Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 189 (5396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni, trei seri de film românesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 9-11 august, câteva sute de fălticeneni au urmărit în fiecare seară, la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” şi în Piaţa “Nada Florilor”, o parte din cele mai bune filme româneşti realizate în anii ’70-’80, în cadrul proiectului „Caravana Filmului Românesc”.

Printre filmele prezentate s-au numărat “Mama”, “Buzduganul cu trei peceţi”, “Amintiri din copilărie”, “Fraţii Jderi”, “Tinereţe fără bătrâneţe”, “Neamul Şoimăreştilor”, “Drumul câinilor”, “Masca de argint”, “Colierul de turcoaze”, “Saltimbancii”.

Aşa cum am aflat de la iniţiatorul acestei caravane, prof. univ. dr. Mihai Orăşanu, scopul proiectului „Caravana Filmului Românesc” este acela de a revalorifica patrimoniul naţional de film, oferind publicului posibilitatea de a avea acces liber la serile de film românesc. Astfel, pe lângă rememorarea marilor filme artistice româneşti, care au reprezentat momente de mare valoare în istoria filmului naţional, se are în vedere şi educarea cinematografică a tinerei generaţii şi nu numai.

Mari actori ai scenei româneşti, cum ar fi Toma Caragiu, Draga Olteanu-Matei, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Marin Moraru, Ileana Stana Ionescu sau Florin Piersic, au putut fi urmăriţi pe ecrane, în cadrul acestei ministagiuni estivale a marilor creaţii cinematografice româneşti de dinainte de 1989.

Dacă pentru adulţi prezenţa caravanei a fost un bun prilej de a revedea filmele tinereţii sau ale adolescenţei, pentru copiii, filmoteca recent refăcută, atât din punctul de vedere al imaginii, cât şi al sunetului, a celor mai îndrăgite filme româneşti ale regizoarei Elisabeta Bostan, “Mama”, “Amintiri din copilărie”, “Tinereţe fără bătrâneţe”, “Saltimbancii”, a fost un prilej de imensă bucurie. Mai mult decât atât, după ce a rulat la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, la cererea spectatorilor, filmul “Mama” a fost redifuzat şi în Piaţa “Nada Florilor”.

“Mama” este un musical realizat în 1977 după basmul “Capra cu trei iezi” de Ion Creangă.

 

Filme româneşti vechi, aduse la o calitate foarte bună

Mihai Orăşanu ne-a declarat: „Proiectul <Caravana Filmului Românesc> s-a născut în ideea de a aduce tineretului producţiile pe care noi le-am văzut în tinereţe. O parte din ele am reuşit să le refacem la o calitate deosebită atât ca imagine, cât şi ca sunet, şi atunci era păcat să nu oferim iubitorilor de film posibilitatea de a viziona filme româneşti vechi, dar foarte apreciate, să vină în contact cu marile personalităţi ale teatrului şi filmului românesc. Avem aproape 100 de filme din portofoliul naţional care sunt refăcute la o calitate foarte bună a sunetului şi a imaginii şi pe care le putem oferi publicului”.

Iniţiatorul proiectului a mai explicat: „<Caravana Filmului Românesc> are mai multe direcţii de dezvoltare. Îşi propune să aducă filmul în spaţii neconvenţionale, cum este această piaţă. Îşi propune să aducă filmul în licee. Dorim ca din toamnă să venim în licee cu specialişti în domeniu, pentru a oferi posibilitatea elevilor să urmărească ecranizări după operele literare, dar în acelaşi timp, pornind de la film spre carte, să purtăm discuţii nu numai despre filmele respective, ci şi despre cinematografie în general, despre relaţiile de producţie, cum se creează un film, care este rolul actorilor, care este rolul nostru în promovarea filmelor”.

 

Refacerea patrimoniului naţional de filme, un proiect început de zece ani

Tot de la producătorul Mihai Orăşanu am aflat că refacerea patrimoniul naţional de filme la standardele actuale de calitate a sunetului şi a imaginii este un proiect al său lansat în urmă cu zece ani şi dezvoltat împreună cu Ministerul Culturii şi Centrul Naţional al Cinematografiei.

„Este păcat să nu oferim publicului aceste filme, gratuit, înainte de a apărea pe DVD, Blu-ray sau într-un format de televiziune. Publicul îşi doreşte producţii româneşti, doreşte să vină în contact cu marii actori ai noştri, şi chiar să înveţe câte ceva din poveştile copilăriei noastre”, a concluzionat Mihai Orăşanu.

 “Caravana Filmului Românesc” este un proiect iniţiat de MDV Audio Studio şi Fundaţia „Filmul Românesc”, realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (UCIN), Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) şi al primăriilor locale şi are ca partener principal Asociaţia Municipiilor din România (AMR).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Fălticeni, trei seri de film românesc.
 Vizualizări articol: 1161 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
La Fălticeni, trei seri de film românesc5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei