Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 sep 2012 - Anul XVII, nr. 228 (5133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Bursa locurilor de muncă

Tinerii în căutarea unui loc de muncă, dezamăgiţi de oferta redusă pentru cei cu studii superioare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 1.200 de suceveni aflaţi în căutarea unui serviciu, majoritatea tineri, s-au prezentat ieri la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, care s-a desfăşurat în patru localităţi din judeţ: Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc. Oferta angajatorilor a fost una destul de bogată, 414 locuri de muncă, însă din păcate domeniile nu au fost foarte variate. Mulţi tineri s-au lovit de o problemă acută în ultimii ani: sunt absolvenţi de studii superioare, însă posturile disponibile pentru ei sunt cu mult sub cerere.

 

Suceava: Doar 10% din posturile disponibile au fost pentru cei cu studii superioare

La bursa locurilor de muncă din municipiul Suceava, desfăşurată în holul Casei de Cultură, unde au fost înregistraţi ca participanţi 466 de suceveni, au fost disponibile 172 de locuri de muncă, din care doar 10% pentru cei cu studii superioare. Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, instituţia care a organizat târgul de locuri de muncă, a declarat: „Oferta e foarte asemănătoare ca volum cu cea de anul trecut, avem doar o diversificare pe meserii structurată altfel, angajatorii au venit cu alte nevoi şi cu alte probleme de ocupare. În domeniul celor care au terminat studii superioare avem o ofertă puţin mai mare decât anul trecut, dar nu foarte mare, este vorba de 17 locuri de muncă pentru cei cu studii superioare”.

Oferta pentru cei cu studii superioare a cuprins posturi de ingineri, specialişti IT, consultanţi vânzări şi în domeniul design mobiliar.  

La bursa locurilor de muncă l-am întâlnit pe Nicolae Sorea, absolvent de facultate de inginerie electrică cu doctoratul finalizat în acest an. Acesta a declarat: „Oferta e oarecum slăbuţă pentru un oraş atât de mare. Caut un post de inginer pe un loc de muncă cât mai bun. Oferta pentru studii superioare e slăbuţă faţă de numărul de absolvenţi şi urmează ca angajatorii să fie cei care fac departajarea”.

 

18 tineri au fost angajaţi pe loc

O altă problemă este legată de lipsa experienţei tinerilor. „Se cere experienţă şi noi, cum suntem ieşiţi din şcoală, nu prea avem. Caut orice fel de muncă, nu sunt pretenţios”, ne-a declarat Ionuţ, absolvent de liceu tehnic în domeniul tehnician instalaţii electrice.

O altă participantă la bursă, Ana Maria Ilaş, căuta un post de secretară: „Mă aşteptam să fie mai multe locuri de muncă. Caut ceva pentru secretariat şi observ că mai multe posturi se axează doar pe bărbaţi”.

Au existat şi tineri care au fost mulţumiţi de participarea la bursă. Conform datelor contabilizate de AJOFM Suceava, 18 participanţi la bursă au fost angajaţi pe loc. Şapte dintre ei au fost angajaţi pe loc la Suceava, trei la Fălticeni, doi la Rădăuţi şi şase la Câmpulung Moldovenesc.

Cei mai mulţi tineri angajaţi pe loc şi-au găsit un loc de muncă în domeniul construcţiilor şi cel al serviciilor hoteliere.

 

Tinerii sunt nemulţumiţi de salarii, iar angajatorii spun că nu au cunoştinţe conform diplomelor

Mulţi alţi tineri absolvenţi, aproape 500, au fost selectaţi de angajatori în vederea încadrării. Asta înseamnă că vor fi chemaţi la interviuri de angajatorii cu care au avut o primă întâlnire şi au speranţa găsirii unui serviciu.

La finele lunii august, în evidenţele AJOFM Suceava se aflau în jur de 800 de proaspăt absolvenţi care au intrat în baza de date ca persoane în căutarea unui loc de muncă şi, dacă nu se vor angaja, aceştia vor intra în şomaj.

După cum admit şi specialiştii AJOFM Suceava, tinerii îşi găsesc greu un loc de muncă.

Anca Capverde a expus o parte a motivelor acestei situaţii: „Problema este mai complexă şi se află undeva la mijloc, între angajatori şi absolvenţi. Absolvenţii au mai multe aşteptări şi este şi firesc. De cealaltă parte, angajatorii sunt nemulţumiţi de faptul că tinerii nu au conştiinţele de care este nevoie şi pe care le presupun diplomele pe care le au şi mai spun că absolvenţii nu sunt determinaţi să muncească aşa cum şi-ar dori ei”.

De precizat că în cadrul bursei pentru absolvenţi a fost pusă la dispoziţia solicitanţilor interesaţi şi oferta naţională de 171 de locuri de muncă vacante în străinătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tinerii în căutarea unui loc de muncă, dezamăgiţi de oferta redusă pentru cei cu studii superioare.
 Vizualizări articol: 2026 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tinerii în căutarea unui loc de muncă, dezamăgiţi de oferta redusă pentru cei cu studii superioare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Moartea rosie smurd trimis de
( 1 oct 2012, 08:16:04
Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si eu fac ce vreau in tara asta ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si mi-am propus sa ucid acest popor ! Deja v-am demonstrat ca eu MOARTEA ROSIE SMURD sunt mai tare ca presedintele si guvernul acestei tari ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cumparat tractoare SMURD , motorete SMURD , barci SMURD si urmeaza sa cumpar submarine SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut presiuni enorme la colegiul medicilor pt a obtine asigurari malpraxis pt soldatii care lucreaza pe masinile EPA SMURD dar fara nici un rezultat !Pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am deturnat banii si masinile care trebuiau sa ajunga la ambulanta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am sabotat ambulanta privand-o de masini si aparatura medicala ! Va spun si mai repet pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD va pot spune ca am facut dispecerate in toata tara doar ca sa imi justific activitatea ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD cand merg la un caz merg insotit doar de mass media altfel nu mai merg ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cheltuit cei doi la suta doar dupa bunul meu plac si nu ma poate verifica nimeni pt ca eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD oblig cadrele medicale din spitale sa faca voluntariat pe masina SMURD iar cine refuza I se deface contractual colectiv de munca ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut doar afaceri paguboase pt statul roman ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD coordonez majoritatea dispeceratelor din tara si trimit la locul solicitarii doar masina EPA cu soldati chiar daca exista masina cu medic si asistent la ambulanta ! Doar pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTE ROSIE SMURD m-am pus singur imparat pe ISU ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei