Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 209 (5416)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Voluntarul în sutană

Preotul pompier, ajutat de fiul său de 12 ani, salvator la incendiul devastator de la Cornu Luncii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Incendiul de mari proporţii izbucnit vineri în comuna Cornu Luncii, în urma căruia gospodăriile a doi fraţi au fost aproape complet distruse, de asemenea hala unei societăţi de transport fiind şi ea mistuită de flăcări, i-a avut, printre primii salvatori, pe părintele paroh din sat, cu maşina proprie de stingere a incendiilor, ajutat de fiul său în vârstă de 12 ani. Este vorba de preotul Gabriel Puiu Florea, parohul bisericii Sf. Dumitru din satul Cornu Luncii, cel care, anul trecut, a fost premiat în Gala „Top 10 Suceveni”, eveniment organizat de Monitorul de Suceava, tocmai pentru iniţiativa sa cu totul ieşită din comun. Preotul Florea şi-a vândut tractorul personal şi cu banii strânşi a cumpărat din Franţa o maşină de stins incendii la mâna a doua. Ajutat apoi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, a dotat maşina cu toate cele necesare unei intervenţii atunci când în localitate izbucneşte un incendiu. Acum maşina este folosită la intervenţii în situaţii de urgenţă în Cornu Luncii. Numai în 2013 preotul paroh are la activ 14 intervenţii, 12 la incendii şi două la curţi inundate.

 

Două familii cu şapte copii rămase fără case

Aşa a făcut preotul şi vineri, în jurul orei 16.30, când s-a dat alarma de incendiu, la cele două gospodării şi la hala societăţii, aflată în apropierea caselor. Alături de pompierii locali au intervenit în scurt timp pompierii profesionişti de la Detaşamentul Fălticeni. În total, s-a intervenit cu şase autospeciale cu spumă şi apă.

Din păcate, casele erau pe structură din lemn şi bătea vântul, astfel că abia s-a reuşit salvarea unor bunuri din locuinţe.

În urma incendiului, cei doi fraţi, Dumitru şi Gheorghe Păvăloaia, primul tată a trei copii, al doilea tată a patru copii, toţi minori, şi soţiile lor, au rămas fără acoperiş deasupra capului.

 

Preotul Florea: „Copiii, aducându-i la necazurile altor semeni, vor învăţa să fie mai buni”

Alex, fiul în vârstă de 12 ani al preotului, care a învăţat de ceva vreme să pregătească maşina şi mijloacele de stingere pentru intervenţie, nu este la prima acţiune de acest gen.

Preotul Florea spune că, pe lângă ajutorul în sine, important este ca fiul său şi ceilalţi copii din sat să înveţe ceva din durerea semenilor.

„Copiii, aducându-i la necazurile altor semeni, vor învăţa să fie mai buni, să fie mai dornici de a ajuta şi să nu se obişnuiască să câştige bani din muncă necinstită sau prin fel de fel de artificii”, a explicat părintele Florea.

 

Preotul a muncit cu sătenii şi a eliberat deja terenul, pentru noi case 

Ajutorul părintelui nu s-a limitat doar la intervenţia la incendiu.

De sâmbătă dimineaţă, părintele, fiul său, dar şi mulţi voluntari din sat au început munca pentru a îndepărta efectele dezastruoase ale focului şi a elibera terenul. 

„Până când se vor muta oamenii în casele noi, avem obligaţia morală de a-i ajuta, fiecare cu ce are, şi o lopată e importantă, un tractor, un utilaj... sunt mulţi oameni care au sărit să dea o mână de ajutor, iar acesta este un gest frumos şi un exemplu care ar trebuie luat şi de alţii”, a mai spus preotul Gabriel Florea.

 

Promisiune: case noi pentru părinţi şi copii, până la sărbători 

Vorbele părintelui şi realitatea de la faţa locului arată că pentru cele două familii aflate în necaz există speranţe mari că se vor muta în case noi până în iarnă.

După cum a precizat primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, chiar din această săptămână se va începe munca pentru ridicarea unor case noi.

„Vom aloca fonduri de la Consiliul Local, sunt agenţi economici din sat care vor să ajute şi avem speranţe mari că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor va acorda un ajutor substanţial pentru achiziţionarea materialelor necesare noilor case. Obiectivul nostru este ca cel târziu până la sărbătorile de iarnă cei şapte copii să fie deja în casă nouă”, a spus primarul Gheorghe Fron, subliniind că un rol foarte important, chiar decisiv, în demersurile pentru alocarea de fonduri şi mobilizarea forţei de muncă îl are părintele paroh Florea.

El a mai spus că preotul Florea nu a acceptat nici măcar ajutor pentru carburant, de la primărie, la numeroasele intervenţii pe care le-a avut numai în acest an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul pompier, ajutat de fiul său de 12 ani, salvator la incendiul devastator de la Cornu Luncii.
 Vizualizări articol: 2512 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Preotul pompier, ajutat de fiul său de 12 ani, salvator la incendiul devastator de la Cornu Luncii5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sarutam mana parinte!!! trimis de
( 9 sep 2013, 12:29:35
merita tot respectul acest preot, este un adevarat model nu doar pentru preoti cat si pentru noi,mirenii....sa-l ajute Dumnezeu in continuare....!!!
2.   CU RESPECT trimis de
( 9 sep 2013, 16:24:34
TOT RESPECTUL PENTRU DOMNUL PARINTE. POATE MAI IA AMINTE SI ALTI PREOTI DE LA EL.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei