Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 200 (5407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

La Marginea

O sută de oameni, mobilizaţi pentru finalizarea unei lucrări de apărări de maluri aşteptate de 40 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sătenii din Marginea se pregătesc să intre în sezonul rece cu o problemă stringentă în minus. Ampla lucrare de apărare împotriva inundaţiilor de pe pârâul Suceviţa, care traversează comuna, sistată o bună perioadă de timp după ce finanţarea a fost oprită, a fost reluată de la mijlocul lunii iunie. Şi pentru că în Marginea oamenii au deja antecedente în ceea ce priveşte mobilizarea şi munca în timp record, şi pentru că firma care lucrează aparţine unui localnic, cu multă forţă de muncă locală, lucrarea care se întinde pe aproape patru kilometri ar urma să fie finalizată cel târziu până pe 15 noiembrie 2013.

Ultimele mari inundaţii au fost la Marginea în 2010, însă în fiecare an apele umflate ale pârâului au dat emoţii şi bătăi de cap. Problema este una foarte veche, iar oamenii mai în vârstă spun că sunt aproape 40 de ani de când sunt aşteptate aceste lucrări de apărare împotriva inundaţiilor.  

 

Lucrări începute anul trecut, în iunie, şi oprite din cauza sistării finanţării

Prin lucrarea în valoarea de 14 milioane de lei, fără TVA, pârâul, care se umflă foarte repede în caz de ploi, va fi despărţit în două braţe. În acest fel forţa apei va fi mult redusă la intrarea pe podul de la şosea, din apropierea caselor, unde de multe ori s-au revărsat puhoaiele. De asemenea, malurile de pe aproape patru kilometri sunt protejate cu gabioane îmbrăcate în beton.

Lucrarea a început anul trecut, în luna iunie, şi, conform proiectului inţial, trebuia finalizată tot în 2012.

Beneficiarul lucrării este Administraţia Naţională Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Siret, cu fonduri de la Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).

Licitaţia de efectuare a lucrării de la Marginea a fost câştigată de o firmă cu sediul în Galaţi, SC Vega’93 SRL, iar aceasta, aşa cum se procedează adesea, a subcontractat lucrarea firmei SC Cosadel SRL Rădăuţi, condusă de asociaţi din Marginea.

Problema este că lucrările finanţate prin PNDI au fost brusc sistate anul trecut, iar firma Cosadel a rămas cu muncă şi materiale plătite în avans din fonduri proprii.

 

Administrator Cosadel: „Dacă se respectă graficul de finanţări, ne luăm angajamentul să terminăm lucrarea până pe 15 noiembrie”

Îngrijoraţi că vor rămâne în continuare cu frica în sân la fiecare ploaie mai puternică, liderii societăţii civile din Marginea, cei care s-au remarcat de-a lungul timpului cu de acum celebrul pod din lemn ridicat într-o zi ori cu ridicarea în trei săptămâni a patru case arse într-un incendiu, au început demersurile pentru ca lucrările să poată continua.

Vestea bună a venit la rectificarea bugetară de la mijlocul acestui an.

Gheorghe Lazăr, administratorul firmei Cosadel, a declarat: “Am primit suma de 10 miliarde de lei vechi (1 milion de lei – n.r.), din totalul de 21 de miliarde de lei vechi (2,1 milioane de lei – n.r.), în contul lucrărilor în avans şi avem garanţia fermă că pe parcursul efectuării lucrărilor ne vor fi viraţi toţi banii. În aceste condiţii am adus pe şantier 40 de oameni în plus. Acum se lucrează cu aproape 100 de oameni şi, dacă se respectă graficul de finanţări, ne luăm angajamentul să terminăm lucrarea până pe 15 noiembrie”.

Gheorghe Lazăr a spus că lucrarea este efectuată până acum în proporţie de 45%, însă chiar şi aşa, la mobilizarea actuală, investiţia va fi finalizată în termenul propus.

 

„Dacă nu băteam insistent la uşi, nu se rezolva”

Arcadie Boicu, unul dintre localnicii implicaţi în toate acţiunile importante din Marginea în ultimii ani, a declarat: “Perseverenţa de care s-a dat dovadă, colaborarea dintre conducerea primăriei, societatea civilă şi înţelegerea de care a dat dovadă constructorul au dus la această extraordinară reuşită. Din 2008 ne-am luptat pentru ca Marginea să fie apărată de inundaţii şi acum suntem bucuroşi când vedem că se lucrează într-un asemenea ritm”.

El a subliniat că deblocarea finanţării nu ar fi fost posibilă dacă nu s-ar fi insistat pe la factorii de decizie locali, dar şi la cei de pe plan naţional, Administraţia Apele Române şi Guvernul României.

„Dacă nu băteam insistent la uşi, nu se rezolva”, a ţinut să precizeze Arcadie Boicu.

„Dorim să mulţumim fostei conduceri a Consiliului Judeţean Suceava, care a sprijinit începerea lucrărilor, dar şi celei actuale, care a înţeles că ele trebuie să continue”, a mai ţinut să spună Arcadie Boicu.

 

Drum din Marginea, betonat din fondurile proprii ale primăriei

Tot în această perioadă, în comuna Marginea, din fondurile proprii ale primăriei, un drum pietruit, foarte intens circulat, este betonat.

Lucrarea, care se va întinde pe 2.700 de metri, a început în luna iulie a acestui an, licitaţia fiind adjudecată de firma Civica Suceava.

Primarul comunei Marginea, Ioan Onufrei, a declarat: “Investiţia necesită un total de 1,3 milioane de lei, din care 1 milion de lei este asigurat până la ora actuală. Dacă vom reuşi să adunăm şi restul sumei şi vom avea înţelegere şi din partea firmei care execută lucrarea, sperăm ca drumul să fie gata la sfârşitul lunii octombrie”.

Investiţia este considerată foarte necesară, în condiţiile în care drumul pietruit nu putea face faţă traficului aglomerat şi de maşinile grele ale firmelor din zonă. Cei 2.700 de metri de drum betonat vor face legătura între drumul naţional care străbate Marginea şi un drum secundar, modernizat mai demult prin fonduri SAPARD. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O sută de oameni, mobilizaţi pentru finalizarea unei lucrări de apărări de maluri aşteptate de 40 de ani.
 Vizualizări articol: 2374 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O sută de oameni, mobilizaţi pentru finalizarea unei lucrări de apărări de maluri aşteptate de 40 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei