Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 165 (5372)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Amânare

Investiţia în construcţia a 12 parcuri eoliene, oprită de aproape doi ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre cele mai mari investiţii care ar fi trebuit să se realizeze în judeţul Suceava, respectiv construcţia a 12 parcuri eoliene, este oprită de mai bine de doi ani. În luna noiembrie 2011, compania franceză Filasa a inaugurat în comuna Ciprian Porumbescu sediul administrativ pentru cele 12 parcuri eoliene, investiţia în construcţia acestora urmând să fie de 780 de milioane de euro.

Cele 12 parcuri trebuiau să se construiască în nouă localităţi sucevene, Ciprian Porumbescu, Horodniceni, Capul Câmpului, Drăgoieşti, Berchişeşti, Moara, Stroieşti, Ilişeşti şi Udeşti. Cu toate acestea, de atunci şi până în momentul de faţă în nici una dintre aceste localităţi, pe terenurile pe care compania Filasa le-a concesionat pentru realizarea investiţiei nu s-au construit parcurile eoliene anunţate.

Din informaţiile pe care le avem, francezii de la Filasa nu par să fi renunţat complet la intenţia de construi cele 12 parcuri eoliene din judeţul Suceava. Primarul din Ciprian Porumbescu, Dumitru Nimiţean, ne-a declarat în cursul zilei de ieri că firma care va construi parcul eolian din această comună şi-a achitat redevenţa de 20.000 de euro pentru cele 290 de hectare concesionate în vederea realizării acestei investiţii. Nimiţean a adăugat că reprezentanţii grupului francez au solicitat şi au obţinut de la primărie prelungirea autorizaţiei de construcţie, achitând pentru aceasta o sumă de aproximativ 190.000 de lei (1,9 miliarde de lei vechi). El a mai explicat că sediul administrativ deschis în anul 2011 nu a fost închis, ceea ce ar însemna că francezii de la Filasa nu renunţă încă la ideea construirii parcurilor eoliene.

„Pentru noi ar fi o pierdere dacă nu s-ar realiza această investiţie. Din punctul nostru de vedere, putem să spunem că Ciprian Porumbescu a avut numai de câştigat după venirea lor aici”, a declarat Dumitru Nimiţean.

El a adăugat că pe terenurile concesionate de la primărie, grupul francez ar urma să construiască un parc eolian cu nouă turbine, dar şi un al doilea parc eolian, pe terenuri închiriate de la persoane fizice.

 

Filasa trebuia să construiască în judeţ cel mai mare parc eolian din ţară

Primarul din Ciprian Porumbescu ne-a spus că de la venirea francezilor de la Filasa în această comună, primăria şi comunitatea locală au avut de câştigat, având în vedere că numai pentru obţinerea primei autorizaţii de construcţie grupul francez a plătit o sumă de 147.000 de lei. Dumitru Nimiţean a mai precizat că tot investitorii francezi au intabulat în numele primăriei, pe banii lor, cele 290 de hectare concesionate pentru construcţia parcului eolian. De asemenea, el a arătat că Filasa a donat primăriei lămpi cu panouri solare şi două turbine eoliene în valoare de 50.000 de euro şi au investit aceeaşi sumă pentru modernizarea unui drum care face legătura cu sediul administrativ al companiei. „Eu cred că sunt bine intenţionaţi. Altfel nu ar fi investit atâţia bani în România”, a mai spus primarul din Ciprian Porumbescu.

În momentul inaugurării sediului administrativ, în luna noiembrie 2011, reprezentanţii grupului francez au anunţat că cele 12 parcuri eoliene urmau să aibă o putere instalată totală de 519 MW/h, fiind cel mai mare parc eolian din ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Investiţia în construcţia a 12 parcuri eoliene, oprită de aproape doi ani.
 Vizualizări articol: 3031 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 8 voturi
Investiţia în construcţia a 12 parcuri eoliene, oprită de aproape doi ani3.858

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei