Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 249 (5456)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Pelerini în ţara nimănui”

Maestrul Tudor Gheorghe, aplaudat la scenă deschisă de toată sala ridicată în picioare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Maestrul Tudor Gheorghe a fost aplaudat la scenă deschisă de toată sala ridicată în picioare, miercuri seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, după concertul de excepţie „Pelerini în ţara nimănui”.

Însoţit de orchestră (solişti instrumentişti şi solişti vocali), sub bagheta dirijorului Marius Hristescu, pelerinul Tudor Gheorghe a reuşit din nou să impresioneze publicul sucevean cu un spectacol dedicat iubirii, bucuriei de a trăi, pe versurile poeţilor Grigore Vieru şi Mircea Micu.

Artistul a explicat că i-a ales pe cei doi poeţi - „pelerini”, pentru că au scris o poezie simplă, în stare pură, - „în ţara nimănui”, care poate să însemne „fâşia dintre două tabere” sau, de ce nu, „ţara înaltei poezii”.

 

Politicienii, ignoraţi de Tudor Gheorghe

Ca o noutate, Tudor Gheorghe i-a scutit pe politicieni de ironiile sale fine, care condimentau, precum sarea şi piperul, fiecare spectacol. „M-am hotărât ca în seara asta să-i ignor. Nici un gând la coabitare, la aur, la şisturi... Sunt sătul”, a spus artistul, spre amuzamentul spectatorilor. Este adevărat că i-a rugat pe suceveni ca după spectacol, când ajung acasă, să nu mai dea drumul la televizor, tocmai pentru a păstra în suflete poezia. Maestrul a mărturisit că acest spectacol se adresează tinerilor din ziua de azi, „care rămân ore în şir în faţa <geamului> (ecranul calculatorului) şi sărăcesc sufleteşte, nu mai citesc poezie, nu se mai bucură”.

Poate de aceea, una dintre piesele interpretate de artist i-a îndemnat pe suceveni să se bucure de viaţă. „Bucuraţi-vă!”, a spus Tudor Gheorghe. Publicul, la început, a reacţionat timid, doar cu câteva aplauze. Îndemnul a fost repetat de artist, mai apăsat,  moment în care lumea s-a descătuşat şi un ropot de aplauze s-a auzit la unison.

 

„Şi Grigore Vieru, şi Mircea Micu, şi eu avem cultul mamei”

În partea a doua a spectacolului, artistul a spus că „şi Grigore Vieru, şi Mircea Micu, şi eu avem cultul mamei”, de aceea, artistul a interpretat câteva piese dedicate mamei, piese care au sensibilizat publicul până la lacrimi. Cred că fiecare spectator a vibrat atunci când, prin vocea maestrului Tudor Gheorghe, au răsunat versurile semnate de poetul Mircea Micu: „Mamă eşti mai frumoasă / ca o duminică fără sfârşit / când se aude plânsul ierbii / sunând sub câmpul înverzit. / Departe, peste vămi de gheaţă, / unde miroase a gutui, / stau îngeri palizi şi învaţă / ruga ta spusă nimănui. / Cu cât ne-ndepărtează vremea, / cu cât te uită carnea mea, / eu mă gândesc plângând la ziua / când nu te voi putea vedea”.

Pentru ca publicul să nu plece acasă nostalgic, Tudor Gheorghe le-a sugerat sucevenilor ca pe parcursul spectacolului să reţină un cântec, care le-a plăcut cel mai mult, piesă care să fie cântată la bis. Publicul a ales o piesă veselă, „Cad pe ape” (Soarele jos a picat, / Soarele, soarele, / Ca rochia ta din pat, / Soarele, soarele. / Cade o frunză din înalt, / Frunzele, frunzele, / Ca palma mea din părul tău cald, / Frunzele, frunzele. / Lunecă din cer o stea, / Stelele, stelele, / Ca lacrima pe faţa ta, / Stelele, stelele”, pe versurile poetului Grigore Vieru.

 

Aplauze şi flori

Din orchestra care l-a acompaniat pe maestrul Tudor Gheorghe la Suceava au făcut parte Monica Baran - vioara 1; Oana Ruse - vioară 2; Anca Pavel - violă; Corina Ciuplea - violoncel; Bogdan Drăniceanu - bas; Dorinel Vasile - pian; Ionuț Drăniceanu - chitară; Lucian Simon - percuție; Marcela Onofrei - oboi; Mihai Pintenaru - clarinet; Loredana Aldea - soprană 1; Amalia Aldea - soprană 2; Florentina Pușcoi - alto.

Spectatorii au aflat de la maestru că tânăra care cântă la oboi, Marcela Onofrei, este suceveancă. A fost un moment de bucurie pentru public, care a aplaudat-o îndelung pe tânăra instrumentistă, dar şi pe colegii ei.

Aplauze îndelungi a primit şi dirijorul şi orchestratorul Marius Hristescu, „şeful, în astă seară”, aşa cum l-a numit Tudor Gheorghe, omul care de ani de zile face ca poezia să ajungă mai uşor la sufletul românului, cu ajutorul notelor muzicale, prin vocea maestrului Tudor Gheorghe.

Buchetele de flori, aplauzele, aprecierile rostite prin viu grai de suceveni au fost răsplata celor două ore de muzică şi poezie oferite de actorul, trubadurul, pelerinul Tudor Gheorghe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maestrul Tudor Gheorghe, aplaudat la scenă deschisă de toată sala ridicată în picioare.
 Vizualizări articol: 2056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
Maestrul Tudor Gheorghe, aplaudat la scenă deschisă de toată sala ridicată în picioare4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei