Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 72 (5279)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O şansă

Terapie pentru persoanele cu autism, la Centrul de Recuperare Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Copiii cu autism din sistemul de protecţie socială, dar şi din comunitate, pot beneficia gratuit de terapie în Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilităţi Suceava, situat pe bulevardul George Enescu nr. 6, telefon 0372 766 357. Prin intermediul proiectului „Şi ei trebuie să aibă o şansă! Program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”, Fundaţia „Romanian Angel Appeal” asigură instruirea în „intervenţii terapeutice pentru persoane cu autism” a psihologilor implicaţi în activitatea centrului, precum şi dotarea cu materiale specifice de lucru.

 

Terapie centrată pe nevoile specifice ale fiecărui copil

Şefa Centrului de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilităţi Suceava, Sabine Maria  Bordeian, ne-a spus că „activităţile desfăşurate în cadrul centrului se bazează pe principiul individualizării (profesionistul lucrează pentru fiecare persoană) şi principiul personalizării (intervenţia este adaptată problemelor specifice fiecărei persoane în parte), precum şi pe implicarea activă (consultare şi participare) a familiei”. Ea a mai completat că serviciile oferite beneficiarilor din comunitate se adresează copiilor cu dizabilităţi, nu numai cu autism, şi familiilor acestora şi au la bază evaluarea psihologică şi terapie de recuperare, centrată pe nevoile specifice ale fiecărui copil (inclusiv terapie ABA), care constau în dezvoltarea şi îmbunătăţirea abilităţilor cognitive, stimularea şi dezvoltarea limbajului, însuşirea deprinderilor de autonomie personală, în funcţie de realităţile copilului, dezvoltarea abilităţilor motrice şi de socializare, asistenţă psihologică pentru părinţi: consiliere şi sprijin – transfer de competenţe în scopul continuării terapiei la domiciliu.

 

Numărul copiilor cu autism, în creştere

Din păcate, capacitatea centrului, pentru beneficiarii din comunitate, este de doar 16 locuri. Serviciile sunt asigurate gratuit de o echipă pluridisciplinară formată din psihologi, logoped şi educatori. Sabine Maria Bordeian ne-a mai explicat că obiectivele stabilite pentru fiecare copil în parte, printr-un plan de intervenţie personalizat, revizuit periodic, sunt atinse în cadrul şedinţelor de psihoterapie, logopedie, ludoterapie, meloterapie.

În judeţ, circa 300 de copii sunt diagnosticaţi cu autism, o boală ce poate afecta comportamentul unui copil, modul în care acesta gândeşte, comunică şi interacţionează cu ceilalţi. Nu este vorba de o afecţiune psihică, aşa cum mulţi ar fi tentaţi să creadă, ci de o tulburare severă de dezvoltare neurobiologică, tulburare care-i închide pe aceşti copii într-o lume a lor, în care cu greu se poate pătrunde. Dr. Adriana Istocescu, medic specialist în neuropsihiatrie infantilă, a declarat că numărul copiilor cu autism cunoaşte o curbă ascendentă. În urmă cu 20, 30 de ani, a explicat ea, această afecţiune se întâlnea în mod excepţional, la doi, trei copii pe an, pentru ca în momentul de faţă să se înregistreze şi câte trei cazuri noi pe lună. Pentru a fi înţeleşi, recuperaţi şi redaţi societăţii, aceşti copii au nevoie de o atenţie şi o îngrijire speciale, însă lipsa unei strategii la nivel naţional îi lasă pe părinţi să se descurce singuri, cum pot, cu creşterea, terapia şi educarea lor. Singurul suport pe care părinţii îl primesc din partea statului constă în câteva medicamente gratuite, acordate prin sistemul de asigurări de sănătate.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Terapie pentru persoanele cu autism, la Centrul de Recuperare Suceava.
 Vizualizări articol: 2328 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Terapie pentru persoanele cu autism, la Centrul de Recuperare Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei