Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 ian 2014 - Anul XIX, nr. 11 (5520)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În Top 5

Două comune sucevene candidează pentru titlul de „Satul cultural al României”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două comune sucevene, Poiana Stampei şi Ciocăneşti, şi-au depus candidatura şi au intrat în finala pentru titlul de „Satul cultural al României” pe 2014. Sucevenii se vor „bate” pentru marele titlu cu alte trei comune din ţară: Cumpăna (județul Constanța),
Izvoarele (județul Prahova) şi Bezdead (județul Dâmbovița).

Evenimentul este organizat de Asociația Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR), sub înaltul patronaj al Ambasadei Franței în România, program derulat cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Printre obiectivele programului cultural și turistic „Satul cultural al României” 2014 sunt promovarea culturii și artei populare românești și europene, promovarea artei gastronomice, a produselor tradiționale din România, promovarea turismului rural, a agroturismului și a ecoturismului, promovarea patrimoniului uman viu, a oamenilor locului și a poveștile lor din România și Europa.

 

Promovare prin cultură

Primarul comunei Ciocăneşti, Radu Ciocan, ne-a spus că în proiectul cultural pe care l-a prezentat, pentru a putea să se înscrie în această competiţie, sunt cuprinse 12 evenimente culturale organizate în comună. „Una dintre condiţiile de participare era aceea ca în comună să fie organizate cel puţin zece evenimente culturale de amploare.  Pentru noi nu a fost greu, mai ales că avem câteva mari evenimente cunoscute la nivel naţional: Festivalul Naţional al Păstrăvului, Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, Festivalul de Datini şi Obiceiuri din Străbuni etc. Dacă vom câştiga titlul de <Satul cultural al României>, vom putea organiza în comună şi alte evenimente culturale de amploare, cu sprijinul Asociației Cele mai Frumoase Sate din România, dar şi al Autorităţii Naţionale pentru Turism”, ne-a spus primarul Ciocan.

Edilul comunei Poiana Stampei, Viluţ Mezdrea, a declarat că „la Poiana Stampei s-au purtat şi se mai păstrează printre cele mai frumoase costume populare din Bucovina. Tradiţiile şi obiceiurile de iarnă, de Paşte sau alte sărbători sunt deosebite şi uitarea lor ar fi echivalentă cu pierderea unei comori. Anul trecut, am primit sprijin logistic, dar nu numai, din partea Ministerului Turismului, în organizarea evenimentului <Întâlnire cu fiii satului>. Este o adevărată bucurie să vezi cum, pentru o zi, se întorc în comuna natală sute de fii ai satului din ţară şi din străinătate, stau la taifas, deapănă amintiri, iar la întoarcerea în locurile de unde au venit promovează imaginea comunei, felul cum se dezvoltă aceasta, de la un an la altul”.

 

Comuna câştigătoare, ajutată să dezvolte proiecte culturale

Evaluarea comunelor candidate va avea loc joi, 13 februarie, între orele 9:00-11.30, la sediul Ambasadei Franței în România. Nicolae Marghiol, președinte executiv al Asociația Cele mai Frumoase Sate din România, inițiatorul programului Satul cultural al României, a spus că programul evaluării va consta în reuniunea comisiei, prezentarea candidaturilor, desemnarea „Satului Cultural al României 2014” şi, la final, premierea candidaturilor.

La eveniment va fi prezent şi ambasadorul Franței în România, Philipe Gustin, dar şi invitaţi ai AFSR. Nu vor lipsi nici primarii comunelor care au intrat în finală. Comuna care va avea cel mai mare număr de puncte este declarată câștigătoare, respectiv va primi titlul de „Satul Cultural al României 2014” și va avea tot sprijinul în derularea completă a programului de evenimente culturale propus pentru acest an. Comunele de pe locurile 2-5 vor organiza fiecare câte un eveniment, în cadrul programului cultural.

 

Comune de top

Anul trecut, două localităţi bucovinene, Cârlibaba şi Ciocăneşti, au apărut în Topul 10 al celor mai frumoase sate din România, top realizat de Carpatair Magazine, împreună cu Asociaţia Cele mai Frumoase Sate din România. Într-un alt top realizat de Asociaţia Cele mai Frumoase Sate din România, în primele zece obiective turistice din ţară apar şi trei atracţii din Bucovina, Mocăniţa Huţulca de la Moldoviţa, Muzeul Oului din localitatea Vama şi Rezervaţia Naturală „Tinovul Mare”, din localitatea Poiana Stampei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două comune sucevene candidează pentru titlul de „Satul cultural al României”.
 Vizualizări articol: 3305 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Două comune sucevene candidează pentru titlul de „Satul cultural al României”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei