Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 sep 2012 - Anul XVII, nr. 224 (5129)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Protest de o jumătate de zi la mina de uraniu de la Crucea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A fost fierbere mare ieri dimineaţă la mina de uraniu de la Crucea, unde ortacii de la schimbul I au refuzat să intre la muncă în subteran.

Motivul nemulţumirii salariaţilor este legat de măririle salariale pe care le-au primit, dar care nu au fost incluse şi pe cartea de muncă, ci se acordă ca prime. Oamenii s-au simţit înşelaţi şi ca urmare s-au adunat în curtea Sucursalei din Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) pentru a cere explicaţii. La discuţii a venit Anton Filipiuc, directorul unităţii, care a încercat să le explice minerilor de ce banii primiţi în plus nu se regăsesc şi în salariul tarifar.

După aproximativ două ore de discuţii sterile, minerii au plecat prin subteran către mina Botuşana, locul unde în urmă cu aproape două luni au organizat un protest de o mai mare amploare.

Ortacii şi şefii lor au făcut joncţiunea în curtea minei Botuşana, unde discuţiile au fost reluate. S-a vorbit aprins până în jurul orei 15.00, când minerii au acceptat situaţia. În aceste condiţii, schimbul II a intrat la muncă în mină, în timp ce schimbul I va avea de recuperat orele pierdute în una din sâmbetele următoare.

La protestul declanşat la finele lunii iulie a acestui an, ortacii au reclamat că salariile pe care le primesc sunt foarte mici şi nu au mai fost mărite de patru ani, dar şi condiţiile de muncă precare. După ce au stat blocaţi în subteran timp de 36 de ore, minerii au fost convinşi să renunţe la grevă şi să reia lucrul. Un director din Ministerul Economiei care a fost trimis la Botuşana să negocieze cu minerii a promis creşteri salariale de 15% şi mărirea sporului de pericol cu 50 de lei de persoană pe lună. Aceste solicitări au fost acordate, numai că ele nu se regăsesc şi în salariul tarifar. Reprezentanţii conducerii Sucursalei Crucea a CNU au promis că şi aceste doleanţe vor fi satisfăcute, dar abia anul viitor, după intrarea în vigoare a noului contract colectiv de muncă.

Mina de uraniu de la Crucea este singura de acest gen din ţară care mai funcţionează, iar de aici se asigură materia primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă. În prezent, la Crucea lucrează aproximativ 700 de oameni, dar o parte vor fi pensionaţi până la finele acestui an, urmând ca în 2013 să plece acasă alte 100 de persoane, cel mai probabil în cadrul unui program colectiv de disponibilizare.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protest de o jumătate de zi la mina de uraniu de la Crucea.
 Vizualizări articol: 828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protest de o jumătate de zi la mina de uraniu de la Crucea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei