Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 dec 2012 - Anul XVII, nr. 299 (5204)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Calendarul popular

Moş Crăciun

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Moş Crăciun este un personaj mitologic, o divinitate a Panteonului românesc, care, alături de Baba Dochia, făcea parte din categoria zeilor carpatici. Figură precreştină şi creştină totodată, cu trăsături duale (bun şi rău, înzestrat cu puteri miraculoase), Moş Crăciun, care în legende, aşa cum spune etnograful Mihai Camilar, „apare ca fiind unul dintre cei mai mari gospodari ai satului în care locuia, având şi un frate mai sărac, Moş Ajun”, este şi „soţul Crăciunesei, nevasta sa, cea care a ajutat-o pe Fecioara Maria să-l nască pe Iisus”.

În lucrarea „Calendarul popular bucovinean: punte peste veacurile existenţei”, Mihai Camilar culege o frumoasă legendă bucovineană, care spune că, într-o zi, când Moş Crăciun era plecat de acasă, Maica Domnului a venit la poartă şi s-a rugat de Crăciuneasă să o primească să nască. Crăciuneasa, care o previne despre răutatea soţului său (îşi bătea soţia şi şi-a schilodit fetele, uneia tăindu-i picioarele, alteia mâinile, iar la cea de-a treia i-a scos ochii) „se îndură şi o primeşte în grajd”.

După naşterea lui Hristos, pe cer încep să lucească luceafărul, stelele şi apoi soarele, iar Moş Crăciun, întorcându-se spre casă şi văzând de departe strălucirea lor, a crezut că fetele lui au dat foc gospodăriei. Când a ajuns acasă a găsit una dintre fete frământând pâinea, alta alergând prin curte, iar cea care până atunci fusese oarbă alegea grâul. Din clipa aceea, Moş Crăciun devine un om bun şi se duce în grajd, unde se închină pruncului Iisus, mulţumindu-i lui Dumnezeu pentru minunea săvârşită.

Moş Crăciun, care în urma acestei minuni se va creştina, a început să alerge prin vecini împărţind dintr-un sac daruri pentru copii.

„Poporul - scrie Mihai Camilar - l-a investit pe Moş Crăciun ca aducător de daruri”, sărbătoarea Crăciunului fiind „momentul în care peste tot se aşterne un văl al veşniciei, o impresie că cerul se deschide spre a coborî pe pământ lumina unui început etern, emanând peste tot pace şi înţelegere în inimile tuturor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moş Crăciun.
 Vizualizări articol: 1141 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Moş Crăciun5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei