Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 26 (5233)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Câmpulung Moldovenesc

Poliţiştii rutieri au făcut educaţie cu elevii privind mopedele în noul Cod Rutier

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Modificările aduse legislației rutiere au fost expuse pe larg elevilor din instituțiile de învățământ câmpulungene, din inițiativa Compartimentului Poliție Rutieră din cadrul Poliției municipiului Câmpulung Moldovenesc. Discuțiile purtate vineri între polițiști și elevi au pus un accent special și pe noutățile în privința circulației mopedelor.

Tinerii au aflat că nu pot conduce un moped pe drumuri publice decât dacă au împlinit 16 ani și susțin examen pentru un permis de conducere la categoria AM ori dacă au deja permis de conducere pentru altă categorie, caz în care nu mai trebuie să dea examen. Polițiștii i-au avertizat foarte serios pe tineri că folosirea fără permis a unui moped pe drum public nu este o joacă, ci este infracțiune, care nu se mai sancționează cu ”amenda pe care oricum o plătea tatăl elevului sau bunicul”, ci se poate solda cu condamnare la închisoare și ”cazierul pătat”.

Polițiștii câmpulungeni spun că au inițiat această acțiune de informare pentru că scopul lor nu este să constate că drumurile sunt pline de tineri teribiliști deveniți din neștiință infractori, ci să informeze suficient și din timp, pentru ca așa ceva să nu se întâmple.

Agentul-șef principal Gheorghe Ungureanu, coordonatorul acțiunii, a explicat: ”Nouă ne revine misiunea să aplicăm sancțiuni în astfel de cazuri și aceasta este o acțiune de educare, de informare, de prevenire, inițiată de compartimentul nostru tocmai pentru ca tinerii să cunoască legislația și să priceapă clar ce se întâmplă dacă aleg să o încalce. În ce privește modul de examinare și obținere a permiselor pentru mopede, nu suntem în măsură să oferim precizări, doritorii trebuie să se adreseze școlilor de șoferi sau ARR – Compartimentul de permise și înmatriculări”.

 

Permisul nu se poate obține încă

Bunele intenții ale polițiștilor și eventuala dorință a tinerilor posesori de mopede de a respecta noile prevederi legale nu pot avea însă finalitatea dorită. Practic, în acest moment, permisul de conducere pentru categoria AM încă nu se poate obține. Școlile de șoferi sunt bombardate cu cereri, dar nu le pot onora deocamdată, pentru că legiuitorul nu a emis și regulamentul de aplicare pentru noile prevederi legale.

Corneliu Knijec, proprietarul unei școli de șoferi câmpulungene, ne-a declarat: ”Deocamdată așteptăm clarificări. Este vorba despre un examen serios pentru categoria AM, examen ce va include și proba de poligon. Noi nu avem acum în oraș un poligon pentru așa ceva și există și alte chestiuni de lămurit. Totuși, chiar dacă nu se poate obține un permis pentru AM, există o soluție. Cine face școala de șoferi pentru altă categorie și obține permisul va putea conduce un moped în condiții legale, fără alt examen. Cine se grăbește și nu vrea să aștepte lămurirea situației, poate alege această variantă. La ora actuală nici o școală de șoferi nu poate oferi altă soluție, dar sunt sigur că se va rezolva”.

 

Mopedul, doar pentru majori

Chiar dacă există această variantă, găsită de școlile de șoferi pentru ca posesorii de mopede să poată obține totuși legal un permis pentru conducerea lor pe drumuri publice, aceasta înseamnă că, deocamdată, mopedul nu poate fi condus decât de cei ce au împlinit deja 18 ani, pentru că doar aceștia pot obține permis pentru o categorie superioară de autovehicule. Deși legislația prevede că un moped poate fi condus de un tânăr de 16 ani, posesorii de mopede cu vârsta între 16 și 18 ani nu mai pot circula legal în prezent cu aceste vehicule, pentru că nu pot obține permis de conducere nici pentru altă categorie.

Nimeni nu poate preciza deocamdată cât va dura până la o rezolvare a situației.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii rutieri au făcut educaţie cu elevii privind mopedele în noul Cod Rutier.
 Vizualizări articol: 1044 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Poliţiştii rutieri au făcut educaţie cu elevii privind mopedele în noul Cod Rutier5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei