invocă faptul că nu au suficiente resurse financiare pentru a angaja un avocat sau un consilier juridic nu au câştig de cauză, şi asta pentru că legea prevede posibilitatea de a cere ajutor public judiciar.

„Acest ajutor public judiciar se cere la instanţa de fond, în momentul în care soluţia de la prima instanţă este comunicată. Formularea cererii de ajutor public judiciar întrerupe termenul de recurs şi apoi curge un alt termen de recurs după soluţionarea cererii”, a arătat un expert în acest domeniu din cadrul Curţii de Apel Suceava.

Avocaţii spun că nu-i pot forţa pe oameni să apeleze la serviciile lor, deşi legea este foarte clară în acest sens.

„Pe holurile Palatului de Justiţie au existat informări pe această temă, dar cred că era nevoie de o campanie mult mai intensă pentru aducerea la cunoştinţa oamenilor despre prevederile din Noul Cod de Procedură Civilă. Nu este târziu nici acum, mai ales că recursurile care ajung la Curtea de Apel după noua legislaţie sunt încă la început”, a declarat avocatul Ştefan Gudula.

Trebuie spus că prevederile Noului Cod de Procedură Civilă se aplică doar pentru dosarele înregistrate după data de 15 februarie 2013, în timp ce dosarele demarate înaintea acestui termen se supun reglementărilor din vechiul Cod de Procedură Civilă.

O altă problemă cu care se confruntă justiţiabilii suceveni în raport cu Noul Cod de Procedură Civilă este legată de taxele de timbru pe care trebuie să le achite. Acestea au crescut, în medie, de câteva ori, dar sunt şi cazuri unde taxa de timbru a explodat pur şi simplu.

De exemplu, o cerere de recuzare a completului de judecată se taxează acum cu 100 de lei, faţă de doar 4 lei înainte de 15 februarie 2013. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de dosare, respinse pe bandă rulantă la Curtea de Apel Suceava din cauza lipsei avocatului.
 Vizualizări articol: 3310 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zeci de dosare, respinse pe bandă rulantă la Curtea de Apel Suceava din cauza lipsei avocatului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei