Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 249 (5456)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sindicatul „Spiru Haret”

Sindicaliştii din învăţământul sucevean strâng semnături pentru declanşarea acţiunilor de protest

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ,,Spiru Haret” (federaţie la care este afiliat şi sindicatul „Pro Educaţia” Suceava) au organizat un referendum în rândul angajaţilor din învăţământ privind opţiunea acestora pentru anumite acţiuni sindicale (grevă de avertisment, grevă, mitinguri) ce urmează a fi declanşate în cazul în care cerinţele acestora nu vor fi soluţionate de actuala guvernare.

Potrivit lui Traian Pădureţ, liderul „Pro Educaţia” Suceava, „ în urma unor demersuri precum Comisiile de Dialog Social, întâlniri cu grupurile parlamentare, au început să apară reacţii din partea reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi nu numai”. Astfel, potrivit acestuia, duminica, 27 octombrie, este programată la Bucureşti o întâlnire a liderilor de sindicat cu ministrul de resort - Remus Pricopie.

Traian Pădureţ a mai menţionat că, indiferent de concluziile la care se va ajunge în urma întâlnirii cu ministrul, în data de 4 noiembrie, între orele 11.00-14.s00, va avea loc un miting de protest la Palatului Parlamentului, la care vor participa circa 1.000 de membri de sindicat din toată ţara, afiliaţi la FSE ,,Spiru Haret”.

La finalul acestei acţiuni, sindicaliştii vor înainta un memoriu cu toate solicitările lor către preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului.

Acțiunile fac parte din Campania FSE „Spiru Haret“, lansată pe 5 octombrie, sub îndemnul „Apel pentru Educație! – Apel pentru viitorul României!“. În cadrul acestei campanii, FSE „Spiru Haret“ încearcă, pe mai multe căi, să determine clasa politică să crească alocațiile bugetare pentru educație și, în același timp, să acorde mai multă atenție problemelor cu care se confruntă sistemul de învățământ.

 

Sindicaliştii vor un „Pact pentru educaţie”, care să fie respectat de toţi cei ce ajung la guvernare, pentru cel puţin 15-20 de ani

Angajaţii din învăţământ sunt revoltaţi faţă de situaţia critică a salariaţilor din sistemul din învăţământ, confruntați cu subfinanțarea cronică a educației, atât din punct de vedere al veniturilor angajaților, cât și al bazei materiale, birocratizarea actului educațional, politizarea excesivă a sistemului. Totodată, aceştia contestă tergiversarea rezolvării problemelor învățământului și lipsa de finalitate a discuțiilor purtate cu reprezentanții actuali ai executivului și legislativului.

Sindicaliştii mai spun că în ultimii cinci ani nu s-a acordat nici o creștere salarială pentru personalul din învățământ și nici nu se preconizează o asemenea măsură în perioada imediat următoare.

Potrivit sindicaliştilor, „modificarea Legii Educației Naționale este imperios necesară, cel puțin în ceea ce privește: renunțarea la finanțarea per elev, acordarea gradației de merit și personalului didactic auxiliar din învățământul preuniversitar, decontarea cheltuielilor de navetă pentru tot personalul din învățământ de la bugetul de stat prin MEN, reintroducerea diverselor drepturi și facilități reglementate pentru salariații din învățământ și copiii acestor, eliminarea discriminărilor”.

Traian Pădureţ a mai declarat: „Dorim realizarea unui <Pact pentru educaţie> între toate partidele din România, care să fie respectat de toţi cei ce ajung la guvernare, pentru cel puţin 15-20 de ani. Cerem acest lucru având în vedere ultima declaraţie a premierului Victor Ponta, care a uitat de promisiunile făcute cu puţin timp în urmă, când declara că salariile bugetarilor vor creşte de la 1 ianuarie 2014 cu circa 2,5-3%, şi susţine acum că salariile bugetarilor rămân şi în 2014 la nivelul anului 2013”.

Printre revendicările oamenilor şcolii se mai numără: debirocratizarea actului educațional, depolitizarea sistemului de învățământ preuniversitar, deblocarea reală a posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice, interzicerea suprapopulării claselor cu un număr prea mare de elevi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din învăţământul sucevean strâng semnături pentru declanşarea acţiunilor de protest.
 Vizualizări articol: 1145 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sindicaliştii din învăţământul sucevean strâng semnături pentru declanşarea acţiunilor de protest5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   !!! trimis de
(25 oct 2013, 17:56:56
Traiane mare mancator de ciuperci mai esti. Te doare-n cot de profesori. Credema ca stiu ce spun.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei