Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 feb 2014 - Anul XIX, nr. 25 (5534)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Motivele judecătorilor

De ce a primit profesorul Riciard Gagiu cinci ani de închisoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vestea condamnării la cinci ani de puşcărie a profesorului de pian Riciard Gagiu (33 de ani) de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava i-a surprins pe toţi cei care l-au cunoscut, elevi, profesori, colegi descriindu-l drept un dascăl foarte bun, cu o conduită ireproşabilă, un foarte bun profesionist.

În încercarea de a afla ce anume a făcut profesorul Gagiu de a primit cinci ani de închisoare pentru complicitate la contrabandă calificată, am cerut Tribunalului Buzău, instanţă care a emis mandatul de executare a pedepsei,  o copie după sentinţa dată împotriva dascălului de la Colegiul de Artă.

 

Acuzaţii

Riciard Gagiu a fost trimis în judecată în 2011 într-un dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –Biroul Teritorial Buzău, alături de fratele său, Marian Gagiu (28 de ani), pentru constituire a unui grup infracţional organizat (n.r. - infracţiune pentru care vor fi achitaţi de judecători) şi complicitate la contrabandă calificată.

Lista inculpaţilor cuprindea încă trei nume, doi bărbaţi şi o femeie, din Buzău şi Ploieşti.

Potrivit rechizitoriului, doi dintre aceşti din urmă inculpaţi şi alţi complici de-ai lor rămaşi neidentificaţi au efectuat în perioada iulie-decembrie 2009 numeroase transporturi de ţigări din Moldova sau Ucraina prin punctul de trecere a frontierei Stânca Costeşti (Botoşani), fără a le declara autorităţilor vamale, ţigări care erau transportate la domiciliile fraţilor Gagiu.

Pe 17 decembrie 2009, Constantin Darea, inculpat şi el în acelaşi dosar, a fost depistat la domiciliul  lui Riciard Gagiu, iar în casa profesorului au fost găsite aproape 30.000 de pachete cu ţigări, precum şi role şi saci menajeri pentru ambalarea şi depozitarea lor.

De asemenea, se arată în rechizitoriul anchetatorilor, la locuinţa unei surori de-a fraţilor Gagiu, situată în apropiere, au fost găsite alte aproape 12.000 de pachete cu ţigări de contrabandă.

De la fraţii Gagiu, mai explică procurorii DIICOT care au instrumentat acest dosar, se aprovizionau cu ţigări mai multe persoane, printre care şi un anume Florinel Tudorache, inculpat şi el în acelaşi dosar. Acesta din urmă, la rândul său, a vândut o parte din marfa cu timbru moldovean sau ucrainean luată de la fraţii Gagiu unei femei din Buzău, Rodica Ciubuc, aceasta vânzându-le prin firma sa, fără a le înregistra în evidenţele contabile.

La locuinţa şi în boxa subsolului din blocul inculpatei au fost găsite 1.836 de pachete cu timbru de marcare al autorităţilor din Ucraina şi Moldova.

 

Un prejudiciu uriaş şi cheltuieli de judecată pentru fiecare inculpat de 18.000 de lei

A fost nevoie de aproape trei ani pentru a se ajunge la un verdict final, care a venit zilele trecute, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie menţinând decizia Tribunalului Buzău.

Pe 28 iunie 2012, instanţa buzoiană a decis: Riciard şi Marian Gagiu, precum şi inculpatul Constantin Darea vor executa o pedeapsă de cinci ani şi două luni de închisoare. Faţă de inculpatul Florinel Tudorache, instanţa a fost mai “îngăduitoare”: doar cinci ani în spatele gratiilor.

Al cincilea inculpat în acest dosar, Rodica Ciubuc, a primit doi ani de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare pentru patru ani.

“Obligă pe inculpaţii Darea Constantin, Gagiu Marian, Gagiu Riciard şi Tudorache Florinel în solidar la plata sumei totale de 317.474,78 lei către Direcţia Naţională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale prin Direcţia Regională Galaţi (din care Gagiu Riciard şi Gagiu Marian până la concurenţa sumei de 228.982,35 lei, iar Tudorache Florinel până la concurenţa sumei de 132.118,43 lei), la care se adaugă majorări de întârziere până la achitarea integrală a debitului. Constată că inculpata Ciubuc Rodica a achitat întregul prejudiciu de 19.237 lei către DGFP Buzău. (...) Menţine sechestrul asigurator asupra unei vile cu dependinţe şi garaj, situată în com. Moara, localitatea Frumoasa, Suceava aparţinând inculpatului Gagiu Riciard, asupra unei vile cu dependinţe situată în com. Moara, localitatea Frumoasa, Suceava, aparţinând inculpatului Gagiu Marian...”, se mai arată în sentinţa Tribunalului Buzău, precizându-se totodată că fiecare dintre inculpaţi va achita suma de 18.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Sentinţa a fost atacată cu apel de către inculpaţi, însă Curtea de Apel Ploieşti a menţinut decizia instanţei de fond.

Au făcut apoi recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar pe 29 ianuarie a.c., magistraţii Curţii Supreme au menţinut sentinţa dată de Tribunalul Buzău, fraţii Gagiu fiind săltaţi în aceeaşi zi de poliţişti şi trimişi la penitenciar.

 

Ce a declarat profesorul în faţa instanţei

Profesorul Riciard Gagiu a refuzat iniţial să dea declaraţii în faza de urmărire penală. Ulterior, însă, a declarat că ţigările ce i-au făcut găsite la domiciliu au fost cumpărate în decursul timpului de tatăl său din Bazarul din Suceava “pentru consumul familiei”.

Magistraţii au respins însă această apărare a lui Riciard Gagiu, făcând referire la înregistrările telefonice existente la probatoriul cauzei, precum şi la “constatarea logică că nu poţi avea pentru consumul familiei aproximativ 30.000 de pachete de ţigări”. Riciard Gagiu şi-a susţinut însă cu tărie afirmaţiile, precizând că a cumpărat aşa multe ţigări întrucât se anunţau scumpiri şi vroia “să se asigure“.

De cealaltă parte, anchetatorii au susţinut că sunt interceptări telefonice din conţinutul cărora reiese faptul că cei doi fraţi Gagiu chemau periodic cumpărători, pentru a prelua ţigările aduse la domiciliul lor. Livrările aveau loc de multe ori după lăsarea întunericului, iar fraţii Gagiu asigurau traseul deplasându-se cu maşinile personale.

Fratele profesorului a refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor, iar în faţa instanţei a declarat că nu are nici o implicare în acuzaţiile ce îi sunt aduse.

Fraţii Gagiu au fost daţi de gol, printre alte probe, chiar de către unul dintre inculpaţi, care a recunoscut că a cumpărat ţigări de la aceştia, întâlnindu-se cu ei la intrarea în Suceava, în Bazar sau în parcarea unui han.

“La stabilirea pedepselor instanţa a avut în vedere gravitatea faptelor comise şi, în mod deosebit, împrejurarea că inculpaţii (n.r. - cu excepţia Rodicăi Ciubuc) nu au depus nici un efort pentru achitarea prejudiciului”, motivează completul de judecată, care a precizat că a ţinut cont de faptul că aceştia nu au antecedente penale şi au decis să le dea minimul pedepsei prevăzute de această infracţiune, pedepsită cu închisoarea între 5 şi 15 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce a primit profesorul Riciard Gagiu cinci ani de închisoare.
 Vizualizări articol: 8035 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
De ce a primit profesorul Riciard Gagiu cinci ani de închisoare3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Au furat 17445 gaini trimis de
( 3 feb 2014, 11:45:06
Lumea se plange cand un sarman fura o gaina si ia 3 ani.
Domnii de mai sus au furat 697.811 RON / 40 RON Gaina = 17.445 Gainibig grin
2.   Nu au furat!!! trimis de
( 3 feb 2014, 12:52:04
AU OFERITA O ALTERNATIVA FUMATORILOR DIN MOMENT CE PRETUL REAL A UNUI PACHET DE TIGARI ESTE INTRE 2-2.80 lei ATATA TREBUIE SA DAU ,NU ACCIZE DE 11-12 LEI.STATUL CARE SE PLANGE DE BANI NU TREBUIE SA FURE LA FACTURI,ACCIZE NU TREBUIA SA FURE,VANDA SI SA DISTRUGA ECONOMIA TARII si resursele ei!!de acolo le veneau banii!
2.1  RE: Nu au furat!!! trimis de
( 3 feb 2014, 13:05:24
Ok, suna bine ce zici.
Hai sa trimitem atunci toti bolnavii cu cancer la plaman sa se trateze in Ucraina.
Tot Ucraina sa le plateasca fumatorilor pensiile de handicap atunci cand se imbolnavesc si au nevoie de asistenta sociala.
3.   Nu au furat!!! trimis de
( 3 feb 2014, 12:54:44
au cumparat tigarile ,le-au adus. i-a acuzat vre-un comerciant ca i-a sustras tigarile,spart magazinul ???
3.1  RE: Nu au furat!!! trimis de
( 3 feb 2014, 13:29:53
Nu au furat de la privat, au furat de la stat sau te faci ca nu pricepi?happy
4.   Nu trageti in pianist! trimis de
( 3 feb 2014, 13:55:54
Contrabanda reprezinta trecerea peste granita a unor produse interzise sau sustragerea lor de la plata taxelor. Tigarile nu sunt interzise deci se aplica a doua varianta, a sustragerii de la plata taxelor. Situatia se poate rezolva in doua moduri, ori maresc ucrainienii pretul la tigari, ori le ieftinesc romanii. La un pret identic ar disparia si fenomenul. Dar daca ne uitam in istoria altor state, de exemplu SUA din perioada prohibitiei, tot despre niste taxe era vorba, observam cu usurinta ca situatia era tolerata de autoritati pentru ca pe acolo intrau niste banuti ce puteau fi folositi in scopuri electorale de exemplu.
5.   A nu ucide, a nu fura si a nu minti! trimis de
( 3 feb 2014, 14:43:24

Aceste porunci sunt legi care tin individul intr-un perfect echilibru. Nerespectarea acestor legi, dezechilibreaza individul mental si fizic.

Omul este inzestrat cu minte pentru a sti sa discearna intre bine si rau.

Asta ar fi o explicatie asa ca sa inteleaga si cei care bijbiie ziua in amiaza mare in cautarea sensului vietii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei