Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 38 (5245)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Chiliman şi Moisescu au 10 amendamente la Statutul PNL:PNL să nu fie subordonat unei persoane

Duminică, 17 Februarie 2013 (14:28:10)

Primarul liberal al Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi fostul vicepreşedinte PNL Vlad Moisescu au anunţat că au propus zece amendamente pentru modificarea Statutului partidului, astfel încât PNL "să nu fie subordonat intereselor şi obiectivelor unei singure persoane".

"Congresul PNL nu este şi nu trebuie să fie o adunare care votează orbeşte în favoarea intereselor unei singure persoane", a susţinut Andrei Chiliman, duminică, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, săptămâna viitoare delegaţii la Congresul PNL vor avea de făcut "o alegere crucială pentru viitorul liberalismului în România".

"Avem de ales între a continua şi dezvolta proiectul liberal pentru societatea românească, proiect pentru care noi doi (Chiliman şi Moisescu, n.r.) ca şi mulţi alţii ne-am încris în PNL acum 23 de ani, iar pe de altă parte cealaltă variantă este subordonarea totală a partidului faţă de interesele şi obiectivul politic al unei singure persoane”, a susţinut Chiliman.

La rândul său, Vlad Moisescu a prezentat amendamentele propuse, printre care şi cele anunţate de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

Între acestea se numără alegerea tuturor membrilor Biroului Politic prin vot uninominal, inclusiv a secretarului general al partidului, desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale prin votul tuturor membrilor de partid în cadrul unor alegeri primare, dar şi instituirea unui criteriu de integritate prin care să fie interzisă susţinerea la nivel guvernamental, pentru portofoliile ministeriale, a persoanelor trimise în judecată pentru o faptă penală.

Moisescu a precizat că amendamentele au fost înaintate, vineri seară, comisiei pentru Statut a PNL.

El a menţionat că amendamentele formulate vin să corecteze modificările aduse la Statutul PNL în 2010, când s-a convenit asupra unui "centralism democratic".

"Tot Statutul a fost concentrat, prin modul în care a fost întocmit, în puterea preşedintelui. Acest principiu e străin valorilor liberale – şi aici suntem chiar în consens cu domnul Antonescu, care de la tribuna acelui congres a spus că este un statut temporar şi cu prima ocazie vom reveni la valorile şi tradiţiile liberale (...) Aceste 10 amendamente ale noastre credem că vor repune în drepturi liberatatea, democraţia şi justiţia internă în PNL", a explicat Moisescu.

El a mai precizat că între amendamentele susţinute se numără şi limitarea numărului de mandate consecutive ale preşedintelui PNL la cel mult două, prevedere care să fie în oglidă cu cele care privesc mandatul preşedintelui României.

"Eliminarea abuzului de putere exercitat de organismele de conducere centrală împotriva organizaţiilor teritoriale prin stipularea unei singure situaţii în care o conducere de filială poate fi demisă prin votul Consiliului Naţional Executiv – numai în cazul în care filiala respectivă a obţinut la alegeri un rezultat cu cel puţin 5 procente sub media naţională", a mai spus Moisescu.

De asemenea, un alt amendament prezentat de acesta transferă competenţa numirii comisiei permanente pentru statut şi regulament şi a trezorierului de la preşedinte la Delegaţia Permanentă.

"Transferul intergral a atribuţiilor de desemnare a candidaţilor PNL la alegerile locale către structurile teritoriale ale partidului", a fost o altă propunere a celor doi liberali.

În plus, Moisescu a cerut reglementarea expresă a independenţei Curţii de Onoare şi Arbitraj faţă de orice organism de conducere politic al PNL şi a "accesului liber la justiţia internă a oricărui membru PNL".

"Instituirea sancţiunii pierderii de drept a funcţiei de conducere deţinută în interiorul partidului de către un membru găsit responsabil prin decizia COA de orice încălcare a Statutului PNL, inclusiv a celui responsabil de încălcarea prevederii care stipulează ataşamentul PNL faţă de valorile occidentale şi faţă de angajamentele asumate de România faţă de UE şi NATO", a mai susţinut Moisescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chiliman şi Moisescu au 10 amendamente la Statutul PNL:PNL să nu fie subordonat unei persoane.
 Vizualizări articol: 928 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chiliman şi Moisescu au 10 amendamente la Statutul PNL:PNL să nu fie subordonat unei persoane0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei