Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 189 (5396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Pe primul loc al podiumului

Premiul I pentru Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana, la Festivalul Internaţional de Folclor ,,Peştişorul de Aur”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aflat la cea de a XXI-a ediţie, Festivalul Internaţional de Folclor ,,Peştişorul de Aur” s-a desfăşurat în perioada 8-11 august, la Tulcea, în cadrul competiţiei judeţul Suceava fiind reprezentat de Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana. Ansamblul sucevean a obţinut locul I la etapa judeţeană a Concursului Internaţional de Folclor “Pestişorul de Aur”, organizată în aprilie, etapă la care au participat peste o sută de solişti vocali, dansatori şi membri ai ansamblurilor folclorice din judeţ.

Potrivit prof. Lidia Loredana Seserman, de la Liceul Tehnologic Cajvana, „Ansamblul <Stejărelul> reprezintă ramura tânără a Societăţii Culturale Stejarul înfiinţată în 1908, care, de-a lungul timpului, a dat localităţii talentaţi dansatori şi cântăreţi. Cântecul, costumul şi jocul popular au fost reprezentate cu cinste şi mândrie de toate generaţiile”.  

Cât despre competiţia de la Tulcea, Lidia Loredana Seserman a mai menţionat că la eveniment au participat grupuri din 13 ţări. Ţările participante au fost România, Algeria, Armenia, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Georgia, Macedonia, Republica Moldova, Polonia, Slovacia şi Ucraina. România a fost reprezentată de zece ansambluri folclorice din: Bistriţa-Nasăud - localitatea Livezile, Braşov - localitatea Prejmer, Cluj - Mociu, Iaşi - Deleni, Maramureş - Sighetu Marmaţiei, Mureş - Sancraiu de Mureş, Olt – Cezieni şi Vâlcele, Suceava - Cajvana, Tulcea şi Vaslui.
Duminică, 11 august, a avut loc festivitatea de premiere a participanţilor, eveniment la care a participat, alături de oficialităţi locale, şi Preasfinţia Sa Visarion, Episcopul Tulcei, care în cuvântul rostit a reliefat importanţa acestui festival ca factor de promovare a elementului cultural între diverse popoare.

Pentru prestaţia lor, pentru pasiunea şi dragostea pe care au arătat-o pe scena festivalului, ansamblul din Suceava a fost răsplătit cu premiul I.

Preşedintele juriului a fost prof. Theodor Vasilescu, maestru coregraf, artist emerit, preşedinte ACAFR. Din juriu au mai făcut parte următorii: Marin Barbu - maestru coregraf în cadrul Centrului Naţional pentru Conservarea şi Valorificarea Culturii Tradiţionale Bucureşti, preşedinte executiv al ACAFR şi al secţiei CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) România, Florentina Satmari - realizator şi redactor TV, Elise Stan - producător şi realizator emisiuni TV, Emilia Bubulac - etnomuzicolog şi realizator de emisiuni TV, Nicolae Gălăţean, Romeo Tălmaciu - dirijor Fanfaria „Rotaria” Vaslui, Dumitru Damian - inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea şi Ştefan Coman - maestru coregraf, director al Ansamblului Artistic „Baladele Deltei” şi director al Festivalului Internaţional de Folclor „Pestişorul de Aur”.

 

Ansamblul „Stejărelul” - tineri şi copii care iubesc tradiţia şi dansurile populare

Ca orice ansamblu care se respectă, „Stejărelul” are, alături de dansatorii propriu-zişi, grup vocal şi orchestră formată din înv. Gheorghe Seserman - vioară, prof. Traian Seserman - tobă, Niculiţă Răstoacă - trompetă, Mircea Repciuc – orgă, Gabriel Vascovici – clarinet, Alexandra Popovici – cobză şi Ioana Ştefan – voce. 

Prof. Lidia Loredana Seserman a mai menţionat că Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana se bucura de susţinerea directorului adjunct al Liceului din Cajvana, Iulian Ciotu, care este şi instructor de dans, a directorului liceului, Nicolae Robu, a primarului Gheorghe Tomaşcu, dar şi a directorului artistic al Ansamblului “Stejărelul”, Călin Brăteanu.

„Este nevoie de multă muncă, dar satisfacţiile sunt mari când vezi că ei prind gustul jocului şi le place ceea ce fac. Mare noroc este şi faptul că <avem un orăşel cu tineret şi copii care iubesc tradiţia şi dansurile populare>, cum spunea directorul liceului, Iulian Ciotu”, a mai adăugat Lidia Loredana Seserman.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premiul I pentru Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana, la Festivalul Internaţional de Folclor ,,Peştişorul de Aur”.
 Vizualizări articol: 3446 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Premiul I pentru Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana, la Festivalul Internaţional de Folclor ,,Peştişorul de Aur”5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei