Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 aug 2012 - Anul XVII, nr. 177 (5082)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

La Ciocăneşti

Festivalul Naţional al Păstrăvului, ediţia 2012

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 15 - 19 august 2012, în comuna muzeu Ciocăneşti se desfăşoară Zilele Comunei şi cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului.

Manifestările vor începe în dimineaţa zilei de miercuri, 15 august, cu Hramul satului Ciocăneşti, prin oficierea la bisericile şi mănăstirile din comună a Sfintei Liturghii prilejuite de sărbătoarea ortodoxă Adormirea Maicii Domnului.

Începând cu ora 14.00, pe platoul Pensiunii Melios din Ciocăneşti va avea loc primirea hrămarilor, urmată de o masă de la care nu vor lipsi un pahar de secărică şi borşul de păstrăv.

Conform primarului comunei Ciocăneşti, Radu Ciocan, îndemnul la bună dispoziţie îl vor face în aceeaşi locaţie Călin Brăteanu, Ansamblul Folcloric „Brăduleţul” din Botoş – Suceava, Ovidiu Purdea Someş, Ansamblul Folcloric „Doina Maramureşului” din Moisei – Maramureş, Ansamblul „Mugurelul” al Clubului Copiilor din Dorohoi – Botoşani, Ansamblul de Dansuri „Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” din Botoşani, Ansamblul Folcloric „Stejărelul” din Cajvana, Ansamblul de dansuri al Liceului „Mihai Berezolschi” din Chişinău – Republica Moldova.

„Spectacolul folcloric şi voia bună vor fi presărate cu momente umoristice prezentate de Constantin Tiron, membru al Academiei de Umor <Păstorel Teodoreanu> din Iaşi, iar la sfârşitul petrecerii, înainte de focul de artificii, fraţii Reuţ îi vor invita pe toţi cei prezenţi la o horă populară bucovineană”, a precizat primarul Radu Ciocan.

 

„Descoperă frumuseţile Muntelui Suhard”

Ziua de joi, 16 august, se va desfăşura sub genericul „Descoperă frumuseţile Muntelui Suhard” şi include ecologizarea şi popularea cu puiet de păstrăv a pârâului Recele, refacerea marcajelor spre obiectivele turistice din Muntele Suhard şi vizitarea unei părţi dintre acestea, printre care se numără Mănăstirea „Sfântul Ştefan cel Mare”, Mănăstirea „Sfânta Cruce”, Muntele Capra şi împrejurimile lui, Stâna turistică „Borcutu”, Stâna „Şfeţărie”.

Tot joi vor avea loc seminarul „Plutele pe Bistriţa Aurie, ocupaţie străveche a ciocăneştenilor” şi şedinţa tehnică a Concursului local de pescuit la păstrăv, urmată de manşa I, cea a calificărilor pentru faza naţională 2012, şi un grătar cu păstrăv în compania formaţiei „Fraţii Hariuc”.

Atât pescarii, cât şi turiştii şi localnicii sunt invitaţi la un popas de seară în jurul focului de tabără de pe platoul Pensiunii Melios, unde va avea loc şi un spectacol în care vor evolua Ansamblul Folcloric „Dorna Dorului” şi formaţia „Nemuritorii”.

 

Bucuriile Bistriţei Aurii

Ziua de vineri, 17 august, se va derula sub sloganul „Bucuriile Bistriţei Aurii” şi include în program Concursul local de pescuit la păstrăv - calificări pentru faza naţională 2012 - manşa a II-a, popularea cu puiet de păstrăv a pârâului Humor, construirea unei plute pe Bistriţa Aurie – demonstraţie practică la „Podul Negru” – Botoş şi un concurs de găurire a buştenilor pentru plută.

„Să plutărim pe Bistriţa Aurie – tradiţie şi aventură, rafting pe Bistriţa Aurie de la Oiţa la Ciocăneşti cu <Dorna – Adventure> şi tiroliana cu <Dorna – Adventure> sunt alte activităţi cu care sperăm să atragem turiştii în această perioadă la Ciocăneşti”, ne-a spus primarul Radu Ciocan.

Vineri după-amiază va avea loc şedinţa tehnică a Concursului de pescuit la păstrăv - faza naţională 2012, urmat de prima manşă.

În cadrul spectacolului „Puterea vârstei exprimată prin muzică”, pe scena de pe platoul Pensiunii Melios vor evolua Corul „Lacrimoza” al Liceului „Mihail Berezolschi” din Chişinău – Republica Moldova, „Mihai Rusu şi colegii” din Ciocăneşti, Grupul folk „Crenguţă de brad” din Şaru Dornei, Suceava. Seara se va încheia cu un recital extraordinar al lui Vasile Şeicaru în jurul focului de tabără.

 

Comuna Ciocăneşti – tradiţie şi actualitate

Ziua de sâmbătă este dedicată tradiţiilor din Ciocăneşti şi pescuitului. Oaspeţii comunei vor putea vizita Biserica ortodoxă din 1776 din satul Ciocăneşti, Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate, ateliere de încondeiat ouă.

Tot tradiţie este şi activitatea „Plutele pe Bistriţa Aurie – îndemânare şi curaj”, destinată celor care vor să alunece pe apă cu ajutorul plutelor, dar şi pescuitul, mai ales că sâmbătă dis-de-dimineaţă se va desfăşura manşa a II-a a concursului de pescuit la păstrăv - faza naţională 2012, urmată de populare cu puiet de păstrăv a pârâului Botoşel.

Pe platoul Pensiunii Melios va avea loc o expoziţia şi concursul gastronomic cu preparate din păstrăv după reţete tradiţionale „Păstrăvul – provocare şi bucurie pentru bucătarii iscusiţi” şi festivitatea de premiere a concursului local de pescuit la păstrăv, a concursului naţional de pescuit la păstrăv 2012, a concursului gastronomic cu preparate din păstrăv şi a celei mai frumoase şi performante păstrăvării din comună.

Seara va avea loc un recital extraordinar Andreea Bălan şi un foc de artificii.

 

„Bucovină mândră floare”

Duminică, 19 august, după oficierea Sfintei Liturghii în bisericile şi mănăstirile din Ciocăneşti şi Botoş, ciocăneştenii şi turiştii vor participa la popularea cu puiet de păstrăv a râului Bistriţa Aurie, după care, la Pensiunea Melios va avea loc concursul „Originea frumosului din valea Bistriţei Aurii”, în care tineri şi vârstnici se vor întrece în prezentarea celui mai frumos şi mai autentic costum popular tradiţional.

„Pentru că plutăritul s-a născut la Ciocăneşti a doua oară, iar vechii plutaşi nu vor să iasă la pensie până nu vor transmite mai departe tainele acestei meserii, chiar dacă astăzi ea are numai scop turistic, vom aduce recunoştinţa noastră acestor oameni în cadrul activităţii <Cinste, respect şi onoare plutaşului ciocăniştean> pe care o vom derula duminică”, ne-a spus Radu Ciocan. 

Va urma un spectacol folcloric în care vor evolua Alexandru Brădăţan, Angelica Flutur, Pamfil Roată, Ansamblul Folcloric „Bistriţa Aurie” din Ciocăneşti, Ansamblul Folcloric „Kozaciok” din Bălcăuţi, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor” al Clubului Copiilor şi Elevilor din Vatra Dornei. În pauzele dintre evoluţiile artistice ale formaţiilor invitate va avea loc premierea celor mai frumoase costume populare tradiţionale, premierea sârguincioşilor din cea mai frumoasă gospodărie tradiţională, gospodarii cu cea mai frumoasă grădină cu flori.

„Seara, plăieşii cu făclii vor coborî pe <Drumul Tătarilor> pentru a aprinde focul de tabără  cu gândul la Dumnezeu şi la o revedere cu bine. Pe parcursul desfăşurării întregului festival va fi amenajată o locaţie în vederea iniţierii în tehnicile de supravieţuire în natură, prezentate de clubul condus de prof. Ion Ţurcanu din Chişinău – Republica Moldova, iar concursul naţional de pescuit la păstrăv va fi organizat de Clubul Rotary – Vatra Dornei”, a precizat Radu Ciocan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Naţional al Păstrăvului, ediţia 2012.
 Vizualizări articol: 1647 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Festivalul Naţional al Păstrăvului, ediţia 20125.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei