Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 sep 2012 - Anul XVII, nr. 228 (5133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Nemulţumiri mari

Sătenii din Marginea, gata să blocheze un drum după sistarea fondurilor pentru o lucrare care să-i protejeze de inundaţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inevitabila sistare a unei ample lucrări care ar urma să protejeze de inundaţii numeroase case din comuna Marginea este gata să stârnească o revoltă în localitate, unul dintre liderii comunităţii anunţând că oamenii sunt aproape de proteste în stradă şi sunt gata să recurgă inclusiv la blocarea drumului naţional care străbate localitatea. Nemulţumirile sunt mari, în condiţiile în care o firmă locală a demarat lucrări în luna iunie a acestui an, după care brusc s-a anunţat că nu mai sunt bani.

 

Lucrările continuă de mai bine de o lună fără nici o garanţie că vor fi plătite

Ampla lucrare are ca obiect „Amenajarea braţului stâng şi a pragului de fund, pe pârâul Suceviţa, în zona localităţii Marginea, judeţul Suceava – etapa a II-a”, beneficiarul lucrării fiind Administraţia Naţională Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Siret, cu fonduri de la Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) 

Licitaţia de efectuare a lucrării de la Marginea a fost câştigată de o firmă cu sediul în Galaţi, SC Vega’93 SRL, iar aceasta, aşa cum se procedează adesea, a subcontractat lucrarea firmei SC Cosadel SRL Rădăuţi, condusă de asociaţi din Marginea.

O parte a lucrării, din zona în care inundaţiile au creat mari probleme în 2008 (acolo unde ulterior localnici au ridicat în timp record un pod din lemn fără autorizaţie, ca reacţie la lipsa de ajutor din partea autorităţilor), a fost demarată în iunie 2012 şi, conform proiectului, urma să fie finalizate odată cu finele acestui an.

Pe 23 august 2012, firma din Rădăuţi avea să fie înştiinţată de societatea din Galaţi că lucrările nu mai pot continua. În hârtia semnată de directorul SC Vega’93 SRL, Doru Chiper, se precizează că se impune încetarea temporară a raporturilor contractuale şi a obligaţiilor de plată, cauza fiind condiţiile economico-financiare existente.

Deşi nu mai au garanţia că vor primi bani pentru lucrare, muncitorii de la firma din Rădăuţi continuă să lucreze şi acum, la mai bine de o lună de la primirea înştiinţării.

 

Finanţarea prin PNDI, foarte incertă la această oră

Pe şantier l-am găsit pe Gheorghe Lazăr, asociat la conducerea firmei Cosadel SRL Rădăuţi.     

Acesta a declarat: „Problemele sunt mari, deoarece noi avem o sumă foarte mare investită în materiale, fier beton, plasă, sârmă zincată, geotextile, piatră de carieră şi altele. Ne-am trezit cu suma investită şi cu nici o garanţie că vom primi banii. După cum se ştie, zvonurile rele se confirmă tot timpul şi am aflat, pe căi neoficiale, că programul din PNDI prin care este finanţată lucrarea s-a sistat. Am continuat să lucrăm după primirea înştiinţării, însă probabil că vom anunţa oamenii că nu mai putem continua”.

Gheorghe Lazăr a precizat că firma are deja de recuperat peste 2 milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi) şi a mai subliniat că sistarea lucrărilor în acest moment ar însemna un dezastru mai mare în caz de inundaţii.

 

Nu vor să audă de sistarea lucrărilor

Arcadie Boicu, reprezentantul societăţii civile din Marginea şi consilier al primarului din localitate, cel care, alături de câţiva oameni, a mobilizat în trecut comunitatea la două acţiuni extraordinare (construirea cu bani adunaţi de la localnici în timp record a unui pod din lemn şi a patru case mistuite de un incendiu), spune că sătenii nu vor accepta sistarea lucrării şi oamenii sunt hotărâţi să recurgă la proteste dacă lucrurile nu se rezolvă pe cale amiabilă.

El a declarat: „Vreau să vă spun că ne-am luptat patru ani pentru acest proiect. Iniţial am găsit înţelegere la factorii responsabili, la Apele Române, la Ministerul Mediului şi la Consiliul Judeţean. Am fost ajutaţi şi am ajuns până aici, iar acum ne trezim că nu mai sunt bani în ţară pentru acest PNDI”. 

Boicu avertizează că oamenii nu se pot împăca cu ideea ca lucrarea să fie lăsată de izbelişte: „Nu putem sta cu mâinile în sân... firma din Rădăuţi a făcut totul pe banii ei până acum şi nu va mai continua mult în acest mod. Sperăm că se va găsi înţelegere, iar dacă nu, oamenii sunt hotărâţi să protesteze, să blocheze drumul... nu vor sta cu mâinile în sân”. El a ţinut să precizeze că nu-şi doreşte în nici un caz să se ajungă la proteste şi nimeni nu-şi doreşte asta, şi de aceea s-a apelat la presă pentru ca nemulţumirea justificată a oamenilor să fie auzită de cine trebuie să audă.

 

Oficialii de la Apele Române: Finanţarea nu este sistată 

Toate problemele şi sistarea lucrărilor par să plece de la anunţurile reprezentanţilor Guvernului, în frunte cu premierul Victor Ponta, legate de o posibilă anulare a finanţărilor prin programul ce asigura fonduri şi pentru această lucrare.

Georgiana Cernat, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Siret Bacău, beneficiarul lucrării, a declarat: „Deocamdată nu avem nici o precizare oficială legată de sistarea finanţării proiectelor în derulare, inclusiv a celui de la Marginea. Sunt doar zvonuri deocamdată, iar din punctul nostru de vedere lucrarea nu a fost oprită”.

Pe de altă parte, este clar pentru toată lumea că incertitudinea finanţării a dus la această situaţie, firmele care au câştigat licitaţii refuzând să-şi asume riscul de a nu mai primi banii.

Am încercat în cursul zilei de ieri să-l contactăm şi pe directorul societăţii SC Vega’93 SRL Galaţi, însă nu am reuşit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sătenii din Marginea, gata să blocheze un drum după sistarea fondurilor pentru o lucrare care să-i protejeze de inundaţii.
 Vizualizări articol: 3845 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 8 voturi
Sătenii din Marginea, gata să blocheze un drum după sistarea fondurilor pentru o lucrare care să-i protejeze de inundaţii3.958

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Actiune ca la podul de lemn trimis de
(29 sep 2012, 23:58:16
daca se opreste lucrare de indiguire o sa o rezolvam ca si la podul de lemn ''ACTIUNE , PROTEST , '' ILEGALITATI '' asa le numesc autoritatile noastre. ''ASCULTA ROMANE ''
2.   FGH trimis de
(30 sep 2012, 08:10:28
Unde esti bai ABCEDAR sa te mai scremi ......? Nechifor uite ce ti/a facut Ponta...USL/isti dobitoci..........Inca o data marginenii dau dovada ca sunt uniti si asta bravo lor...
2.1  RE: FGH trimis de
(30 sep 2012, 16:50:02
te bucuri ca abcdar nu mai scrie ? tu , care nu valorezi nici cat peticul de hartie igienica pe care el il foloseste ? doamne , incredibila natie !
3.   He he he... trimis de
(30 sep 2012, 13:45:40
Încep să se vadă rezultatele mărețe ale guvernului Ponta. Au tăiat banii de la investiții, normal că adio lucrări de acum încolo. E tot vina lui Băsescu că nu-i lasă să lucreze?
4.   Moartea rosie smurd trimis de
( 1 oct 2012, 08:11:16
Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si eu fac ce vreau in tara asta ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si mi-am propus sa ucid acest popor ! Deja v-am demonstrat ca eu MOARTEA ROSIE SMURD sunt mai tare ca presedintele si guvernul acestei tari ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cumparat tractoare SMURD , motorete SMURD , barci SMURD si urmeaza sa cumpar submarine SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut presiuni enorme la colegiul medicilor pt a obtine asigurari malpraxis pt soldatii care lucreaza pe masinile EPA SMURD dar fara nici un rezultat !Pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am deturnat banii si masinile care trebuiau sa ajunga la ambulanta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am sabotat ambulanta privand-o de masini si aparatura medicala ! Va spun si mai repet pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD va pot spune ca am facut dispecerate in toata tara doar ca sa imi justific activitatea ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD cand merg la un caz merg insotit doar de mass media altfel nu mai merg ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cheltuit cei doi la suta doar dupa bunul meu plac si nu ma poate verifica nimeni pt ca eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD oblig cadrele medicale din spitale sa faca voluntariat pe masina SMURD iar cine refuza I se deface contractual colectiv de munca ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut doar afaceri paguboase pt statul roman ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD coordonez majoritatea dispeceratelor din tara si trimit la locul solicitarii doar masina EPA cu soldati chiar daca exista masina cu medic si asistent la ambulanta ! Doar pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTE ROSIE SMURD m-am pus singur imparat pe ISU ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei