Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 mai 2012 - Anul XVII, nr. 109 (5014)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tradiţii

Câteva mii de oameni au participat la „Hora Bucovinei”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Câteva mii de suceveni din întreg judeţul, dar şi turişti, au participat ieri la cea de-a patra ediţie a „Horei Bucovinei”, eveniment organizat în Frasin. Acest oraş a devenit duminică centrul tradiţiilor populare din judeţul Suceava, spectatorii bucurându-se atât de spectacole de muzică populară, cât şi de o paradă a portului popular sau de prezentări ale obiceiurilor din Bucovina. „Hora Bucovinei” a început în jurul prânzului, în centrul oraşului Frasin, locul de unde gospodarii şi gospodinele, îmbrăcaţi în costume populare, fie pe jos, fie pe cai sau în caleşti sau căruţe, au plecat în paradă spre tabăra Bucşoaia, locul unde au avut loc principalele manifestări. La paradă au participat buciumaşii din Câmpulung Moldovenesc şi Straja, formaţii de muzică populară din mai multe localităţi ale judeţului.

Ajunşi pe platoul taberei Bucşoaia , miile de oameni veniţi la „Hora Bucovinei” în ciuda vremii ploioase şi-au îndreptat atenţia spre scena unde au avut loc spectacolele de muzică populară.

 

Flutur: „Hora Bucovinei” a devenit cel mai important eveniment cultural al tradiţiilor populare

În deschiderea spectacolelor, pe scenă a fost invitat preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, la a cărui iniţiativă a fost organizată prima ediţie a „Horei Bucovinei”. „Văd că oamenii au fost curajoşi şi, în ciuda vremii nefavorabile, au venit la <Hora Bucovinei>. Bun venit, dragi oaspeţi, dragi artişti. Mulţumesc foarte mult formaţiilor artistice, care şi astăzi sunt aici prezente la <Hora Bucovinei>, mulţumesc crescătorilor de animale că sunt prezenţi astăzi aici şi Asociaţiei <Produs în Bucovina>”, a declarat Flutur.

El a subliniat faptul că ediţia de anul acesta a „Horei Bucovinei” nu a fost organizată din fonduri ale Consiliului Judeţean. Gheorghe Flutur a subliniat că „Hora Bucovinei” de anul acesta a fost organizată în totalitate prin efortul financiar al Asociaţiei „Produs în Bucovina” şi Asociaţiei Crescătorilor de Animale. „Vreau să-i mulţumesc domnului Scheul, preşedintele Asociaţiei <Produs în Bucovina>, precum şi crescătorilor de animale, care au venit la acest eveniment. Vreau să vă doresc petrecere frumoasă, distraţi-vă, pentru că aşa li se şede bine bucovinenilor şi gospodarilor”, a spus Flutur pe scena Festivalului „Hora Bucovinei”.

Gheorghe Flutur a ţinut să precizeze că „Hora Bucovinei” a devenit cel mai important eveniment cultural al tradiţiilor populare din judeţul Suceava, pe scenă urcând formaţii de muzică populară din peste 30 de localităţi ale judeţului.

 

Spectatorii au avut parte de concerte de muzică populară, mâncare tradiţională de la stână şi o expoziţie de câini ciobăneşti

Spectacolele populare au fost deschise de recitalul interpretei Laura Lavric şi al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, artiştii populari invitându-i pe spectatori să se prindă în „Hora Bucovinei”. Pe scenă au mai urcat interpreţii populari Adriana Bucevschi, Pamfil Roată, Angelica Flutur, dar şi formaţiile de artişti amatori, care au încântat publicul până seara târziu. Participanţii la „Hora Bucovinei” au mai avut parte şi de o expoziţie gastronomică cu produse tradiţionale, iar la cele patru stâne tradiţionale amenajate pe platoul taberei din Bucşoaia au putut să deguste balmoş, mâncăruri din carne de oaie, dar şi caş, brânză şi urdă de la stână. Pe lângă acestea, pe platoul taberei Bucşoaia a fost organizată şi o expoziţie de câini ciobăneşti. Spectatorii care au înfruntat vremea urâtă au putut să asiste şi la urcatul oilor pe munte, sărbătoare pastorală care are loc în această perioadă a anului, în cinstea căreia a şi fost organizat acest festival.

De precizat că la „Hora Bucovinei” din Frasin au mai fost prezenţi numeroşi şefi ai instituţiilor sucevene, cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Vasile Ilie şi Daniel Cadariu, primari ai mai multor localităţi din judeţ, precum şi parlamentarii Ioan Bălan, Sanda-Maria Ardeleanu, Sorin Fodoreanu şi Dan Gabriel Gsopodaru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câteva mii de oameni au participat la „Hora Bucovinei”.
 Vizualizări articol: 1265 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 5 voturi
Câteva mii de oameni au participat la „Hora Bucovinei”1.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(14 mai 2012, 20:50:04
dupa ce si/a batut joc de oameni cheltuind zeci de milionane de euro pe tot felul de nimicuri,numite programe turistice,acum ,in prag de alegeri simtindu/se cu musca pe caciula a precizat ca acest festival nu este organizat cu bani de la c.j. urât,foarte urât dar ce sa-i faci dacă asa-i caracterul omului.
2.   RUȘINE trimis de
(14 mai 2012, 21:27:08
CREDETI CĂ INTERESEAZĂ PE CINEVA CĂ TABĂRA BUCȘOAIA ARATĂ JALNIC? NU CRED.....PENTRU CĂ FIECARE DIN CEI CARE AR PUTEA SĂ FACĂ CEVA ÎȘI FAC INTERESELE LOR, PE ROMÂNEȘTE ÎI DOARE ÎN CUR? ÎN ORAȘUL FRASIN NU S-A FĂCUT NIMIC ȘI NICI NU O SĂ SE FACĂ NIMIC, ATÂTA TIMP CÂT ORAȘUL ESTE CONDUS DE OAMENI INCOMPETENȚI, OAMENI CARE NU FAC NIMIC DECÂT PENTRU EI, DAR NA ASTA E....LA ROMÂNI ȚINE PROSTIA ȘI DUSUL CU ZĂHĂRELUL? VREAU SĂ VĂD UN PDL-IST CARE AR ENUMERA REALIZĂRILE CARE S-AU FĂCUT ÎN ORAȘUL FRASIN? AȘTEPT.....ÎNCEPÂND DE LA PRIMAR ȘI TERMINÂND CU CONSILIERI PDL, TOȚI AU AERE DE VEDETE, DAR ÎN REALITATE SUNT ......VAI DE CAPUL LOR, OAMENI CARE NU ȘTIU SĂ VORBEASCĂ, DAR AU AERE, VAI DE CAPUL NOSTRU, FIECARE ÎȘI URMĂREȘTE INTERESELE LUI, AȘA CĂ....BAFTĂ. N-AȚI VĂZUT CĂ ÎN ORAȘUL FRASIN, PRIMARUL ÎȘI PROMOVA PE UN BENER, FIRMA LUI DE TRANSPORT:)))), MI-E GREATĂ.
3.   METODE DE SPALARE A BANILOR PUBLICI trimis de
(14 mai 2012, 22:30:10
Aceste manifestari au doar rolul de a cheltui banii,de a li se pierde urma...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei