Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 174 (5381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Sorin AVRAM

Sorin AVRAM


Suceava, Botoşani şi Neamţ, împotriva regionalizării marca „Dragnea”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Continui să cred că regionalizarea vicepremierului PSD, Liviu Dragnea, nu urmăreşte decât să le ofere mai multă putere şi mai mulţi bani baronilor PSD. Argumentul conform căruia regionalizarea se face pentru a fi posibilă accesarea mai multor fonduri europene este un argument mincinos, fiindcă, de la preluarea guvernării, USL nu a fost capabil să mărească substanţial rata de absorbţie a banilor de la Uniunea Europeană. Apoi, regiunile de dezvoltare pe care vrea să le traseze domnul Dragnea se suprapun, în general, peste cele existente, iar aceste regiuni nu au reuşit să facă performanţă în ceea ce priveşte accesarea fondurilor puse la dispoziţie de Bruxelles.

Continui să cred că regionalizarea vicepremierului PSD, Liviu Dragnea, doreşte să distragă atenţia de la problemele grave cu care se confruntă România. Şi mai cred că domnul Dragnea vrea să găsească o acoperire pentru Guvernul USL, care vrea să facă mii de disponibilizări, pe lângă cele din companiile de stat, care au fost deja anunţate. În cadrul regionalizării vor fi desfiinţate instituţii ori se vor face importante reduceri de personal în administraţiile locale din judeţele care nu vor avea capitala de regiune. În acelaşi timp, se vor face angajări în suprastructurile care vor fi create în capitale. Astfel, baronii vor putea mulţumi toată clientela de partid.

Regiunea de Nord-Est este cea mai săracă regiune a României. Vicepremierul PSD, Liviu Dragnea, vrea să păstreze regiunea din care fac parte judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, Vaslui şi Iaşi, şi să facă din Iaşi capitala acestui ţinut, spre bucuria baronului PSD Gheorghe Nechita şi a baroneţilor PNL care vor trebui să se descurce fără baronul Relu Fenechiu. Setea de putere şi de bani a baronului şi a baroneţilor de Iaşi este cunoscută. La fel de cunoscută este şi ura acestora faţă de Suceava, ură acumulată pe vremea când judeţul nostru era condus de liderul PDL, Gheorghe Flutur, care, prin funcţia politică deţinută la nivel central în timpul guvernării PDL, avea toate uşile deschise şi acces la finanţări. Asta, în timp ce Iaşiul, judeţul USL-ului, stătea pe margine, înjura şi înghiţea în sec. Evident, într-o regiune cu şase judeţe şi cu capitala la Iaşi, baronul şi baroneţii de Iaşi vor avea grijă numai de investiţiile şi de firmele lor, iar Suceava, dar şi celelalte judeţe, vor sta pe margine, vor înjura şi vor înghiţi în sec. De aceea, este absolut necesar ca, în cazul în care, până la urmă, se va face regionalizare, Regiunea de Nord-Est să fie ruptă în două, iar Suceava să-şi găsească un viitor alături de Botoşani şi Neamţ. Pentru asta, parlamentarii, primarii, artiştii şi universitarii suceveni ar trebuie să demareze o campanie prin care să-i convingă pe conducătorii şi liderii de opinie din Botoşani şi Neamţ că profitabil pentru cele trei judeţe ar fi să respingă planul de regionalizare al vicepremierului PSD, Liviu Dragnea. O campanie în timpul căreia să se pună accent pe o colaborare de pe poziţii egale şi să se sublinieze ferm că Suceava nu va juca rolul conducătorului arogant.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, Botoşani şi Neamţ, împotriva regionalizării marca „Dragnea”.
 Vizualizări articol: 3595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 16 voturi
Suceava, Botoşani şi Neamţ, împotriva regionalizării marca „Dragnea”4.6516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Alixandru Graure – Curs de lingvistică bucovineană trimis de
(30 iul 2013, 12:11:09
Lecția I
Îmbogățirea vocabularului prin schimbarea valorii morfologice.

Notă: orice asemănare paronimică dintre subiectul disertației și personaje sau evenimente reale este pur întâmplătoare sau este rodul imaginației psihotico-paranoide a unei minți brusturărești ferm convinsă asupra faptului că jucătorii dintr-un meci de rugby s-au adunat în grămadă ca să-l bârfească pe un singur spectator.

Cuvântul zilei – DONȚ
donț – substantiv masculin, înseamnă PROST, accepțiunea imediată a cuvântului extinzându-se în mod exhaustiv și asupra înțelesurilor de tâmpit, idiot, dobitoc, cretin, imbecil, prostan, prostănac, etc. Departe de a fi substantiv epicen, acesta cuprinde forme flexionare corespunzătoare genurilor masculin și feminin, precum și ale numărului plural: donț, donță, donți, donțe.
Fiind la origine substantiv, i se aplică regulile de scriere ortografică specifice numelor comune, la care se instituie o regulă excepțională: întotdeauna se scrie cu minusculă, chiar și în situația în care se află la început de propoziție/frază și chiar dacă denumește o unitate de măsură fundamentală. Această cerință excepțională este impusă de caracterul peiorativ al cuvântului, semnificând nimicnicia în valoare absolută a unui superlativ tâmpelnic. Ce este mărunt, mizerabil, grobian și grotesc se scrie ÎNTOTDEAUNA CU LITERĂ MICĂ. *
Etimologia termenului este necunoscută, nefiind nici de origine latină, nici neogreacă, slavonă veche sau franceză, engleză, germană. Cuvântul în sine pare a fi unul din puținele rămase în graiul autohton provenind din timpul migrației goților, mai precis ramura estică a acestora – ostrogoții, care au fondat în sec IV un centru de putere în nordul Mării Negre, în Ucraina și în zona actualei Moldove.
1.1  RE: Alixandru Graure – Curs de lingvistică bucovineană trimis de
(30 iul 2013, 12:12:07
Dacă la început termenul „donț” era folosit de populația arhaică autohtonă pentru a semnala invaziile migratorilor – „Fugiți – vin donții!”, termenul a intrat în vocabularul local pe baza împrumutului pe filiera slavonă, în special din ucraineană. Asemenea lui, pentru analiză putem utiliza ca patent etimologic și flexionar termenul de „Pahonț” cu semnificația de
1. Soldat cărăuș din armata rusă și
2. Epitet depreciativ pentru o persoană grosolană, necioplită sau murdară.

Relativa asemănare a celor două substantive, apartenența lor la aceeași clasă a substantivelor terminate în consoană tare și semantica oarecum înrudită ne îndreptățesc să stabilim etimologia ipotetică a termenului de „donț” în slavona veche, aparținătoare triburilor slavone ce au început să pătrundă, începând cu sec. VI în nordul actual al Moldovei.
Pahonț a fost adoptat pentru a sublinia trăsăturile fizice grotești ale alogenilor neamului iar donț are o semantică înrudită, cu trimitere la trăsăturile non-caracteriologice ale acelorași venetici bizantini, vânturați în briza Orientului și adunați din spuma mizerabilă a Prutului și Siretului.

De-a lungul timpului termenul „donț” a evoluat semnificativ, în principal prin metoda de îmbogățire a lexicului cunoscută sub numele de schimbarea categoriei gramaticale.
Astfel substantivul, având aceleași desinențe substantivale, a căpătat valori adjectivale, semnificând aceleași însușiri tâmpelnice și idiotarde aplicate determinant unui substantiv din clasa brusturărească, atât de întâlnit în ținutul mirobolant al Brusturelui Răsare.
1.2  RE: Alixandru Graure – Curs de lingvistică bucovineană trimis de
(30 iul 2013, 12:13:08
Sunt atât de elocvente exemplele arhicunoscute: „alegător donț”, primar donț, parlamentar donț, baborniță donță din Bogata, puț de apă donț, consilieri donți, animale donțe asistate social, „beat donț”, etc, frecvent întâlnite în zona kănănarilor diareici.**

O a doua direcție semnificativă de schimbare a clasei gramaticale s-a manifestat prin adoptarea valorii adverbiale a cuvântului „donț”. Astfel termenul a căpătat valențe adverbiale dintre cele mai diferite și mai inedite:
- începând de la „absurd”
(ex. „Ce părere aveți de caracterul unor parlamentari suceveni? Răspuns „- E donț”
sau în terminologia matematică – „demonstrație prin reducere la donț”
- și terminând cu întreaga clasă a adverbelor și locuțiunilor cu încărcătură negativă: rău, încet, aiurea, anapoda, etc.

Chiar și în vorbirea populară termenul a căpătat conotații excepționale, fiind deosebit de încântătoare auzului unele expresii exotice împământenite în Bukowina de Gios – Ținutul Mutenilor.
Ex:
„ Du-te donțului de-aici!” , „Vorbești donții!”, „Lua-te-ar donțul!” sau expresii dintre cele mai pitorești și nevinovate cu care părinții își ceartă sau sperie copiii: „Nu fi donț, copile!”, „Dacă nu papi tot din falfulie îl chem pe donțu (te dau lui donțu) !”

Se impune de precizat un detaliu lingvistic referitor la desinențele și declinările substantivale, adjectivale și adverbiale ale termenului generic „donț”. Pentru modelare utilizăm patentul anterior menționat – „pahonț” care, fiind terminat în consoană dură, formează forma articulată hotărâtă împreună cu alternanța vocalică „u”. Astfel „pahonț” devine articulat „pahonțul” iar „donț” devine „donțul”.
1.3  RE: Alixandru Graure – Curs de lingvistică bucovineană trimis de
(30 iul 2013, 12:14:29
Forma eliptică de tipul „pahonțu” respectiv „donțu” reprezintă forma populară a substantivului articulat și este specifică numai vorbirii orale, în scris fiind obligatorie existența articolului hotărât „-l” . Deci scrierea corectă fiind „pahonțul”, respectiv „donțul”, formele eliptice sus-menționate fiind valabile doar exprimarea orală a unei cotoroanțe din Bogata/Baia, lubrefiată orgasmic de extazul inaugurării unui puț donț și care își pocnea cu entuziasm cretin potcovițele membrelor anterioare declamând cu o ilogică inconștiență celebra diatribă „Să trăiască usielieu șî sî iasî usielieu cî tari ghini o să mai șii!”.
De asemenea, precizările de mai sus sunt deosebit de utile paranoicilor gogoșari murați care, nedeschizând în viața lor un cod de legi sau un cod procedural, nu au habar asupra faptului că neasemănarea formei ortografice a unui substantiv propriu constituie motiv de nulitate și atrage după sine invalidarea oricărui act sau procedură efectuată în baza unei nominalizări defectuoase.
Nu în ultimul rând trebuie de subliniat similitudinea alternanței vocalice întru construcția formei substantivale corespunzătoare cazului vocativ:
Ex: „Ptiu, ptiu, donțule! Piei donțule!” - expresia asociată stuchitului băbesc în sân, asociat cu trei cruci mari, de la păr la păr, construcție verbală cu valoare de talisman antideochi și antiispită în care „donțule” este forma de vocativ a substantivului „donț” având semnificația de împielițat, încornorat, șeitan, leviatan.

Revenind la subiectul prezentei analize, mai trebuie de precizat faptul că la origine, substantivul avea mai mult un caracter impersonal, fiind utilizat în construcții sintactice generaliste.
1.4  RE: Alixandru Graure – Curs de lingvistică bucovineană trimis de
(30 iul 2013, 12:15:41
Însă, de-a lungul timpului, metodologia onomasticii populare a permis faptul ca plecându-se de la un substantiv comun să se realizeze veritabile antroponime locale, cu maximă specificitate în arealul merelor putrede, a ionatanilor uscați și a viermilor piesiediști.
De exemplu pahonț a generat antroponimul Pahonțu iar donț nu-mi mai aduc aminte ce anume a generat. ***.
Fazele ulterioare ale acestei metode se resimt și sub aspectul creării toponimelor inspirate de antroponime, un exemplu în acest sens fiind mult vestitul Puț al lui donțu, inaugurat cu mare … pompă (ofcorse, dacă-i vorba de puțuri) undeva într-o bortă imundă din Țara pătlaginei și a potbalului, în prezența unei numeroase turme de cornute mici și mari cu mintea îmbălsămată în votcă, superstiție, ignoranță și incultură.
Urmează ca, după realizarea regionalizării de inspirație țigăneasco-telemormăn să se contureze definitiv și etapa creării eponimelor prin denumirea „donția” a capitalei Țării brusturelui răsare.

Termenul „donț” a căpătat o asemenea amploare semantică încât este regăsit și sub forma unui neologism utilizat de fizicieni. Astfel „donț” constituie o nouă unitate se măsură fundamentală adoptată de scientiști, semnificând nivelul de maxim absolut, paroxistic, hiperbolic al TÂMPENIEI și al INCONȘTIENȚEI politico-administrative.
Departe de a fi lesne de definit ce reprezintă „donțul” ca unitate de măsură în Sistemul Internațional de Măsuri și Unități, el reprezintă într-un fel o analogie a ceea ce reprezintă Faradul ca unitate de măsură a capacității electrice: „capacitatea unui condensator electric care acumulează o sarcină de un coulomb la tensiunea de un volt”, singurul condensator ideal care ar putea îndeplini aceste cerințe fiind însuși Pământul.
1.5  RE: Alixandru Graure – Curs de lingvistică bucovineană trimis de
(30 iul 2013, 12:16:39
Prin analogie și „donțul” reprezintă gradul maximal de tâmpenie și prostie pe care-l poate acumula, într-o jumătate de secol de viață irosită inutil, un dobitoc întrunind următoarele elemente:
- conceput prin viol liber consimțit între o mătușă menopauzată și un pârnăiaș viețaș condamnat pentru necrofilie, aflat la momentul procreării în semicomă alcoolică;
- lepădat la 22 de săptămâni în brusturii de pe malul Șomuzului;
- alăptat cu zeamă de mere putrede și înțărcat cu RDM (rachiu de mere);
- școlit la bascula GAS pomicole, câte o lună în fiecare fermă componentă:
- licențiat de clasa a IX-a la Lișeul Agricol din Făltșeni, loc în care a fost exmatriculat pe motiv de zoofilie;
- masterand la bascula GAS Cajvana cu teza „Pupatul adânc, apăsat și nevătămător al kururilor de popândăi sovhoznici.

Revenind la unitatea de măsură fundamentală, este inutil de precizat că aceasta este o unitate care NU ARE MULTIPLI, tocmai prin caracterul său absolut: cum nu poate exista capacitate mai mare de 1 F se deduce în mod logic faptul că tâmpit mai mare ca 1 donț nu poate exista. Pe cale de consecință submultiplii acestuia sunt milidonțul, microdonțul, nanodonțul și picodonțul, unități de măsură cu largă aplicabilitate în descrierea monografică a Ținutului Brusturelui Răsare. Mai mult decât atât, cerșetătorii sociologi au adoptat chiar și unități de măsură derivate, de tipul donți/kiliometru pătrat, cu referință directă la densitatea cornutelor usieliste mici și mari pe un areal atât de restrâns și atât de nenorocit.
1.6  RE: Alixandru Graure – Curs de lingvistică bucovineană trimis de
(30 iul 2013, 12:17:38
În final ar mai fi de precizat amănuntul că, la solicitarea marxiștilor materialist-dialectici din fiesienieul tătucului Ivan Ilici Kaghebescu, însuși sinodul BOR s-a întrunit într-un conciliu excepțional, având ca scop retipărirea Bibliei, varianta Blaj, în care să fie modificat versetele referitoare la poruncile deuteronomice regăsite sub forma versetului Matei 5.22 care va avea următoarea formă
„şi oricine va zice fratelui său: „donțule!” va cădea sub pedeapsa Soborului; iar oricine-i va zice: „obidiule!” **** va cădea sub pedeapsa focului gheenei.

AM ZIS!

------
* Sursă: comunicarea solemnă a Institutului de lingvistică Iorgu Iordan – Al, Rosetti efectuată la data de 20 iulie 2013, cu ocazia zilei Borții Brusturărești.

** reiau un fragment dintr-o conferință anterioară a Institutului Român de Genealogie și Heraldică, lucrare ce trata pe larg elementele blazonului și ale stindardului Ținutului Tâmpelnic al Făltșenilor.
Citez:
„ …stindard având heraldica alcătuită din Frunza de brusture riverană Șomuzului, deasupra căreia se află un ansamblu alcătuit dintr-o bărdacă de rachiu de mere, un chirpic și o cărămidă de tizâc, în laterale crengi uscate de Ionatani având pe ramuri viermi (uslași) și pădurețe putrede iar la baza blazonului deviza locală „Servum Pecus”.

Față de această descriere, s-a hotărât ca blazonul ținutului Brusturelui Răsare să fie updatat în partea superioară cu simbolul unui BOU cu cheliuță, cu privire de tâmpit congenital, mâncător de brusturi necântăriți în prime-time și având nasul ca un gogoșar murat, iar deviza devenind „Servus pecum! Nihil Sine donț!”.
Hotărârea comisiei naționale de heraldică a fost publicată în partea a III-a a Monitorului Oficial, întrând în vigoare începând cu data de 20 iuli 2013.
1.7  RE: Alixandru Graure – Curs de lingvistică bucovineană trimis de
(30 iul 2013, 12:18:27
*** nu de alta dar ca să nu mi se ridice brusc tensiunea la 380 cu 220. Ca volții de la priză și deosebit de periculos pe vremuri de caniculă.

**** metodă de exonerare a răspunderii civile și penale prin adoptarea grafiei eronate de inspirație chirilică, materializată prin menținerea literei „b” chirilice având semnificația consoanei „v”. Procedeu regăsit în exemplele iob – iov, ebrei – evrei și care poate fi extra ☭ t la oricare alt verset biblic.
Metoda este total contraindicată a fi uzitată în alte domenii de activitate, rezultând construcții paradoxale de tipul „curbe de sacrificiu sau de relief”.
1.8  RE: Alixandru Graure – Curs de lingvistică bucovineană trimis de
(30 iul 2013, 12:48:23
e rată:
„scriere ortografică” - se va citi „scriere corectă”
„vorbirii orale” - se va citi „exprimării orale”
„Piei, donțule!”
„Țigăneasco - telemormănească”
„ să fie modificatE versetele”

plus un țuhal de virgule.
, , , , , , , , , , , , , , .... Michaelă, maia liubimaia padruga, ia matele țuhalu aista și ian de fă fertilizarea textului că io am plecat la somnic!
1.9  RE: Alixandru Graure – Curs de lingvistică bucovineană trimis de
(30 iul 2013, 16:06:10
Te-i sculat uăi? Ai făcut aniaza? Lumea crapî di treabî șî tu dorni pi tini...
Ce-ai ghisat, cî to hârjonei cu tvaia crasivaia Michaela?
Sau te-i trezât lac di sudoari c-o fujit cu tăt cu virguli, cu vrun donț, tucma pin Teleorman... laughing
2.   IO * ziua nu dorm! trimis de
(31 iul 2013, 09:39:45
(e vorbire despre ziua de se deapănă pe fusul meu orar și în nici un caz despre cea din Absurdistanul Budai – Delenesc din Rromânica.

Apoi nu poci să spui ce-am ghisat despre Michaela fiindcă nu se face, ca getilemani, să vorovim despre domnițe. Nici măcar despre ce s-a petrecut în vis nu se cuvine de etalat în agora, nu de alta dar fetili se vorbesc între ieli, ți se duce vestea de gură spartă și p-ormă Onan-barbarul scrie pre fruncea ta. Dacă ți se duce faima de guraliv, Amin! Când o să vrei să te-apropii p-ormă de o domnițî să-i faci un indecent proposal, reacția firească o să fie de-o unicitate regulară:no talking
Așa că …dont tell anyonedont tell anyonedont tell anyone
3.   * trimis de
(31 iul 2013, 13:34:17
E uşor s-arunci Dontu .. don’t ! bălăcăreala-i facilă
Când ai net pe ţeavă şi timp de bălăcărit
Cum să citeşti o carte dacă nu treci de prima filă ?
Cum…dacă nici măcar titlu’ nu l-ai citit ?

Un om poate face mai mult decât duşmanii spun că nu
Pentru cine nu vrea să vadă … e degeaba
“a face” nu e verb (în politică) şi-n asta-i prins Dontu
Fiindcă ramura administrativă tare-ncurcă treaba

Căpuşele cantautoare cu vocaţie de … ( urât cuvânt )
Dau cu bidineaua udă să nu poţi vopsi
Să-i dăm o şansă ( zic ) apoi s-atacăm spumegând
Căci doar când se trage linia … vom şti !!!

4.   Paranoia necesară?... trimis de
(31 iul 2013, 13:53:28
Interesant cum Botosaniul se dezvolta și ne lasă în urmă dar oamenii care au avut toate ușile deschise de până acuma au lăsat orașul în formol și acuma când ușile sunt închise sunt prezentați ca și martirii județului care luptă împotriva corupției, care până acuma nu exista, și ei au soluția salvării noastre.

"Aceste rânduri nu sunt o discuţie sau o dezbatere."
5.   Gresit Domnule Avram! Foarte gresit! trimis de
(31 iul 2013, 18:10:44
Iasiul nu a stat niciodata pe margine si sa-nghita in sec. Indiferent ca la Suceava domnea dl Flutur maret si semet la Iasi se investea puternic in infrastructura. Nu amintesc decat de centura iasilor ce a fost terminata chiar sub guvernarea PDL sau de programele de inlocuire a tevilor care in Iasi nu s-a oprit doar la zona centrala. Am amintit doar de aceste doua proiecte "comune". Plus sa nu uitam de soseaua cu 4 benzi care trebuia sa se opreasca la Siret, dar prin bunavointa "bucovineanului" Solcanu, de la Roman a carnit-o spre Iasi. Iasi-ul are un lobby puternic (nu stiu exact de ce natura: masonic/universitar/oameni de afaceri/politic/religios etc.), dar stiu sa traga focul la oala lor indiferent de culoarea politica! Si pun pariu cu dvs pe ce doriti ca incercarea asta de a mai crea o noua regiune in nordul moldovei nu va da roade. Domnul Flutur nu a putut face asta fiind cocotat acolo sus si chiar daca acum era PDL-ul la putere tot nu putea sa o faca. Pentru ca jocurile se fac altfel, ca sa nu zic ca-s facute de ha, ha, de mult!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei