Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 feb 2014 - Anul XIX, nr. 34 (5543)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Infractori peste graniţe

223 de suceveni, încătuşaţi în străinătate, în 2013

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încă din perioada anilor '90, când o grupare formată din mai mulți suceveni jefuia oficii bancare din Germania, fiind cunoscuți drept „banda germaniştilor”, Suceava a rămas unul dintre județele care a livrat cei mai mulţi infractori români în străinătate.

An de an, la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava se primesc informări de la autorităţile altor state despre suceveni care au comis fărădelegi în afara graniţelor ţării.

În 2013, de exemplu, potrivit statisticilor puse la dispoziție de purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, subcomisarul Ionuţ Epureanu, nu mai puțin de 223 de persoane din județul Suceava au fost reţinute/arestate sau condamnate pe teritoriul altor state.

Subcomisarul Epureanu precizează că nu deține informații referitoare la infracțiunile pentru care au fost încătușați cei 223 de suceveni, explicând că cei de la IPJ Suceava primesc doar date numerice, fără alte explicaţii.

„În procente, 53% dintre autorii de fapte penale comise de suceveni în străinătate sunt din zona municipiilor Suceava şi Rădăuţi”, explică purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

 

Furturi şi tâlhării comise de suceveni în mai toată Europa

Subcomisarul Ionuţ Epureanu a arătat de asemenea că, în cursul anului trecut, Centrul de cooperare poliţienească internaţională a înaintat către IPJ Suceava dispoziţii de efectuare de verificări privind 70 de persoane din judeţul Suceava despre care deţineau date că au încălcat legislaţiile altor stare.

Pe lângă aceste persoane, s-au mai efectuat verificări în cazul altor 65 de persoane în baza dispoziţiilor Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Pe de altă parte, şi poliţiştii suceveni le-au furnizat informaţii colegilor lor din alte state despre persoane din judeţ despre care existau date că au săvârşit infracţiuni în afara graniţelor ţării.

În acest sens, au fost întocmite 41 de informări către Centrul de cooperare poliţienească internaţională.

 „Informările întocmite de poliţiştii suceveni au vizat în principal fapte de furt şi tâlhărie săvârşite în Europa Occidentală: Italia, Spania, Germania Elveţia, Marea Britanie, Franţa, Austria, dar şi Grecia”, a declarat subcomisarul Epureanu.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene a arătat de asemenea că analiza comparativă evidenţiază un trend descendent al infracţiunilor semnalate (-27%), de la 255 în anul 2012, la 188 în anul 2013.

Deşi per total infracţiunile comise de suceveni în străinătate au scăzut faţă de anul trecut, se remarcă totuşi o creştere la faptele de tâlhărie, fals şi înşelăciune.

 

Percheziţii făcute în zona Rădăuţi, într-un dosar cu furturi de utilaje de un milion de euro din Belgia

În luna decembrie a anului trecut, trei ofiţeri şi un procuror din Belgia, cu sprijinul poliţiştilor suceveni, au făcut 11 percheziţii (pe 4 şi 16 decembrie), fiind vizate mai multe persoane bănuite că fac parte dintr-o grupare care a comis mai multe furturi, în principal utilaje folosite în construcţii, valoarea prejudiciului în acest dosar, instrumentat de Procuratura din Bruges, fiind de aproximativ un milion de euro.

Cinci dintre percheziţii au fost efectuate la locuinţele lui Radu Luchian, din Măneuţi, cel care deţine şi un club cu piscină, cât şi la SC Step Up Design SRL Măneuţi, firmă deţinută de acelaşi Luchian. Mascaţii au intrat şi în două locaţii aparţinând lui Dan Liviţchi, din Milişăuţi, respectiv la locuinţa lui Irimia Gheorghe Nistor, din Volovăţ.

Percheziţii au fost făcute în acest dosar şi pe raza localităţilor Vicovu de Sus, Vicovu de Jos şi Rădăuţi.

În total, din percheziţiile din zona Rădăuţi au fost ridicate mai multe buldoexcavatoare şi utilaje grele, 19 miniutilaje şi subansamble ale unor schele metalice folosite în construcţii, despre care există indicii că ar fi furate de pe teritoriul Belgiei.

 

Mandate europene de arestare pe numele a zeci de suceveni

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Suceava au pus în executare în 2013 nu mai puţin de 19 mandate europene de arestare, dintre care 13 care vizau persoane din judeţul Suceava, acuzate de autorităţile judiciare ale altor state de infracţiuni comise în străinătate.

Totodată, potrivit datelor transmise de procurorul general al PCA Suceava, Vasile Mandici, unităţile de parchet din judeţele Suceava şi Botoşani au formulat 70 de cereri pentru emiterea de mandate europene de arestare şi darea în urmărire internațională a suspecților, zeci dintre aceştia fiind suceveni.

De asemenea, potrivit datelor statistice ale PCA Suceava, s-au dispus şi efectuat zeci de comisii rogatorii internaţionale în state ca Italia, Ungaria, Spania, Austria, Germania, Portugalia, Polonia, Belgia, Slovenia, Grecia, China şi Muntenegru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 223 de suceveni, încătuşaţi în străinătate, în 2013.
 Vizualizări articol: 5856 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
223 de suceveni, încătuşaţi în străinătate, în 20135.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa nu uitam si de hotul carpatin..scuze ursul carp trimis de
(13 feb 2014, 17:54:50
asa este ,pana si preacinstitul ghita a furat si a dat in cap

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei