Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 aug 2012 - Anul XVII, nr. 203 (5108)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DSP

Nouă suceveni depistaţi cu HIV-SIDA în 2012

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Numărul seropozitivilor din judeţ a ajuns la 186, după ce, în acest an, nouă persoane au fost depistate cu HIV-SIDA. În 2012, cumplita maladie a provocat şi şase decese, dintre care două înregistrate la persoane care tocmai fuseseră depistate ca fiind seropozitive, iar restul consemnate la persoane care fuseseră diagnosticate în anii anteriori.

Aşa indică o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în care se precizează că din totalul celor 186 de bolnavi luaţi în evidenţă cu HIV-SIDA doar 160 urmează un tratament de specialitate.

Potrivit evidenţelor, în acest an, virusul HIV responsabil de apariţia maladiei SIDA a fost depistat la o adolescentă de 17 ani, la un tânăr de 23 ani, precum şi la o tânără de 20 ani, toţi din zona Vatra Dornei. Cu această afecţiune au mai fost diagnosticaţi în 2012 un bărbat de 34 ani şi un altul de 37 ani, ambii din zona Fălticeni. În acest an, boala a mai fost confirmată la un alt tânăr de 23 ani, din zona Suceava, dar şi la o femeie de 38 ani, din zona Fălticeni. Cu HIV-SIDA au mai fost depistate în 2012 şi două femei care au decedat la scurt timp de la diagnosticare, una de 28 ani, din zona Suceava, la care boala a fost confirmată în luna martie, şi cealaltă de 45 ani, din zona Vatra Dornei, la care afecţiunea a fost descoperită în luna mai.

 

Evoluţia cazurilor de îmbolnăvire şi deces prin HIV/SIDA în ultimii şase ani

În judeţ, statisticile referitoare la HIV/SIDA arată aceeaşi tendinţă de creştere, situaţie care îi îngrijorează pe specialiştii suceveni.În 2011, 14 persoane au fost depistate cu virusul imunodeficienţei dobândite HIV, care provoacă SIDA,în timp ce alte şapte persoane au murit din cauza infecţiei cu virusul ucigaş(anul trecut s-au înregistrat cele mai multe decese ca urmare a cumplitei maladii). În 2010, 19 persoane erau depistate cu infecţie HIV-SIDA, cifra fiind cea mai mare din ultimii patru ani. Tot în 2010, numărul sucevenilor care şi-au pierdut viaţa din cauza teribilei maladii a fost de cinci. În 2009, evidenţele indicau 163 de pacienţi, dintre care 148 sub tratament, nouă pacienţi nou depistaţi şi trei decese.

În 2008, numărul pacienţilor luaţi în evidenţă era de 157, dintre care 137 în tratament cu antiretrovirale. În 2008, medicii au depistat nouă cazuri noi şi au semnalat patru decese în rândul bolnavilor.

În 2007, în evidenţele de specialitate figurau 154 de pacienţi, dintre care 138 se aflau în tratament. 2007 a fost anul în care nouă persoane din judeţ au aflat că sunt seropozitive, în timp ce alte şase au pierdut lupta cu boala şi au murit. În 2006, numărul seropozitivilor luaţi în evidenţă era de 151, în timp ce numărul pacienţilor aflaţi în tratament cu antiretrovirale era de 130. În 2006, au fost depistate cinci cazuri noi de îmbolnăvire şi două decese.

 

Unde se pot face teste gratuite pentru depistarea HIV-SIDA

Suceveniicare vor să afle dacă sunt sau nu infectaţi cu virusul ucigaş pot face un test gratuit, la Centrul de Consiliere şi Testare HIV/SIDA, care funcţionează la parterul clădirii DSP. În 2012, la această unitate au fost făcute 650 de teste, diagnosticul fiind stabilit în cele nouă cazuri prezentate mai sus.

De menţionat că la Centrul de Consiliere şi Testare HIV-SIDA din cadrul DSP Suceava testele pentru depistarea virusului HIV sunt gratuite. În cazul în care rezultatul este pozitiv, probele se analizează din nou, de această dată la Bucureşti, la Institutul Naţional Cantacuzino, unde investigaţiile de laborator sunt mai complexe şi certifică diagnosticul. În judeţ, teste gratuite se fac şi la Centrul de Transfuzii, dar numai pentru persoanele care donează sânge, pentru celelalte testul făcându-se contra cost.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nouă suceveni depistaţi cu HIV-SIDA în 2012.
 Vizualizări articol: 820 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Nouă suceveni depistaţi cu HIV-SIDA în 20125.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei