Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 175 (5382)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De aproape un deceniu

Un bunic îşi creşte doi nepoţi singur, după ce fiica lui a plecat în străinătate şi nu se mai ştie nimic de ea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din Câmpulung Moldovenesc, Gheorghe Catargiu, în vârstă de 62 de ani, cu grave probleme de sănătate şi cu o pensie lunară de doar 500 de lei, îşi creşte singur doi nepoţi, după ce una dintre fiicele lui, mama copiilor, a plecat în străinătate şi nu se mai ştie nimic de ea, de aproape un deceniu. Bărbatul face cu greu faţă lipsurilor, dar mai ales responsabilităţii de a-i creşte şi educa pe doi dintre cei opt nepoţi ai săi.

Andreea Ionela Andronic are 16 ani şi este elevă la Şcoala Profesională Specială din Câmpulung Moldovenesc, în clasa a X-a. Ea se află în plasament la bunicul matern. Fratele ei, Andrei, în vârstă de 19 ani, a terminat anul acesta aceeaşi şcoală, specializarea ospătar, numai că încă nu şi-a găsit un loc de muncă.

 

A anunţat la poliţie dispariţia fiicei

Bunicul celor doi adolescenţi ne-a spus că fiica lui, Mihaela Albumiţa Catargiu, mama celor doi copii, a plecat în urmă cu mai bine de nouă ani în străinătate, după ce a divorţat de tatăl copiilor, şi de atunci nu mai ştie nimic de ea. „Fetiţa era în clasa I. Mama ei a promis că merge în Italia, la muncă, şi trimite bani acasă, pentru cei doi copii. Nu a trimis nimic, dar, mai rău, nu mai ştim nimic de ea. Am anunţat şi poliţia despre dispariţia ei, dar nu am primit nici un răspuns nici până în ziua de azi. Soţia mea a plecat de mai mulţi ani în Italia, la muncă, şi a căutat-o şi ea, cu carabinieri, dar nu a găsit-o nimeni. Nu ştim dacă mai trăieşte, ce face, pentru că nimeni nu a mai văzut-o de atunci... Este mare durere şi îmi este tare greu să-i cresc pe cei doi nepoţi dintr-o pensie de 500 de lei. Soţia mea, care vine cam la doi ani acasă, îmi trimite, lunar, câte 100 de euro, pentru că mai mult nu are de unde, pentru a avea ce pune pe masă nepoţilor şi pentru a plăti cheltuielile. Credeţi că ajung? Nu, pentru că eu sufăr de mai multe boli şi am de dat bani şi pe medicamente, fără de care nu pot să trăiesc”, este destăinuirea bărbatului.

 

Bani puţini, datorii multe

O familie „separată” de mirajul străinătăţii, de incertitudini, de regrete, de lipsuri, de o situaţie din care cu greu poţi să ieşi la liman. Este vorba de doi adolescenţi care se consideră abandonaţi de mamă şi o povară pentru singurul bunic care le poartă de grijă. Din păcate, tatăl lor natural, cu care copiii au ţinut rar legătura, a decedat anul trecut. Singurul sprijin pentru ei este bunicul Gheorghe Catargiu. El le este şi mamă, şi tată.

Cu mândria unui om care ştie că a făcut tot ce a putut pentru nepoţii lui, bărbatul ne-a spus: „Nu mi-a făcut probleme nici unul dintre nepoţi, pentru că am fost sever, i-am ţinut din scurt”. Bărbatul a adunat şi datorii, pentru că nu reuşeşte să plătească la timp toate facturile. „Mi-ar trebui cam 1.600, 1.800 de lei, ca să-mi acopăr şi datoriile, să-i cresc bine şi pe copii, că doar sunt mărişori şi le trebuie atâtea, dar noi încercăm să facem faţă cu circa 1.000 de lei pe lună, asta dacă soţia trimite 100 de euro, altfel nu ştiu ce ne-am face”, a povestit bărbatul.

 

Are nevoie de un loc de muncă

Bunicul Gheorghe ne-a spus că şi-ar dori foarte mult ca nepotul lui Andrei să-şi găsească un loc de muncă, ca ospătar, meserie pentru care s-a pregătit. „Este deja mare. Ar vrea să muncească, dar nimeni nu-l ia, pentru că nu are experienţă. Dar de unde experienţă, dacă n-are nici 20 de ani? Dacă cineva ne aude şi ar vrea să-i dea un loc de muncă, ăsta ar fi mare ajutor pentru noi. Fata mai are doi ani de şcoală. Îi trebuie şi ei multe. Ar fi bine dacă ar primi o bursă sau un ajutor de la cineva, haine, rechizite, alimente. Eu cât o să trăiesc, o să-i ajut. Dar sunt şi eu bolnav. Dacă păţesc ceva, ce se va întâmpla cu ei?”, a completat bunicul copiilor.

El poartă permanent o mare durere în suflet, cauzată de faptul că nu ştie nimic de soarta fiicei lui Mihaela Albumiţa, cea mai mică din cei trei copii (două fete şi un băiat). Cei care vor să-l ajute pe Gheorghe Catargiu să treacă mai uşor peste perioada dificilă pe care o traversează acum pot să-i întindă o mână de ajutor, sunându-l la numărul de telefon 0727 735 303.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bunic îşi creşte doi nepoţi singur, după ce fiica lui a plecat în străinătate şi nu se mai ştie nimic de ea.
 Vizualizări articol: 2413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un bunic îşi creşte doi nepoţi singur, după ce fiica lui a plecat în străinătate şi nu se mai ştie nimic de ea5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei