Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 185 (5392)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

În primele şase luni ale lui 2013

Furturile au „explodat”. Numărul infracţiunilor de mare violenţă şi al persoanelor decedate în accidente rutiere, tot în creştere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Statisticile Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava pe primele şase luni ale acestui an sunt îngrijorătoare. Rezumate în câteva cuvinte, se poate observa că în fiecare zi trei-patru locuinţe (case, apartamente) sunt călcate de hoţi, iar accidentele rutiere cu morţi, dar şi infracţiunile de mare violenţă sunt în creştere.

 

614 furturi din locuinţe, în prima jumătate din an

Dacă anul trecut semnalam creşterea semnificativă a numărului de furturi față de anii precedenţi, în prima jumătate a acestui an cifrele sunt şi mai mari.

În primul semestru din 2013, pe raza judeţului s-au înregistrat nu mai puţin de 614 de furturi din locuinţe.

„La oraşe, hoţii acţionează în timpul zilei, pe parcursul săptămânii de lucru (54,9%), iar în weekend pe timpul nopţii (56,3%). În schimb, la sate preferă să dea spargeri noaptea, atât în cursul săptămânii (60,8%), cât şi în weekend (60,1%)”, a transmis ieri purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, inspectorul principal Ionuţ Epureanu, conform unei analize efectuate pe 3.000 de cazuri soluţionate la nivelul Poliţiei Române.

Epureanu a explicat că cel mai adesea hoţii fură bani, aparatură electronică, audio/video, calculatoare, telefoane mobile, bijuterii, dar şi aparate folosite în construcţii, haine, produse alimentare, electrocasnice, băuturi alcoolice şi materiale de construcţii (5,5%).

Din cele 614 furturi din locuinţe, aproape un sfert s-au produs din cauza neasigurării uşilor. Practic, o invitaţie pentru hoţi, la fel ca şi lăsarea cheii de acces sub preşul de la uşă, pe tocul uşii, în ghivecele cu flori, etc.

„Există patru tipologii de hoţi, respectiv cel muncitor (care se prezintă ca fiind instalator, electrician, lucrător la deratizare sau utilităţi), cel oportunist (profită de uşi/geamuri lăsate deschise), cel semi-mascat (tipul comun de spărgător prin efracţie) şi hoţul intelectual (îmbrăcat elegant, cu servietă diplomat, în care are instrumente de spargere)”, a arătat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

 

„Nu-ţi scăpa casa din ochi”

Inspectorul principal Ionuţ Epureanu a anunţat duminică că nu mai puţin de 2.000 de scrisori cu recomandări preventive au fost distribuite cetăţenilor în cutii poştale, în cadrul campaniei „Nu-ţi scăpa casa din ochi”, desfăşurată în perioada iunie-august a.c..

„Poliţia recomandă cetăţenilor să închidă uşile şi ferestrele noaptea şi când sunt plecaţi de acasă, inclusiv uşa de la balcon. Cei care locuiesc la parter, etajul 1 şi ultimul etaj ar trebui să monteze grilaje metalice sau sisteme antiefracţie. De asemenea, Poliţia sfătuieşte cetăţenii să monteze două încuietori la uşă pentru o mai bună securizare. Cei care locuiesc la curte trebuie să aibă în vedere un sistem de iluminare cu senzori de mişcare, sistem video de supraveghere, dar în primul rând un gard înalt care să nu poată fi escaladat”, a transmis purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, precizând şi faptul că locatarii nu trebuie să permită accesul în locuinţă celor care vin cu promoţii sau care pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice, decât după ce le verifică actele de identitate şi documentele de serviciu şi numai dacă sunt însoţiţi de administratorul blocului.

 

Numărul infracţiunilor de mare violenţă, în creştere

O situaţie alarmantă o găsim şi în privinţa infracţiunilor de mare violenţă. În perioada ianuarie -iunie a.c. s-au înregistrat patru infracţiuni de omor, la Fălticeni, Arbore, Cacica şi Şcheia (în creştere cu o faptă faţă de prima jumătate a lui 2012), o infracţiune de lovituri cauzatoare de moarte ( + una) şi 19 de vătămare corporală gravă (+7).

Singurele scăderi sunt la numărul tentativelor de omor, fiind comise cinci astfel de fapte (minus 9 faţă de primul semestru al anului trecut).

 

Se fură ca-n codru. Aproape 12 furturi pe zi în fiecare zi

Tendinţa de creştere a numărului de furturi din judeţ, care se manifestă deja de aproximativ doi ani de zile, a înregistrat un nou salt în prima parte a anului 2013. Conform unei analize a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în primele şase luni ale acestui an, în judeţ au fost sesizate nu mai puţin de 2.152 de fapte de furt. Din această cifră rezultă că, zilnic, de la începutul anului, hoţii au comis câte 12 furturi în fiecare zi.

După furturile din locuinţe, pe poziţia a doua urmează furturile din societăţi comerciale, 273, cu patru mai multe decât în 2012, şi cele din autovehicule, 136 în primele şase luni ale anului, cu 18 mai multe decât în primul semestru al anului precedent.

De asemenea, numărul furturilor din buzunare, genţi şi poşete, majoritatea fapte comise în stradă, este în uşoară creştere, 93 de fapte în 2013, faţă de 90 în prima parte a lui 2012. În ceea ce priveşte aceste furturi, multe din fapte au fost comise în municipiul Suceava, unde au acţionat mai multe grupuri de minori infractori, majoritatea de etnie romă.

Dintre principalele categorii de furturi, doar cele de autovehicule sunt în scădere. În 2013, în şase luni au fost înregistrate 26 de furturi de acest gen, cu 13 mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Trebuie spus că aceste creşteri ale numărului de furturi s-au înregistrat în condiţiile în care şi în 2012 faptele de acest gen s-au cifrat la un număr ridicat comparativ cu anii anteriori. 

 

Tot mai mulţi morţi pe şoselele din judeţ

În privinţa accidentelor rutiere, cifrele arată astfel: 124 de accidente grave, cu 37 de morţi (34 în prima jumătate a lui 2012), 110 răniţi grav şi 305 răniţi uşor.

 „Viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum este principala cauză a accidentelor produse în primul semestru al acestui an. A doua cauză este indisciplina pietonilor şi a treia, indisciplina bicicliştilor. Din păcate, aceştia din urmă apar din ce în ce mai des în statistici în ultima perioadă”, a explicat şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Suceava, subcomisarul Petrică Jucan.

DN 17 este în topul celor mai periculoase şosele din judeţ, cu 18 accidente rutiere grave, soldate cu 13 morţi şi 15 răniţi grav.

În cele şase luni, în urma acţiunilor cu autospecialele cu radar, au fost aplicate 23.629 de amenzi, din care peste 18.000 pentru depăşirea limitelor de viteză. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Furturile au „explodat”. Numărul infracţiunilor de mare violenţă şi al persoanelor decedate în accidente rutiere, tot în creştere.
 Vizualizări articol: 1716 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Furturile au „explodat”. Numărul infracţiunilor de mare violenţă şi al persoanelor decedate în accidente rutiere, tot în creştere3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu-i de mirare trimis de
(12 aug 2013, 16:42:27
Nu-i de mirare aceste statistici, inca cat o sa mai creasca infractionalitatea ..., faceti si voi fabrici sa aiba tinerii unde lucra si-o sa mai scada, sa vedeti cand se intorc baietasii din strainatate care-s specialisti la intrat intrat in case cum o sa fie, unde sunt paznicii de noapte care ar trebui sa patruleze noaptea printre blocuri, case ? cunosc baieti de la o firma de paza care sunt platiti de localnicii unei comune din Suceava care stau pana pe la ora 2-3 noaptea prin bar si dupa aia merg la odihna si ziua lucreaza in constructii, daca si-ar face treaba pana dimineata in timpul zilei ar dormi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei