Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 sep 2012 - Anul XVII, nr. 228 (5133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mânaţi de foame

Urşii şi mistreţii dau iama în curţile oamenilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Seceta prelungită dar şi intervenţia omului, care a cules chiar şi puţinele ciuperci şi fructe de pădure din codrii Sucevei, au acum efecte dezastruoase asupra locuitorilor unor sate de munte, care se văd invadaţi în propriile gospodării de urşi şi mistreţi.

Mânate de foame, animalele sălbatice par să fi uitat de frică, năvălesc în gospodării, ignorând gardurile cu sârmă ghimpată, lătratul câinilor şi strigătele oamenilor.

În această situaţie se află şi numeroşi locuitori ai comunei Vama, care după ce au fost „călcaţi” de urs, acum îşi văd distruse curţile, gardurile şi grădinile de turme de mistreţi disperaţi să găsească hrana de care au nevoie pentru a supravieţui.

“Au venit în curte chiar până la câţiva metri de zidul casei. Au rupt gardul întărit cu sârmă ghimpată şi au făcut arătură în jurul casei. Nu i-a oprit nimic, nici câinii nu i-au mai pus pe fugă. Situaţia e scăpată de sub control”, spune Gheorghe Negură, căruia, anul acesta, ursul i-a ucis un taur de 750 de kg.

Acesta e conştient că animalele sălbatice au ajuns până în sat pentru că nu mai au ce mânca în pădure, dar, pe bună dreptate, se întreabă de ce gestionarii fondurilor de vânătoare, în cazul de faţă Fondul Cinegetic 25 Dragoşa, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, AVPSLR ”Hunters” Iaşi şi AJVPS Suceava, care deţin suprafeţele din perimetrul Doabra – Fundoi.

Şansele ca cei care au de suferit de pe urma atacurilor animalelor sălbatice să fie despăgubiţi sunt foarte mici, pentru că legea prevede ca şi proprietarii să respecte anumite condiţii şi să îşi asigure paza bunurilor prin mijloace fizice sau chimice, cu aparate speciale de alungare a animalelor sau cu substanţe care le ţin la distanţă prin mirosul lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urşii şi mistreţii dau iama în curţile oamenilor.
 Vizualizări articol: 2226 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Urşii şi mistreţii dau iama în curţile oamenilor5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei