Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 38 (5245)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Repercursiuni

Direcţia de Sănătate Publică atrage atenţia asupra pericolului cauzat de întreruperea apei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Zeci de suceveni sunt condamnaţi la boală după ce, începând de joi, reprezentanţii Termica şi ACET au hotărât sistatea căldurii, a apei calde şi a celei reci, condiţii minime pentru un trai decent. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică atrag atenţia autorităţilor asupra pericolului la care este expusă populaţia, odată cu oprirea apei.

Potrivit dr. Ludovic Abiţei, directorul DSP Suceava, „nu recomandăm întreruperea apei potabile din cauza riscurilor sanitare mari la care este expusă populaţia. Prin lipsei apei sau prin lipsa calităţii acesteia se pot transmite foarte multe boli, îndeosebi afecţiuni ale aparatului digestiv. De regulă, virusurile sunt potenţate de un grad ridicat de insalubritate, iar lipsa unei igiene adecvate duce la apariţia numeroaselor boli deloc uşoare. Multe dintre ele sunt produse de bacilul Coliform (Coli), o bacterie de origine intestinală. Este cunoscut faptul că enterovirozele produc un real disconfort”.

Medicii se aşteaptă la o incidenţă crescută şi a hepatitei virale, diagnostic cu repercursiuni deosebite asupra sănătăţii oamenilor şi care implică numeroase zile de spitalizare.

Totodată, pe lângă zecile de suceveni de la blocuri, sistarea apei a fost pusă în discuţie şi în cazul căminelor de liceeni şi studenţi, în rândul populaţiei şcolare existând un risc epidemiologic extrem de ridicat cauzat de contactul permanent dintre tineri. 

„Nu ştiu în ce măsură cei care îşi asumă riscul opririi alimentării cu apă potabilă vor fi direct răspunzători de situaţiile epidemiologice ce pot apărea. Cu toate că nelivrarea apei către populaţie implică o responsabilitate imensă, puţini vor fi cei care vor avea curajul să şi-o asume”, am mai completat Abiţei.

Măsura ACET-ului de a sista furnizarea apei reci în cazul mai multor apartamente din municipiul Suceava este legală, în condiţiile în care societatea a comunicat implementarea acestei măsuri DSP-ului.

 

Nu e recomandată alimentarea cu apă din puţuri şi fântâni

Una dintre soluţiile spre care se vor îndrepta cei mai mulţi dintre sucevenii rămaşi fără utilităţi o reprezintă puţurile şi fântânile dintre blocuri. Medicii specialişti atrag atenţia populaţiei să nu consume apă din fântâni, puţuri sau izvoare care nu sunt corespunzătoare normelor sanitare. De cele mai multe ori, aceste surse de apă nu sunt supravegheate sau administrate, iar apa nu este potabilă.

„Nu se cunoaşte calitatea apelor din acele fântâni, dat fiind faptul că acestea nu sunt administrate de nimeni, iar analizele fizico- chimice şi bacteriologice nu sunt efectuate. Consumatorii de apă de la aceste surse trebuie să ne solicite recoltarea probelor şi efectuarea de analize pentru a ne pronunţa asupra calităţii apei”, mai explică Abiţei.

De menţionat faptul că este important ca apa din aceste surse să nu fie folosită pentru sugari şi copii mici, nici măcar fiartă. Prin fierbere dispar microbii, însă compoziţia chimică rămâne aceeaşi. Totodată, prin fierbere nitraţii nu se pot distruge, dimpotrivă, concentraţia acestora creşte. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Direcţia de Sănătate Publică atrage atenţia asupra pericolului cauzat de întreruperea apei.
 Vizualizări articol: 2282 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.58/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 12 voturi
Direcţia de Sănătate Publică atrage atenţia asupra pericolului cauzat de întreruperea apei4.6512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Afara cu dinozaurii! trimis de
(16 feb 2013, 11:18:04
Abitei OUT!

Numai pentru mostrele astea de inconstienta si de durere dorsala, si ar trebui sa ai bunul-simt (ha!) sa-ti dai demisia:

1 - "Nu ştiu în ce măsură cei care îşi asumă riscul opririi alimentării cu apă potabilă vor fi direct răspunzători de situaţiile epidemiologice ce pot apărea. Cu toate că nelivrarea apei către populaţie implică o responsabilitate imensă, puţini vor fi cei care vor avea curajul să şi-o asume" Pai bre, esti de la DSP, ar trebui sa STII in ce masura raspund de urmari cei care intrerup apa. Ba chiar cred ca ar trebui sa controlezi aspectul acesta.

2 - "Nu se cunoaşte calitatea apelor din acele fântâni, dat fiind faptul că acestea nu sunt administrate de nimeni, iar analizele fizico- chimice şi bacteriologice nu sunt efectuate" Dafuq bai nea sefu de la DSP, vrei sa fac eu analizele? Adica stii ca lumea ia apa de acolo si te doare in pix de calitatea lor. Pui frumos manuta impreuna cu primaria (in a carei administrare cred ca sunt aceste surse de apa) si FACI naibii analize. Si dupa aia pui un indicator la fantana cu rezultatele analizelor si cu avertizari daca e cazul. Cred ca e datoria si chiar obligatia desepeului.

Bai, numai declaratii din scaune moi si din birouri caldute se fac, nimeni n-ar misca un pai. Numai "atragem atentia" si "nu stiu" se aude. Si nu se face ceva!
1.1  RE: Afara cu dinozaurii! trimis de
(16 feb 2013, 17:31:18
Oare cine-l tine prin functii de zeci de ani lumina? Este un,,abrupt” fara educatie. Uite cum se duc banii nostri la fel de fel parveniti!
2.   COMPLETARE trimis de
(16 feb 2013, 14:24:56
PLEDOARIE JUSTIFICATA,ODATA CE UNICA RECOMANDARE A SANEPIDULU',PTR MAI TOATE BOLILE,ESTE SPALATUL PE MAINI.
DRAGI TOVARASI,DE BAIE ATI AUZIT?DE METALE GRELE SI,,NITRITI DIN APA POTABILA''ATI AUZIT???DESPRE BUCURIA FARA MARGINI A MEDICILOR SI A POPILOR,CAND MAI APAR TRADITIONALELE FOCARE PRIN JUDET,ATI AUZIT???SAU CONTRA UNOR SUME MAI CONSISTENTE,INCEPE SA FUNCTIONEZE,, OMERTA''???
DAR SA TRECEM LA CELE LUMESTI,AZI FIIND SAMBATA,SA MAI UITAM DE NECAZURI SI SA NE MAI DISTRAM UN PIC CU BANDELE REUNITE ALE ACET,PRIMARII SI ASOC DE PROPRIETARI,DUPA CUM URMEAZA:
3.   REMEMBER trimis de
(16 feb 2013, 14:35:43
AM APELAT LA COMISIA SPECIALA SI CE AVEM NOI AICI???
INCA DE PRIN 2000,UNELE ASOC DE PROPRIETARI AU CONTESTAT HCL NR22/28 FEBR.CA FIIND NETEMEINICA,PRIN CARE CANTITATEA DE APA UZATA,ATINGEA PROCENTUL DE 80%DIN CANTITATEA CONSUMATA DE POPULATIE.
PRIMII CARE AU FACUT GALAGIE,AU FOST CONSILIERII LOCALI,IAR ,,VESNICUL'' DE LA ACET
A SPUS CA ACEA HOTARARE,ESTE CONTESTATA DE DOAR CATEVA ASOCIATII,ASA CA DRUMUL SPRE JAF,A PRIMIT UNDA VERDE.[CRAI NOU-27 APR-2000]
PE ATUNCI UNELE ASOCIATII SE MAI GANDEAU SI LA CEI,DATORITA CARORA,UNII SEFI DE ASOCIATII ISI MAI PUTEAU PLIMBA ,,MOASTELE'' PRIN BAZELE DE TRATAMENT.
4.   COMPLETARE-1 trimis de
(16 feb 2013, 14:43:56
DACA O TV SUCEVEANA SE LAUDA ASEARA,CA VOR DA NUMELE DATORNICILOR PE POST,NOI CA BUNI CRESTINI,MILOSTIVI ,INDURATORI,MAITIMIZI SI MAI EMOTIVI,LE PUTEM DA O MANA DE AJUTOR SI AR PUTEA INCEPE CHIAR CU ACET SA.
CHIAR MONITORUL DE SUCEAVA ,TITRA,UN ARTICOL,,APA RECE CU LINGURITA''IN CARE DIR,SC ELECTRICA D.COCA AVERTIZA SI ACET SI PRIMARIA SUCEAVA ASUPRA DATORIILOR IMENSE CATRE SOCIETATEA FURNIZOARE DE ENERGIE ELECTRICA,ACET AVEA ATUNCI O DATORIE DE PESTE 6 MILIARDE LEI.
5.   COMPLETARE-2 trimis de
(16 feb 2013, 14:54:36
SARABANDA DATORIILOR VESNICE SI ISTORICE,CONTINUA SI IN 2001,LA ACET C-LUNG MOLD
,,CONCUBINU'' LU' DIR,SERV.PUBL.,DATORIA AJUNGE LA PESTE 158 MILIOANE LEI,DAR NU SE SPECIFICA CAT REVINE ATELIERELOR CARE CIUBUCAREU MAI MULT PTR SEFI,DE LA SPANGI PTR UCIS VANATUL PRINS IN LAT SI PANA LA OSII DE ATELAJE.[MONIT.28-06-2001]
IN 2002,PRESA LOCALA DIN C-LUNG,ARUNCA PE PIATA O INTREBARE,LA CARE NU S-A RASPUNS NICI IN PREZENT,CU TOATE CA REPREZENTANTUL ACTIONARULUI UNIC[!] IN AGA,ESTE CONSILIER LOCAL,FOST CONS. PERSONAL A FOSTULUI PRIMAR,FOST IN PRIMARIE,FOST IN AUSTRIA,FOST CU PROBLEME DE PROCREERE.[PRIMARU']
6.   COMPLETARE-3 trimis de
(16 feb 2013, 15:05:06
IATA INTREBARILE INTREBATOARE,ANTI-SOMN:
,,ESTE ADEVARAT CA LA ACEASTA DATA[2002]EXISTA LEGAL DOUA SOCIETATI DE UTILITATI PUBLICE-SC SALUBRIS SA SI SC ACET SA SI O DIRECTIE A SERVICIILOR PUBLICE,ACESTA SITUATIE CREANDU-SE PRIN RENUNTAREA LA LICHIDAREA ILEGALA A SOCIETATILOR SUSMENTIONATE,PRIN HOT. DE CONSILIU?
DACA DA,ATUNCI CU CE BANI S-A PLATIT OPERATIUNEA DE LICHIDARE NETERMINATA SI CARE A FOST SUMA?CINE SUNT ACTIONARII,ADMINISTRATORII SI CENZORII CELOR DOUA SOCIETATI PE ACTIUNI SI CUM ISI EXERCITA PREROGATIVELE?
MUSAI CA INTREBARILE LANSATE,AU PRIN IN DRUMUL LOR UN ASTEROID,SI ACUM SUNT HAAAT DEPARTE.DAR SPERANTA MOARE ULTIMA.
7.   COMPLETARE-4 trimis de
(16 feb 2013, 15:12:45
IN 2003,ACEEASI PRESA CAMPULUNGEAN,FACE O DEZVALUIRE SOCANTA DESPRE MOLIMA
RASPANDITA IN TARG:
,,CAMPULUNGENII PRIMEAU APA AMESTECATA CU NAMOL SI ALTE MIZERII,ASTFEL HEPATITA A AJUNS SA FACA RAVAGII IN MUNICIPIU.CAZURILE DE HEPATITA S-AU CIFRAT LA PESTE 900 SI NU LA 174 CUM AU FOST DEZINFORMATI CITITORII DE PRESA JUDETEANA''.
SI ,,GAZETA BUCOVINEI'' AVEA SA RECUNOASCA MAI TARZIU,CA NR IMBOLNAVIRILOR LA FALTICENI A FOST DE PESTE 500PERS.
8.   COMPLETARE-5 trimis de
(16 feb 2013, 15:26:45
ANUL DE GRATIE,2005!
DIN NOU VESNICILE SI ISTORICELE DATORII LA ENERGIA ELECTRICA:
DIR DE SERV.PUBLICE C-LUNG-103.080 RON
SC TRUST NORD GH HUMORLUI-145.434 RON
SC CONSTAR FALTICENI 436.121RON.
ACET DATORIE CATRE APELE ROMANE-6,5 MILIARDE LEI.IN 2006 ACESTE DATORII SUNT PRELUATE DE ACET[CARE DEVINE OPERATOR REGIONAL INCA DIN 2005],INSA DIR. S. P.
C-LUNG,MAI FUNCTIONEAZA IN PARALEL INCLUSIV IN 2007.PE CE BANI???
9.   COMPLETARE-6 trimis de
(16 feb 2013, 15:37:24
DE FAPT,DUPA 2005 INCEP PROPRIU ZIS,MANARELILE CU ASOCIATIILE DE PROPRIETARI SI PRIMARIILE-LUCRARI DE MANTUIALA,AVARII LA LUCRARILE NOI EXECUTATE,PIERDERI PE RETEA,MUTARI DE CONDUCTE,UNDE URMAU SA SE EXECUTE CONSTRUCTII MOTIVATIILE FIIND MINCINOASE,CA SA NU MAI PUNEM LA SOCOTEALA FACTURAREA A SUTE DE METRI CUBI DE APA METEO,PE TIMP DE SECETA.NE INTREBAM,PE TIMP DE IARNA[HOTIA SE EXECUTA IN TANDEM CU ASOC.]CUM CALCULEAZA CEI DE LA ASOCIATII,,RANDAMENTUL'' CANTITATII DE APA PLUVIALA,CUBEAZA DIN TIMP MORMANELE DE ZAPADA???
ACESTE ASPECTE AU FOST PREZENTATE SI LE PUTETI GASI SI LA RED,OBIECTIV DE SV.
9.1  RE: COMPLETARE-6 trimis de
(16 feb 2013, 15:46:46
s-au întâmplat, fireşte, en'şpe porcării
da' eu pe altă chestiune sunt tare supărat
numai şi pt fluturistele (din trecut) mânării
Abiţei ( ăsta ) de ce nu e schimbat ???

mă ia cu mâncărimi când faţa i-o privesc
şi-mi pare că-i o "boală" nestudiată-n Medicină
îmi pare-un fel de phormidium moldovenesc
(politic) ăsta are nevoie de PENICILINĂ !!!happy

10.   EXTAZ DE WEEK END trimis de
(16 feb 2013, 15:49:57
AM PREZENTAT SUCCINT,CELE DE MAI SUS,DEOARECE IERI,UN PREZUMTIV DIRECTOR A AFIRMAT IN PRESA CA,,LEGEA PERMITE DEBRANSARILE,DACA IN TERMEN DE 60 DE ZILE DATORIILE NU SUNT PLATITE''-CITAT APROXIMATIV.
D-LE DIRECTOR,LA MANAGEMENT DEFECTUOS,INCOMPETENTA SI JAF AL BANULUI PUBLIC,
CAND ARE LOC,, DEBRANSAREA''DE LA FUNCTIILE DETINUTE DE UNII,,BARVI TOVARASI CU SUFLETU-N LUPTA OTELIT'',PTR CA NOI NE-AM CAM SATURAT SA NE,, ZGREPTZANE''PRIN BUZUNARE,SUNTEM SATUI NUMAI CAT DECARTAM APROAPE ZILNIC LA SCOLI,MEDICI,ASOCIATII PTR COPII DE PRIN ARGES TOCMAI ,CARE NE SUNA REGULAT PE LA USI.ETC.
NU NE IMPRESIONEAZA DELOC MASONCIUCII SAU MASONLECII,EVENTUALII ,,ROTAVIRUSI DE SUCEAVA'' SAU,,CORONAVIRUSI DE IASI''.AM FOST PREA MILOSTIVI SI INDURATORI IN '89 SI IATA REZULTATELE.
,,ISTORIA DE MULTE ORI SE REPETA'' SI ,,CINE UITA,NU MERITA''.
ASA SA NE AJUTE,DUMNEZEU!
11.   MULTUMIRI trimis de
(16 feb 2013, 16:03:04
MULTAM TARY MANDRU,ABCDARE,MAI TREBUIE SA-I LUAM DIN CAND IN CAND,IN LIMBAJ POPULAR II SPUNE,,IN FIERESTRAU'',IAR IN ENGLEZA,PE UNELE SITE-URI MAI DEOCHEATE,II SPUNE,,THREESOME''-DOAMNE IARTA-MA,PACATUIESC CU SCRISU',DE PARCA N-AR AJUNGE CELELALTE POFTE VICLENE UZUALE SAPTAMANALE.
TIN SA MULTUMESC SI ,,ZUMZURICII'' DE LA BENIA,PTR VOLUMUL DE POEZII PUS LA DISPOZITIE,GEST CARE ARATA CA INCA IMI SUNT RECUNOSCUTE MERITELE DEOSEBITE DIN TINERETE,CAND MAI TRAGEAM SI EU CU PLUGUL,CATE O BRAZDA IN ARATURI STRAINE,MAI NORDICE.SCUMPA,POATE O SA AUZI CAT DE CURAND,SUB GEAM,INTREBAREA ,,PRIMITI CU DRAGOBETELE''?-SA NU TE SPERII.DIMPOTIVA.
11.1  RE: MULTUMIRI trimis de
(16 feb 2013, 17:39:38
happy
11.2  RE: MULTUMIRI trimis de
(16 feb 2013, 20:45:44
TOT RESPECTUL MONTE,DAR ÎN LIMBAJ POPULAR SE NUMEȘTE CĂ SUNTEȚI CĂCAȚI LA CUR.FIERĂSTRĂUL ÎL VEI FOLOSI CA SĂ TAI ȚURȚURII DE LA CUR.ERAU ODATĂ CÂȚIVA DEȘTEPȚI CARE-ȘI BĂTEAU JOC DE CEI PLECAȚI AFARĂ CĂ-I ȘTERG LA FUND PE BĂTRÂNI.DAR VOI,VOI CE FACEȚI CU RĂHĂȚELUL DE LA FUNDUL VOSTRU ? AM ÎNȚELES CĂ NU AVEȚI APĂ DAR AM IMPRESIA CĂ ÎN rromânica NICI MĂCAR HÂRTIA IGIENICĂ NU S-A INVENTAT.AVIZ AMATORILOR !am scris cu majuscule pe înțelesul tuturor.RECEPȚIONAT ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei