Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 208 (5415)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Nemulţumiri mari

Alegerile pentru Camera Agricolă, scandal cu sute de oameni puşi la muncă voluntară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Alegerile pentru Colegiul Camerei Agricole Judeţene Suceava, care vor avea loc duminică, 8 septembrie, în 113 localităţi ale judeţului, stârnesc mari nemulţumiri printre cei care ar trebui să se ocupe de organizarea lor. Starea de tensiune şi de nemulţumire nu a putut fi ascunsă ieri, când la sediul Direcţiei Agricole Suceava au fost convocaţi toţi preşedinţii de comisii electorale, în majoritate secretarii din cadrul primăriilor. Aceştia au preluat colete sigilate cu buletine de vot, ştampile şi listele suplimentare aferente fiecărei localităţi. Marea problemă este că membrilor comisiilor li s-a transmis că trebuie să facă muncă voluntară.

 

Membrii comisiilor electorale ar trebui să fie remuneraţi din sursele viitoarei instituţii

După modificările aduse Legii 283/2010, privind Camerele Agricole, prin Ordonanţa 58/2013, toţi agricultorii beneficiari de subvenţii, înregistraţi ca fermieri, au dreptul să-şi aleagă cei 25 de membri ai Camerei Agricole Judeţene.

Ordonanţa mai prevede că membrii comisiilor electorale vor fi plătiţi din fondurile noii structuri, care trebuie să se autofinanţeze. Când se va întâmpla acest lucru, nu se precizează însă nicăieri. De altfel, mai mult sau mai puţin oficial, oamenilor li s-a transmis că trebuie să facă muncă voluntară.

Fiecare comisie electorală din cele 113 localităţi (singura localitate unde nu se va vota va fi Poieni Solca, electorii de aici fiind repartizaţi la centrul de votare din Solca) trebuie să fie formată din cinci membri, un preşedinte şi încă patru persoane.

 

Mesajul organizatorilor alegerilor: „Legea se aplică, nu se discută”

La vociferările secretarilor de primării adunaţi ieri la sediul Direcţiei Agricole Suceava, Gheorghe Schipor, şeful instituţiei a transmis un mesaj care nu a fost deloc bine primit:

“Este o sarcină şi o datorie a noastră să gestionăm aceste alegeri. Legea se aplică, nu se discută”, a transmis Gheorghe Schipor, care este şi preşedintele Comitetului Judeţean de Iniţiativă format pentru organizarea acestor alegeri. 

Nici mesajul prefectului Florin Sinescu, care a spus că „este un test care ţine de conduita noastră, a funcţionarilor publici”, nu a avut darul de a linişti foarte mult spiritele.

 

Preşedinţii de comisii au avertizat că s-ar putea să nu aibă suficienţi oameni în comisii  

Mai mulţi dintre secretarii de primării s-au ridicat în picioare şi s-au întrebat retoric cine îi plăteşte pentru o zi de muncă de duminică, de mare sărbătoare, de la prima oră a dimineţii şi până în miez de noapte. Mesajul acestora a fost că ei vor fi prezenţi la centrele de votare, aşa cum li s-a cerut, însă nu garantează că vor avea alături încă patru persoane în comisie, aşa cum cere legea privind acest scrutin. Au fost şi preşedinţi de comisii care le-au precizat reporterilor Monitorul de Suceava că duminică, la ora 8.00, când se deschid alegerile, s-ar putea ca uşile secţiilor să fie închise.

 

Cum se va vota duminică

Rămâne de văzut cum şi dacă se va rezolva această problemă şi dacă alegerile se vor putea desfăşura şi vor fi validate. 

Alegerile pentru constituirea Colegiului Judeţean al Camerei Agricole Judeţene Suceava se vor desfăşura între orele 8.00 şi 18.00, în total, în judeţ fiind 111.765 electori, agricultori care figurează la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava ca fermieri. La fiecare secţie există şi liste suplimentare, în cazul în care vor mai fi agricultori care nu sunt pe lista electorilor, dar care vor avea asupra lor dovadă de la APIA că sunt fermieri. 

Pe fiecare buletin de vot vor fi nouă categorii de candidaţi, iar din fiecare se va alege un număr de membri după cum urmează: opt din asociaţiile profesionale ale fermierilor, doi din patronate, doi din sindicate, doi din cooperative agricole, unul de la ocoale silvice private, unul din domeniul cercetării agricole, patru din rândul fermierilor de peste 35 de ani, patru dintre fermierii sub 35 de ani şi unul din Colegiul Medicilor Veterinari.

Practic, asta înseamnă că alegătorii vor putea pune nouă ştampile pe buletinul de vot, la fiecare categorie, pentru fermierul, forma asociativă preferată etc. Pe de altă parte, alegătorul nu este obligat să pună ştampila la fiecare categorie. El poate alege doar un candidat de la o categorie, dacă asta doreşte, iar buletinul de vot va fi valabil.

 

Camera Agricolă va avea 25 de membri

Alegerile se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin, iar candidaţii cu cel mai mare număr de voturi vor fi aleşi indiferent de prezenţa la vot.

În urma acestor alegeri se va stabili componenţa Colegiului Judeţean al Camerei Agricole Judeţene Suceava, din care trebuie să facă parte 25 de membri.

Cei 25 de membri care vor fi aleşi după alegerile de duminică îşi vor alege la rândul lor un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar.

Alegerile de duminică se vor desfăşura sub directa coordonare a Prefectului Suceava, Florin Sinescu, iar Suceava este primul judeţ care organizează scrutinul pentru noile Camere Agricole.

Contactat telefonic, prefectul Florin Sinescu a precizat că se fac eforturi pentru ca scrutinul să se desfăşoară în condiţii normale. El a exclus varianta ca vreuna dintre secţii să nu fie deschisă şi a precizat că toţi preşedinţii de comisii electorale au obligaţia să comunice, astăzi, dacă toate detaliile de organizare sunt stabilite. În caz contrar, se poate apela şi la oameni de rezervă care să facă parte din comisii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alegerile pentru Camera Agricolă, scandal cu sute de oameni puşi la muncă voluntară.
 Vizualizări articol: 5512 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Alegerile pentru Camera Agricolă, scandal cu sute de oameni puşi la muncă voluntară2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O bataie de joc! trimis de
( 9 sep 2013, 11:04:41
Am auzit ca a cam suflat vantul prin sectiile de votare. Nici nu-i de mirare, la asa organizare, asa rezultate. Sunt curios, o sa valideze cineva simulacrul asta?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei