Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 ian 2014 - Anul XIX, nr. 11 (5520)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Educaţie

O familie refuză să-şi lase cinci copii la şcoală, după ce unul dintre ei a rămas repetent

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cinci copii de vârstă şcolară din localitatea Horodnic de Jos sunt împiedicaţi, de mai bine de şase luni, de propriii lor părinţi să meargă la şcoală. Dan Olenici, tatăl copiilor, îl acuză pe fostul director al şcolii şi pe alte câteva cadre didactice de nenumărate abuzuri şi ilegalităţi, de la maltratarea elevilor şi conduită morală dubioasă, până la hărţuirea sexuală a soţiei sale, Paraschiva Olenici, sau instalarea sistemului de acces controlat în şcoală, apreciat de Olenici ca o formă de sechestrare a elevilor.

Dar ceea ce i-a determinat pe cei doi părinţi să ia decizia radicală de a nu-şi mai lăsa copiii la şcoală a fost faptul că una dintre fiicele lor a rămas anul trecut repetentă. Dan Olenici ne-a declarat, ieri, că principalul vinovat este fostul director al şcolii, Gheorghe Andrişan, pe care îl acuză că a vorbit cu profesorii să modifice în catalog notele fiicei sale şi să împiedice astfel promovarea acesteia din clasa a V-a în clasa a VI-a. „Dacă mă obligă să trimit copilul la şcoală tot în clasa a V-a, voi merge în instanţă ca să-mi plătească directorul şi profesorii plata anului şcolar. Până la rezolvarea cazurilor semnalate de mine toţi copiii mei nu vor merge la şcoală, vor face grevă la domiciliu”, ne-a spus Olenici.

 

Dan Olenici: „Eu vreau să facă şcoală aşa cum trebuie copiii mei”

Alte acuzaţii ale familiei la adresa Şcolii „I.G. Sbiera”, din Horodnic de Jos, sunt de sechestrare a copiilor în şcoală şi instituirea unui model securistic de acces, pe bază de buletin, a persoanelor din afara şcolii, inclusiv a părinţilor, consumul de alcool din partea cadrelor didactice, petreceri cu dans şi muzică în şcoală, presupuse amante ale fostului director, maternitatea unei învăţătoare, care din cauza concediului pentru îngrijirea copilului nu a finalizat ciclul I-IV pe care îl începuse, un accident la o oră de educaţie fizică, în care unul dintre copiii Olenici s-a accidentat la trecerea printr-un gard, lipsa de preocupare a învăţătorului pentru alt copil al familiei etc.

Toate acestea au fost reclamate la şcoală, primărie, inspectorat şcolar, Prefectura Suceava, instituţii media etc. „Eu vreau să facă şcoală aşa cum trebuie copiii mei, să înveţe carte. Am bani, le fac case, îi ţin în şcoli, să-şi facă un viitor, dar nu într-o astfel de şcoală. Şcoala este penitenciar, ca să intre părinţii doar cu buletinul?”, întreabă revoltat Dan Olenici.

 

Tatăl susţine că biserica de care aparţine, „Martorii lui Iehova”, îi cunoaşte decizia şi i-o acceptă

Pentru cele deja menţionate şi multe altele asemenea, tatăl copiilor cere pedepsirea exemplară a fostului director Andrişan, promovarea fiicei sale în clasa a VI-a şi demiterea învăţătorului Simion Boghean. Dacă pentru pedepsirea profesorului Andrişan este dispus să mai aştepte, promovarea copilului şi demiterea învăţătorului sunt condiţiile obligatorii pe care le cere pentru a-şi lăsa din nou copiii la şcoală. În tot acest demers este susţinut de mama copiilor.

Copiii acceptă senini decizia părinţilor, deşi spun că şi-ar dori să revină la cursuri. Deşi declară că va avea grijă să le asigure copiilor accesul la şcoli private, Dan Olenici a mai spus că refuză să transfere copiii la o şcoală care să-i satisfacă exigenţele. Eventual ar putea lua în calcul asta dacă fostul director al şcolii ar plăti  transportul. El a mai precizat că hotărârea sa cu „greva copiilor” nu are nici o conotaţie religioasă, deoarece „Martorii lui Iehova” - cultul creştin de care aparţine familia Olenici - pune accent pe educaţia şcolară, dar că într-o şcoală „plină de abuzuri” el nu-şi mai lasă copiii. Potrivit acestuia, biserica de care aparţine a fost informată despre decizia sa şi o acceptă.

 

Directorul şcolii: „Este un şantaj”

De cealaltă parte, instituţiile statului ne-au pus la dispoziţie rapoartele de control, din care reiese că nici una dintre acuzaţii nu se confirmă. Actualul director al şcolii, Adi Gheorghiţă Jecalo, ne-a declarat că a răspuns în scris la toate reclamaţiile lui Dan Olenici şi a făcut toate demersurile pentru stingerea conflictului şi pentru a-i readuce cei cinci copii la şcoală.

„Este un şantaj, după ce fiica domnului Olenici a rămas repetentă la finalul anului şcolar 2012-2013, cu medii anuale sub 5 la patru obiecte şi cu un număr foarte mare de absenţe nemotivate. Am verificat şi catalogul, nu se confirmă nici o modificare de note. Promovarea elevei nu este legal posibilă”, a afirmat directorul Jecalo.

 

1.000 de lei amendă pentru refuzul şcolarizării copiilor

Şi primarul Petrică Onică ne-a declarat că familia Olenici este refractară la orice tentativă de aplanare a conflictului. „Am mers cu rugăminţi, le-am dat un avertisment verbal, Inspectoratul Şcolar a schimbat şi directorul, l-a mutat la Horodnic de Sus, totul cu obiectivul principal de a aduce cei cinci copii la şcoală. În zadar, ei refuză în continuare. În data de 14 ianuarie a.c. am dispus serviciului de Asistenţă Socială din primărie să-i amendeze cu 1.000 de lei pentru refuzul şcolarizării copiilor”, a declarat primarul.

Situaţia este cunoscută în amănunt şi la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al Prefecturii Suceava, însă până acum nici una dintre instituţiile statului nu a putut să-i transforme pe cei doi părinţi Olenici în parteneri de dialog.

Familia mai are încă doi copii, care frecventează fără probleme cursurile unui liceu din Rădăuţi. Fiica cea mare, în vârstă de 16 ani, ne-a spus că i se pare normală decizia părinţilor, de a-i ţine acasă pe fraţii ei mai mici, „până se rezolvă problemele”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O familie refuză să-şi lase cinci copii la şcoală, după ce unul dintre ei a rămas repetent.
 Vizualizări articol: 8866 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O familie refuză să-şi lase cinci copii la şcoală, după ce unul dintre ei a rămas repetent5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu sunt normali.... trimis de
(17 ian 2014, 11:28:50
astia saracii nu au toate tiglele pe casa ,cum sa nu lasi copilul sa mearga la scoala?cu ce drept ii furi viitorul copilului???sa mearga asistenta sa ii ia pe copii in regim de urgenta si atunci sa vezi cum ii linistesc .nu degeaba se spune ca:unde da un prost cu bata nu desfac 10 destepti.
2.   Pfui trimis de
(17 ian 2014, 11:38:29
HARTUIRE SEXUALA....)))))).... Probabil o fi model pentru Gilette... strici un pachet de lame ca sai vezi varfu nasului....))))))) Astia nu sunt sanatosi la bostanel....Asistenta sociala sa ia urgent copii...
3.   Saracul!! trimis de
(17 ian 2014, 12:33:03
Situatia este cunoscuta de mai multa vreme dar Olenici este luat in considerare cu orice reclamatie o face.O fi el dus cu capul dar autoritatiile trebuie sa ia masuri urgent.Nici fostul director,nici actualul ,nici un invatator sau profesor nu este bun iar el este intruchiparea binelui pe pamint.Luati copiii din astfel de mediu,caci altfel asa vor ajunge si ei la rindul lor.Sa vedeti cum le vine mintea la cap!!!
4.   Cum sa le ia copii trimis de
(17 ian 2014, 13:05:05
ce obicei aveti una doua sa le ia copii protectia sociala .Sunteti parinti ? Fereasca Dumnezeu sa va ia copii statul roman e distrusa soarta lor
5.   Comentariu trimis de
(17 ian 2014, 16:03:13
Da prosti, banuiesc ca is profesori aman2 si o sa ii invete scoala acasa.
6.   Drepturile Copilului trimis de
(17 ian 2014, 16:50:33
Mi se pare simpluta problema de rezolvat cu toate ca sunt multi factori legati de familie, religie si scoala care intervin aici. In primul rand STATUL trebuie sa intervina pentru ocrotirea drepturilor minorilor si sa se asigure ca ei vor continua sa mearga la scoala. Fiecare zi pierduta este in defavoarea lor. In al doilea rand, cauza problemei se pare a fi 'repetenta' unuia dintre copii. Ce anume sta la baza 'repetentei'? De ce acest copil nu poate trece clasa? Ce masuri suplimentare a luat scoala sa l ajute sa si depaseasca acest obstacol? Poate copilul are o problema psiho-motorie, etc. Repetenta este o stigma pentru el/ea si presupun ca se simte vinovat nu numai de faptul ca nu este capabil sa promoveze in contextul in care ceilalti copii/vecini stiu si pot, si doi, se culpalizeaza deoarece ceilalti frati nu pot merge la scoala din cauza problemei create de el/ea. Aici scoala trebuie sa intervina sa rezolve problema. Poate cu un alt invator/profesor copilul poate avea performante diferite. As recomanda consiliere psihologica pentru toate partile aflate in process!!!! dar STATUL trebuie sa se miste repede.
7.   FARĂ CARTE DAR CU PARTE trimis de
(17 ian 2014, 18:18:31
Acești copii vor fi în vitor parlamentarii ROMANIEI
7.1  RE: FARĂ CARTE DAR CU PARTE trimis de
(17 ian 2014, 18:51:24
Sau viitori directori de scoala...( vezi actualul director de acolo...)
8.   . trimis de
(17 ian 2014, 19:56:25
ei nu frecventeaza nici o adunare ,parintii lui au fost intre martori,dar el nu este,nicodata nu a fost, Martorii lui Iehova isi lasa copii la scoala si nu sunt deacord cu astfel de comportamente
9.   Comentariu trimis de
(17 ian 2014, 20:55:48
Va rezolva domnul director problema..E competent ani la randul a luat titularizarea cu 2..Ce conteaza asta?A lipit afise...sa fie aici:))

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei