Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 oct 2012 - Anul XVII, nr. 250 (5155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Retrocedare

Câmpulungul își pierde stadionul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În câteva zile, municipiul Câmpulung Moldovenesc nu va mai avea în proprietate stadionul municipal. O mare parte din terenul pe care se află acesta va fi oficial retrocedat unor persoane care l-au revendicat. Primăria nu se mai poate opune în nici un fel acestui demers, care este o consecință a legislației în vigoare. Persoanele care au revendicat stadionul încearcă de 11 ani să finalizeze demersul de retrocedare.

Autoritățile locale nu pot spune acum care va fi soarta stadionului și împrejurimilor. După ce vor fi puși oficial în posesie și vor intabula această proprietate, noii deținători pot face orice doresc cu terenul în viitor. Depinde numai de ei dacă demolează stadionul ca să cultive cartofi, dacă vând terenul unor dezvoltatori imobiliari sau dacă aleg să închirieze sau să vândă stadionul în sine. Este posibil ca, dacă proprietarii vor fi interesați, municipalitatea câmpulungeană să negocieze cu ei eventualitatea unei răscumpărări, dar în acest caz ar mai trebui găsită și sursa de finanțare pentru o astfel de achiziție, indiferent care ar fi prețul convenit.

 

Stadionul nu mai poate fi utilizat fără acceptul noilor proprietari

În orice caz, stadionul nu va mai putea fi utilizat fără acceptul noilor proprietari pentru întreceri sportive sau pentru altfel de manifestări.

Conform legii în vigoare la acea vreme, în 2001 au fost depuse notificări pentru retrocedarea unor proprietăți de către Elena Sandu, Petre Sandu și Valeria Pogăceanu, persoane aflate în Germania, respectiv în București și Oradea. Cei trei au revendicat, în calitate de moștenitori după bunica lor Sidonia Allacz și sora acesteia, Stanislava Greipel, mai multe terenuri și construcții din zonele actualelor străzi Sirenei, Ciprian Porumbescu, Petru Rareș, Ionel Hălăuceanu, Calea Transilvaniei și Simion Florea Marian.

În 2004, pentru soluționarea dosarului conform legii, după analiza de către comisia de specialitate, primarul Gabriel Șerban a emis o dispoziție prin care se arăta că unele dintre terenurile revendicate sunt acum ocupate de străzi, blocuri, căi de acces, alte terenuri și clădiri au fost cumpărate și intabulate de-a lungul vremii în mod legal de diferite persoane, iar unele clădiri au fost între timp demolate.

La vremea respectivă, printr-un raport intern de evaluare, terenul revendicat, în suprafață totală de 58.898 mp, a fost estimat la valoarea de peste 6,7 miliarde lei vechi, iar clădirile demolate și vândute legal au fost estimate la peste 841 milioane lei. Primarul Șerban a aprobat parțial restituirea în natură doar a unei locuințe și a unei bucăți de teren, în timp ce pentru restul proprietăților revendicate au fost stabilite despăgubiri bănești. La acea vreme, localitatea nu ar fi trebuit să achite nici un leu, pentru că despăgubirile se acordau de un organism special, în urma analizei dosarului la București. Terenul pe care se află astăzi o parte din stadion se număra printre cele care nu se retrocedau în natură. Dosarul a fost înaintat Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

 

Doar o parte din stadion rămâne în proprietatea municipalităţii

Între timp, în 2005, o modificare legislativă a generat pentru autoritățile locale obligația de a restitui în natură mult mai multe categorii de proprietăți și astfel a apărut situația în care edilii câmpulungeni s-au văzut siliți ulterior să restituie inclusiv sedii de instituții și terenuri pe care se află construcții precum stadionul.

În octombrie 2010, ANRP a trimis din nou dosarul către primăria câmpulungeană, pentru a fi reanalizat și pentru a fi identificate bunurile imobile ce trebuie retrocedate în natură conform modificărilor legislative apărute între timp.

În urma identificărilor făcute în teren și la Oficiul de Cadastru și Publicitate imobiliară, Comisia internă pentru aplicarea Legii 10/2001 a propus restituirea în natură a proprietăților din zona Sirenei și stadionului și măsuri reparatorii pentru alte proprietăți ce nu pot fi restituite în natură pentru că sunt ocupate de blocuri și căi de acces.

Primarului actual Mihăiță Negură nu îi mai rămâne acum altă alternativă și va trebui să facă demersurile pentru ca proprietarii să își primească drepturile.

Prin această măsură, din stadionul câmpulungean va rămâne în proprietatea municipiului doar o parte, iar vila în care se desfășoară acum ședințele Consiliului Local nu este afectată. Stadionul câmpulungean include un teren de fotbal pe care se antrenau în cantonamente echipe din prima divizie, singura pistă de atletism pe care s-au pregătit sportivi cu performanță internațională, dar și terenuri adiacente folosite pentru alte sporturi și pentru organizarea de festivaluri.

Stadionul câmpulungean este și singurul loc apropiat de spital pe care putea ateriza la nevoie un elicopter folosit în scop sanitar.

Stadionul nu este însă unica pierdere suferită de acest municipiu ca efect al legislației privind retrocedările. Printre alte imobile retrocedate astfel se numără o parte din clădirea primăriei și o grădiniță.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câmpulungul își pierde stadionul.
 Vizualizări articol: 1677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Câmpulungul își pierde stadionul5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   TRAGIC trimis de
(25 oct 2012, 12:08:12
SI CAND TE GANDESTI CA,STEAUA E COMPUSA DIN FOSTA ASOCIATIE A ARMATEI DIN C-LUNG SI .............MA OPRESC.
2.   Pacat trimis de
(25 oct 2012, 19:51:07
In ciuda acestui fapt sa nu uitam ca Campulungul mai dispune de un teren de fotbal aflat la Liceul militar, insa din pacate este in paragina.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei