Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 oct 2012 - Anul XVII, nr. 236 (5141)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Litigii inutile

Recuperarea taxei de poluare, calvarul a mii de suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Recuperarea taxei de poluare plătită pentru înmatricularea unei maşini a devenit un adevărat sport de masă în România. Sucevenii nu fac excepţie de la acest fenomen, numai că pentru a-şi redobândi drepturile financiare încasate ilegal de statul român pierd ani de zile. Deocamdată, singura cale de a recupera această taxă de poluare, despre care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis în cazul Tatu că încalcă prevederile Tratatului de funcţionare a Uniunii Europene, este pe calea justiţiei. Aşa se face că sucevenii au bombardat pur şi simplu instanţele de judecată cu cereri pentru restituirea taxei de poluare.

Chiar dacă procesul în sine este o formalitate, numărul uriaş de cauze duce la acordarea unor termene de judecată inumane. De exemplu, Tribunalul Suceava, instanţa care judecă pe fond aceste cauze, acordă termene de judecată pentru luna noiembrie a anului 2013, în timp ce un recurs depus acum la Curtea de Apel Suceava va putea fi soluţionat cel mai devreme în iulie anul viitor.

„Practica judiciară la nivel naţional este unanimă în sensul admisibilităţii acţiunilor. Soluţia stopării acestor litigii aparţine legislativului prin adoptarea unor măsuri de restituire pe cale administrativă a taxei de poluare”, a arătat judecătorul Cristi Grosu, preşedintele Secţiei Comerciale şi Contencios Administrativ de la Curtea de Apel Suceava.

 

Numărul cazurilor înregistrate în acest an s-a dublat faţă de 2011

Explicaţia pentru acordarea acestor termene de judecată foarte lungi este avalanşa de dosare care ajung zilnic la instanţe. Dacă în cursul anului 2011 Curtea de Apel Suceava a avut de soluţionat în recurs 5.001 cauze având ca obiect restituirea taxei de poluare, anul acesta, până la începutul lunii octombrie, erau deja înregistrate 7.990 de dosare. În ritmul actual, până la finele anului, numărul dosarelor de acest fel va fi dublu faţă de anul trecut, iar dacă se ţine cont că şi Tribunalele sunt extrem de încărcate cu astfel de cauze, în 2013 am putea asista la o blocare efectivă a activităţii secţiilor de contencios administrativ.

„Au fost create complete speciale care soluţionează, în şedinţe de judecată distincte, exclusiv dosare privind taxa de poluare, dar chiar şi în aceste condiţii se acordă termene de judecată abia în iulie 2013. Pe lângă supraaglomerarea instanţei, cauzele cu acest obiect presupun suportarea costurilor cu administrarea dosarelor, citaţii sau alte comunicări, precum şi a cheltuielilor de judecată şi a dobânzilor în sarcina statului”, a mai arătat judecătorul Cristi Grosu.

Pentru că Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Suceava funcţionează cu 15 judecători, şedinţele de judecată în care se analizează şi cererile de restituire a taxei de poluare se transformă în maratoane. În medie, la fiecare şedinţă, un judecător are de analizat 50 de dosare privind taxa de poluare, la care se adaugă şi alte litigii de competenţa Secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ.

 

Proprietarii de autovehicule se simt jigniţi de modul cum sunt trataţi de statul român

Sucevenii care au plătit bani serioşi pentru a-şi putea înmatricula autovehiculele se simt jigniţi de modul în care este tratată problema restituirii taxei de poluare. Oamenii nu înţeleg de ce nu se găsesc soluţii pentru rezolvarea rapidă a acestei probleme pe care instituţiile europene au declarat-o nelegală. Aceleaşi nedumeriri le au şi avocaţii care îi reprezintă pe proprietarii de autovehicule în instanţele de judecată. Patricia Andrişan este unul din avocaţii suceveni care este în temă cu procesele privind restituirea taxei de poluare.

„Sunt procese foarte simple, formalităţi care trebuie îndeplinite prin instanţele de judecată, dar care se prelungesc ani de zile. După ce o hotărâre rămâne definitivă şi irevocabilă, titularul trebuie să depună o cerere la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, iar în maxim 45 de zile primeşte banii. Ar trebui găsite soluţii pentru ca aşteptarea oamenilor să se reducă la perioade rezonabile”, a opinat avocata Patricia Andrişan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Recuperarea taxei de poluare, calvarul a mii de suceveni.
 Vizualizări articol: 2796 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Recuperarea taxei de poluare, calvarul a mii de suceveni4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Judecatori...judecatoare...si presedinti trimis de
( 9 oct 2012, 14:19:30
nu va mai kakkati pe voi, se pot face 1000 de dosare pe zi...trebuie facut doar controlul de legalitate, sa fie toate actele in regula, daca ati dispune la intrarea in arhiva ca la primirea actelor sa fie toate in regula ca la depunerea dosarului pentru inmatriculare, s-ar putea da decizia pe loc....dar cum puteti voi justifica salariile nesimtite pe care le luati de la statul roman? cum puteti da voi solutiile mai repede la oameni si sa nu aiba statu sa va dea salariile de sute de milioane lunar? nesimtitilor!!!!
2.   Judecatori..........judecatoare...si presedinti trimis de
( 9 oct 2012, 16:09:52
Ai perfecta dreptate, asta se mai cheama MAFIE, jaf la drumul mare.
3.   Jale mare trimis de
( 9 oct 2012, 21:24:45
ce se mai bocesc avocatii!!!daca iau macar 100 de euroi la caz, numai dintr-o simpla prezentare la tribunal iau si 1000 pe zi. iar cei care au de luat taxa ...mare paguba!!! intr-un proces de doi ani isi iau 50% dobanda.sa imi spuneti voi o banca care da 25% dobanda pe an.statul roman nu isi bate joc de ei, ci de noi.ca dobanda si cheltuielile de judecata le plateste din buzunarul nostru!smecherii din guvern au furat bani de la cativa romani si dau inapoi din buzunarul TUTUROR romanilor!!!
cercetati inainte de a scrie ceva.nu mai martirizati persoanele care au de castigat.
4.   Romania, țara deșeurilor trimis de
( 9 oct 2012, 23:53:16
da tată aici trebuie îmatriculate toate hârburile. aici tot gunoiul Europei trebuie adus și lăsat să circule degeaba. iar apoi când ne sufocăm în trafic cu toate babele la volan să spunem în cor: TRĂIASCĂ, TRĂIASCĂ PANARAMA NUMITĂ ROMANIA. mna e bun asa?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei