Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 sep 2012 - Anul XVII, nr. 228 (5133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Din partea Patriarhului României

Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”, primit de stareţa Mănăstirii Voroneţ, stavrofora Irina Pântescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În ajunul aniversării celor 80 de ani şi a peste 21 de ani de când este stareţă la Mănăstirea Voroneţ, joi, 27 septembrie, stavrofora Irina Pântescu s-a bucurat de mare cinste, primind din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, Ordinul„SanctusStephanus Magnus”, casimbol de binecuvântare şi apreciere.

Ordinul „SanctusStephanus Magnus” (Sfântul Ştefan cel Mare) i-a fost înmânat maicii stareţe Irina Pântescu de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a oficiat joi seară o slujbă de Te Deum. Din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen i-a înmânat maicii stareţe o icoană cu Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Obştea de maici de la Voroneţ i-a oferit măicuţei stareţe o icoană pictată de ele, o compoziţie care prezintă episodul în care voievodul Ştefan cel Mare se întâlneşte cu părintele Daniil Sihastrul, părintele spiritual al Voroneţului.

Pentru că pe 28 septembrie în calendarul ortodox este pomenit şi Sfântul Mucenic Pimen, măicuţele de la Voroneţ i-au oferit în dar ierarhului ÎPS Pimen o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos.

 

La propunerea fostului ministru Noica

Ordinul„SanctusStephanus Magnus” i-a fost oferit stavroforei Irina Pântescu de Patriarhul Daniel, la propunerea prof. inginer Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, prinintermediul căruia au ajuns, cu ani în urmă, primii bani pentru restaurarea şi conservarea Mănăstirii Voroneţ, care a fost prezent joi la aniversarea maicii stareţe.

Printre apropiaţii Mănăstirii Voroneţ, care au ţinut să fie alături de maica Irina, la aniversarea celor 80 de ani, a fost şi academicianul Andrei Eşanu – Chişinău, dar şi managerul Mircea Leţiu, care se ocupă de aspectele financiare ale lucrărilor de restaurare a Voroneţului.

 

„Obştea s-a călăuzit după vechile reguli mănăstireşti”

ÎPS Pimen a spus la finalul slujbei de Te Deum: „Este un moment deosebit în viaţa mănăstirii şi în viaţa maicii stareţe. Maica stareţă a ştiut cum să rânduiască cele necesare, ca mănăstirea să înflorească. S-au făcut lucrări de restaurare la biserică, un paraclis pentru slujbe de iarnă şi alte lucruri necesare mănăstirii. Dar mai ales, maica stareţă a avut grijă de obşte. Obştea s-a călăuzit după vechile reguli mănăstireşti, după tradiţiile călugăreşti”.

Maica stareţă Irina Pântescu a adus mulţumiri tuturor celor care i-au fost alături la aniversare. „Dacă domnul ministru Noica i-a propus Preafericitului Daniel să îmi se acorde Ordinul<SanctusStephanus Magnus>, totuşi, cred eu, că nici Preafinţia Sa Pimen nu este străin de asta. De unde cinstea aceasta mie?! Un copil născut în sărăcie, orfană de tată la 3 ani şi jumătate, am fost luată în braţele necazurilor, supărărilor aproape de la naştere. Dumnezeu mi-a dat putere, mi-a dat sănătate, mi-a dat o oarecare agerime a minţii, pentru lucrurile practice. Mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru toate. Dacă Dumnezeu a rânduit să fiu stareţă la Voroneţ, cred că pe undeva se datorează şi ctitorului spiritual al Mănăstirii Voroneţ, părintele Daniil Sihastrul”, a spus cu emoţie în glas maica Irina. Stareţa a mai completat: „Dacă am făcut ceva la Voroneţ, am făcut cu aceşti copii (obştea de maici), care sunt lângă mine. Maicile au ştiut mereu ce fac, pentru că totul am făcut cu sfat, am cerut păreri şi asta de aproape 22 de ani”.

 

Obştea Mănăstirii Voroneţ

Stareţa Mănăstirii Voroneţ, stavrofora Irina Pântescu, a împlinit ieri 80 de ani.

Pe 28 septembrie 1932, în satul Goruni, comuna Tomeşti, judeţul Iaşi, se năştea penultimul din cei nouă copii ai lui Gheorghe şi Ana Pântescu, care a primit la botez numele Margareta.

De 21 de ani, „măicuţa” Irina (nume de călugărie) este stareţa Mănăstirii Voroneţ, cu aptitudini deosebite de comunicare şi consiliere, „mamă iubitoare” pentru întreaga obşte de maici, dar şi pentru cei aflaţi în necazuri, care cer ajutor. Obştea Mănăstirii Voroneţ este formată din 13 maici.

Mereu aproape, la bine şi la greu, alături de stavrofora Irina Pântescu, stareţa mănăstirii, se află monahia Gabriela Platon, monahia Elena Simionovici, împreună cu întreaga obşte de maici.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”, primit de stareţa Mănăstirii Voroneţ, stavrofora Irina Pântescu.
 Vizualizări articol: 1902 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”, primit de stareţa Mănăstirii Voroneţ, stavrofora Irina Pântescu5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei