Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 249 (5456)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Apărare

Avocatul Poporului a intervenit în cazul copilului care nu a fost primit la grădiniţă fiindcă este nevaccinat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biroul Teritorial Suceava al Avocatului Poporului a intervenit în conflictul declanşat de părinţii unui copil de 3 ani care nu poate merge la grădiniţă pe motiv că nu are vaccinurile la zi. Echipa acestei instituţii s-a autosesizat după mediatizarea cazului şi a făcut demersuri menite să stabilească dacă prin refuzul de a-l primi la cursuri autorităţile i-au îngrădit sau nu copilului dreptul la educaţie. Cercetările au fost întreprinse la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică, Grădiniţei cu Program Prelungit „Aşchiuţă” (la care părinţii şi-au înscris copilul) şi Inspectoratului Şcolar Judeţean, de unde s-au cerut lămuriri cu privire la legislaţia în baza căreia minorului i-a fost respinsă intrarea în colectivitate.

Ancheta este în plină desfăşurare, iar primele rezultate ar putea fi cunoscute la finele lunii, a informat ieri Iuliana Rodica Buta, expert coordonator în cadrul Biroului Teritorial Suceava al Avocatului Poporului.

 

Ionel Vovciuc este revoltat că fiul său nu a fost primit la cursuri deşi este clinic sănătos

La finele lunii septembrie, Ionel Vovciuc, de 36 ani, din Suceava, tată a doi băieţi, unul de 3 ani şi 4 luni şi celălalt de 7 luni, a pornit o luptă cu sistemul după ce primul său fiu, de vârstă preşcolară, nu a fost admis la Grădiniţa „Aşchiuţă”, unde era înscris, pe motiv că nu a fost vaccinat împotriva unor boli infecţioase. Părintele s-a arătat revoltat de refuz în condiţiile în care, spune el, a putut prezenta documente medicale care atestă faptul că minorul este sănătos din punct de vedere clinic.

Ionel Vovciuc a cerut o derogare de la Direcţia de Sănătate Publică Suceava, dar răspunsul instituţiei a fost clar: copilul nu poate intra în colectivitate. Specialiştii DSP şi-au argumentat refuzul prin Ordinul 1955/1995, care prevede că „în unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, publice sau private, se vor primi numai copiii şi tinerii care prezintă documente medicale ce atestă starea lor de sănătate şi efectuarea imunizărilor profilactice obligatorii”.

 

Amenzi de până la 10.000 de lei, pentru acceptarea în colectivitate a unui copil nevaccinat

După izbucnirea conflictului, responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava au solicitat un punct de vedere al ministerului de resort. În cursul acestei săptămâni a sosit şi răspunsul oficialilor de la Bucureşti, care confirmă că decizia luată pe plan local a fost una corectă. „În conformitate cu prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, una din funcţiile principale ale asistenţei de sănătate publică vizează supravegherea epidemiologică, prevenirea şi controlul bolilor, prevenirea epidemiilor, inclusiv instituirea stării de alertă epidemiologică”, se arată în adresa transmisă de Ministerul Sănătăţii, în care este menţionat şiOrdinul 1955/1995 invocat iniţial de DSP Suceava.

Mai mult, în aceeaşi adresă, reprezentanţi MS avertizează că „în conformitate cu art. 55 din Hotărârea nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, primirea înunităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, publice sau private, fără a avea dovada efectuării imunizărilor profilactice obligatorii, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei pentru persoanele fizice, şi de la 5.000 la 10.000 de lei pentru persoanele juridice”.

 

Boli ca difteria, pojarul sau poliomielita vor reapărea în lipsa vaccinării

De cealaltă parte, Ionel Vovciuc invocă dreptul său ca părinte de a nu-şi inocula copiii cu vaccinurile obligatorii, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere, susţinând că are suficiente motive să creadă că fiul său de vârstă preşcolară se poate dezvolta armonios şi fără serurile profilactice. El este de părere că vaccinurile nu sunt garantate, iar substanţele chimice pe care le conţin se elimină greu din organism şi sunt nocive pentru cei mici, care prin administrarea lor riscă boli grave, ca autismul.

„Cum poate fi băiatul meu un pericol pentru ceilalţi copii din colectivitate dacă aceştia sunt deja vaccinaţi?”, se întreabă tatăl.

În replică, specialiştii în sănătate publică susţin că viaţa într-o comunitate depinde de imunizarea la scară largă care ţine sub control răspândirea bolilor contagioase, dar prevenibile prin vaccinare. Cu cât mai mulţi părinţi refuză imunizarea profilactică a copiilor, cu atât mai mare devine riscul ca anumite afecţiuni să se răspândească, explică responsabilii DSP Suceava. Ei arată că unii copii nudezvoltă imunitate completă chiar dacă li s-a administrat vaccinul, iar dacă sunt expuşi la boală se pot infecta.

Totuşi, în asemenea cazuri, simptomele sunt de obicei mai uşoare ca rezultat al vaccinării anterioare, mai spun specialiştii în sănătate publică, care atenţionează că bolile dispărute sau parţial eradicate prin vaccinare, ca difteria, pojarul sau poliomielita, vor reapărea dacă programele de vaccinare nu vor continua. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Avocatul Poporului a intervenit în cazul copilului care nu a fost primit la grădiniţă fiindcă este nevaccinat.
 Vizualizări articol: 2500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 9 voturi
Avocatul Poporului a intervenit în cazul copilului care nu a fost primit la grădiniţă fiindcă este nevaccinat3.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   MINCIUNA URCA PE O SCARA LARGA trimis de
(25 oct 2013, 12:16:48
1. HG-urile nu sunt legi, deci nu au valoarea juridica a unei legi.
2. NU EXISTA LA ORA ACTUALA IN rOMANIA NICI UN VACCIN OBLIGATORIU.Cine afirma ca :exista: e un manipulator si un mare mincinos, chiar daca se numeste DSP,GUVERN, ETC.
3.eFECTELE SECUNDARE SI PE TERMEN LUNG AL VACCINULUI E MAI DAUNATOR DECAT BOALA (RUBEOLA,RUJEOLA,OREION) LA VARSTA MICA.
4.IN PROSPECTU VACCINULUI SUNT MENTIONATE RISCURILE.
5. vACCINUL NU TE IMUNIZEAZA PE VIATA CI PE O PERIOADA FOARTE SCURTA.ATUNCI NE INTREBAM CARE E RISCUL CA INTR-O LUNA, DOUA, 1 AN SA FACA COPIII BOALA .sUSTINETI CA UNII NU POT FI VACCINATI SI SUNT EXPUSI, CONSIDERATI CA SI EL NU POATE FI VACCINAT SI INTRA LA EXCEPTII.

SI CEL MAI GRAV E FAPTUL CA STATUTUL PRIN DSP ITI CONFISCA COPILUL, STIU EI CE-I MAI BINE, CA DOAR SUNT POLITIC COCOTATI CA SPECIALISTI IN FRUNTEA INSTITUTIEI. UITE ASTA E UN MOTIV PENTRU CARE NU VREAU SA-MI VACCINEZ COPILUL, NU AM INCREDERE IN VOI, PORCILOR AJUNSI IN VARFUL COTETULUI.
1.1  RE: MINCIUNA URCA PE O SCARA LARGA trimis de
(25 oct 2013, 12:51:59
Ai nevoie de un Xanax?
2.   Comentariu trimis de
(25 oct 2013, 14:26:41
Mare e gradina Ta, Doamne...
3.   ! trimis de
(26 oct 2013, 01:13:13
Copilul are dreptul la educatie, dar parintii trebuie sa aiba si ei obligatii, nu doar sa beneficieze de drepturi. Daca vor sa si trimita copilul la scoala sau gradinita trebuie sa respecte niste cerinte impuse de acceptarea in colectivitate. Dreptul la educatie nu i l ia nimeni copilului, dar un drept nu te scuteste de obligatii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei