Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 189 (5396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

De sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului

Mănăstirea Putna a fost şi anul acesta locul de pelerinaj pentru mii de credincioşi ortodocşi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Câteva mii de credincioşi ortodocşi au venit şi anul acesta în pelerinaj la Mănăstirea Putna pentru a participa la slujba oficiată de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului şi la hramul acestui lăcaş de cult. Veniţi din toate colţurile judeţului, dar şi din alte zone ale ţării, sau din Ucraina sau Republica Moldova, credincioşii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi.

Alături de preoţii suceveni, la Sfânta Liturghie au fost prezenţi şi înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe din Ucraina, PS Longhin, episcop de Bănceni, PS Meletie, Episcop al Hotinului, dar şi numeroşi preoţi din Ucraina şi din România. Printre cei care au fost prezenţi la hramul Mănăstirii Putna s-a numărat şi premierul României, Victor Ponta, care a venit împreună cu soţia sa, Daciana Sârbu, şi cu fiica lor, Irina.

 

ÎPS Pimen: Conducătorii ţării trebuie să ţină cont de credinţa poporului român creştin ortodox

După slujbă, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, le-a vorbit credincioşilor ortodocşi care au asistat la Sfânta Liturghie despre importanţa sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, despre domnitorul Ştefan cel Mare, dar şi despre cât de important este ca un conducător de ţară să respecte credinţa neamului pe care îl conduce. ÎPS Pimen a evocat în primul rând credinţa puternică pe care Ştefan cel Mare o avea în Dumnezeu, „credinţa întregului popor”.

„Câtă credinţă aveau conducătorii de atunci, la fel ca întregul popor. Aşa erau conducătorii ţării noastre. Şi acum, Dumnezeu ştie cât de important este ca cei care conduc un popor credincios să respecte credinţa poporului. Dacă un conducător de ţară creştină nu crede în Dumnezeu este problema lui personală. Dar e de datoria lui să respecte credinţa unui popor credincios ortodox”, a spus ÎPS Pimen în cuvântul său.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a adus aminte că în această perioadă se discută despre Constituţie şi despre familie. El a arătat că, în această privinţă, Biserica Ortodoxă şi-a spus opinia, iar familia reprezintă, clar, căsătoria între bărbat şi femeie, „şi nu alte cuvinte”. „Acest Parlament, conducătorii ţării trebuie să ţină cont de această credinţă a poporului român creştin ortodox. Iar poporul nostru a avut demnitatea dată de credinţa noastră ortodoxă”, a afirmat ÎPS Pimen. Acesta a mai spus că un semn din zilele noastre care arată că este respectată credinţa poporului român este şi decizia de a declara sărbătoare legală în care nu se lucrează: „Este un lucru frumos. Nu e nici o pagubă că oamenii nu muncesc azi”.

În acelaşi timp, el a precizat că prezenţa preoţilor din Ucraina, „din cealaltă parte a Bucovinei”, la Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului şi hramul Mănăstirii Putna arată faptul că se păstrează „unitatea de credinţă şi respect”. ÎPS Pimen a ţinut să precizeze că orice român ar trebui să vină măcar o dată în viaţă la Mănăstirea Putna, la mormântul lui Ştefan cel Mare: „Mănăstirea Putna este, aşa cum o numea marele poet Mihai Eminescu, Ierusalimul Neamului Românesc. Iar Ştefan cel Mare ne adună pe toţi aici. Cine dintre români nu doreşte să vină o dată în viaţă la mormântul lui Ştefan cel Mare. Orice român vrea acest lucru”. El a apreciat şi faptul că printre cei prezenţi la hramul Mănăstirii Putna se află şi premierul României, Victor Ponta.

 

Premierul Ponta a fost întâmpinat la Putna cu „Să trăieşti, Măria Ta”

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a venit pentru al treilea an consecutiv la hramul Mănăstirii Putna. El a fost prezent la Putna alături de soţia sa, Daciana Sârbu, şi de fiica lor, Irina. Cei trei, alături de autorităţile judeţene, au parcurs pe jos un traseu de mai bine de un kilometru, din centrul comunei şi până la Mănăstirea Putna. Victor Ponta i-a salutat pe oamenii cu care se întâlnea, iar în apropierea mănăstirii a fost oprit de un bătrân, care i-a spus „Să trăieşti, Măria Ta”. Surprins de cuvintele bătrânului, premierul României le-a spus celor care se aflau în jurul său că nu se aştepta la o astfel de primire: „La aşa ceva nu mă aşteptam. La fraza asta”. 

Apoi, chiar înainte de a intra în curtea mănăstirii, o femeie din Botoşani i-a dat premierului un buchet de busuioc, pe care premierul i l-a dăruit fiicei sale. Victor Ponta a mai fost oprit şi de un tânăr moldovean, care i-a solicitat prim-ministrului României să facă mai multe pentru Republica Moldova. Ponta i-a răspuns acestuia că în două săptămâni urmează să fie semnat contractul pentru gazoductul Iaşi-Ungheni.

Înainte de a intra în Mănăstirea Putna, Victor Ponta a mai spus că, „în ultimii ani, de fiecare dată am fost împreună cu colegii şi prietenii la Mănăstirea Putna. Anul acesta în mod special voi merge nu doar la Putna, voi merge şi la Cacica, pentru că e vorba despre o sărbătoare la fel de importantă pentru romano-catolici. De 35 de ani, când ajung în Bucovina mă simt foarte bine. În rest sănătate şi să ne vedem în fiecare an cu bine”.

Împreună cu familia sa, premierul a intrat în biserica Mănăstirii Putna pentru a se închina la icoane şi la mormântul domnitorului Ştefan cel Mare, apoi a mers în curtea mănăstirii, de unde a asistat pentru câteva minute la slujba de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. Premierul a plecat apoi la Basilica Minor din Cacica, la slujba de la Mănăstirea Putna rămânând Daciana Sârbu şi fiica premierului.

Alături de Victor Ponta, la Putna au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, parlamentarii PSD Eugen Bejinariu, Ovidiu Donţu, Neculai Bereanu, Ovidiu Iane, deputatul PNL Alexandru Băişanu, primarul din Putna, Gheorghe Coroamă, dar şi senatoarea PP-DD Vasilica Steliana Miron. De asemenea, la hramul Mănăstirii Putna au mai venit şi primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nechita, şi preşedintele CJ Bacău, Dragoş Benea.

După vizita la Cacica, premierul s-a întors la Mănăstirea Putna, unde a participat la agapa frăţească de după slujbă, iar apoi, împreună cu familia sa, a vizitat şi Mănăstirea Sihăstria Putnei. Ponta şi-a petrecut restul zilei de ieri împreună cu familia în Bucovina, urmând ca astăzi să aibă întâlniri cu autorităţile judeţene din Suceava.

 

Flutur, Predoiu, Balan şi Lungu au participat la slujba de la Mănăstirea Putna

Printre cei care au participat la slujba de la Mănăstirea Putna s-au numărat şi prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu, secretarul general PDL, senatorul Gheorghe Flutur, vicepreşedintele regional al partidului, deputatul Ioan Balan, precum şi primarul Sucevei, Ion Lungu. După ce a participat la slujbă, Gheorghe Flutur a ţinut să precizeze că s-a rugat pentru sănătate, pentru împliniri şi mai bine pentru locuitorii judeţului Suceava, şi nu numai.

La rândul său, Cătălin Predoiu a spus: „Vin de fiecare dată cu drag aici. Cred că astfel de momente trebuie să ne adune şi să ne facă mai înţelepţi, mai buni şi să fim mai liniştiţi. Din pace şi din linişte vine echilibrul şi din echilibru vine forţa. Mă bucur că sunt aici. Vin de fiecare dată cu drag în Bucovina”.

Nu în ultimul rând, vicepreşedintele regional al PDL, deputatul Ioan Balan, a subliniat că îl bucură faptul că în Bucovina oamenii încă sunt creştini, vin la biserică, şi „sper că şi noi, împreună cu cei de aici, vom pleca mai curaţi, mai înţelepţi şi mai îngăduitori faţă de cei din jurul nostru”.

 

Circa 8.000 de credincioşi au participat la hramul Mănăstirii Putna

Potrivit estimărilor, la slujba de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului de la Mănăstirea Putna au fost prezenţi aproximativ 8.000 de credincioşi. Veniţi din întreg judeţul, din alte zone ale ţării sau din Ucraina, credincioşii au ascultat în linişte Sfânta Liturghie oficiată de pe o scenă amplasată în curtea mănăstirii. Printre cei prezenţi la hramul mănăstirii, un număr mare de credincioşi au ţinut să vină la Putna îmbrăcaţi în costume populare, cei cu care am vorbit spunându-ne că în acest fel vor să păstreze tradiţiile pe care le-au moştenit de la strămoşi.

O femeie îmbrăcată în costum popular, din satul Crasna, din Ucraina, Elisaveta Istrati, ne-a spus că a venit la Putna pentru că mănăstirea în care este înmormântat Ştefan cel Mare este un loc sfânt. „Ne rugăm pentru binele nostru”, ne-a precizat Elisaveta Istrati.

Alte două femei, una din Giurgeşti şi una din Suceava, ne-au povestit că au ajuns la Putna cu o zi înainte de hramul mănăstirii, după un drum în care au fost nevoite să meargă pe jos aproximativ 12 kilometri. „Mulţumim lui Dumnezeu că am ajuns. Am dormit pe saltele. A fost foarte bine. Am opt ani de când vin şi sper să-mi ajute Dumnezeu să ajung şi la anul. Am venit aici să ne rugăm pentru ajutor, pentru familie, pentru pace şi linişte în ţară. Dar în primul rând pentru sănătate şi pentru pentru copii”, a spus Maria Grigoraş din Giurgeşti.

De la Bilca, Viorica Cuciurean a venit cu Nectarie, un băieţel în vârstă de 10 luni, îmbrăcat într-un frumos costum popular. Femeia ne-a povestit că băiatul este îmbrăcat cu un costum popular făcut de bunica ei, fiind păstrat în familie şi purtat de toţi copiii mici. „Este hramul mănăstirii şi am venit să ne rugăm la icoana Maicii Domnului pentru sănătate. Venim în fiecare an şi de acum vom aduce şi copilul cu noi”, a mai pus Viorica Cuciurean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mănăstirea Putna a fost şi anul acesta locul de pelerinaj pentru mii de credincioşi ortodocşi.
 Vizualizări articol: 2404 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Mănăstirea Putna a fost şi anul acesta locul de pelerinaj pentru mii de credincioşi ortodocşi4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Putna trimis de
(16 aug 2013, 18:52:02
Manastirea Putna este un locas sfint unde nu au ce cauta politicienii si mai ales intr-o asemenea zi, ne tulbura si asa linistea, mai vin pe capul nostru si la Biserica?
sa se roage cind vor, unde vor, dar sa nu ne strice noua sfintele sarbatori, vin pt. voturi...
cum isi arata fetele fara rusine spre noi, cite minciuni spun si naivii ii cred ,ba mai folosesc apelative nepotrivite " maria sa", doamne se invirte in mormint Stefan cel Mare....... deocamdata absolut nimeni nu-i demn sa fie urmasul lui.....
1.1  RE: Putna trimis de
(18 aug 2013, 15:58:16
O credincioasa adevarata stie,ca nu poti interzice la nimeni sa aiba dreptul de a veni la un lacas de cult.Vad ca amesteci lucrurile.Obtiunea ta politica de PDL-ista si nu de credincioasa si-a spus cuvantul!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei