Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 mai 2012 - Anul XVII, nr. 108 (5013)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Performanţă

Trei elevi suceveni, calificaţi la olimpiadele internaţionale de astronomie şi astrofizică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei elevi suceveni s-au calificat la olimpiadele internaţionale de astronomie şi astrofizică. Remus Ştefan Bompa, din clasa a VIII-a, Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Astronomie, care va avea loc, în perioada 16 - 24 octombrie, în Coreea de Sud, iar Mircea Călin Văcăriuc, din clasa a VIII-a, tot de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, va reprezenta Suceava la Olimpiada de Astronomie a Statelor Europene, care va fi găzduită de România, de oraşul Timişoara, în luna august.

Pregătirea celor doi elevi este o muncă de echipă, care se face sub supravegherea şi cu sprijinul profesoarei Doina Dominte, de la Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni, şi al profesorului dr. Petru Crăciun, de la Colegiul Agricol Fălticeni, coordonator al Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor şi coordonator al lotului olimpic al României. Iustina Crăciun, elevă în clasa a X-a, cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni, va pleca în acest an în Brazilia, la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, care va avea loc în luna august. Anul trecut, Iustina a cucerit bronzul la aceeaşi competiţie, desfăşurată în Polonia.

 

Tabăra de pregătire a loturilor olimpice internaţionale, la Mănăstirea Humorului

În perioada 26 aprilie - 7 mai, la Călimăneşti - Căciulata a avut loc pregătirea lotului lărgit al României şi selecţia loturilor olimpice  internaţionale, care vor participa la Olimpiadele Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică din acest an. Judeţul Suceava a fost reprezentat de cei trei elevi: Remus Bompa, Mircea Văcăriuc şi Iustina Crăciun, care s-au calificat cu rezultate excelente.

Profesorul Petru Crăciun ne-a spus că „la această pregătire şi selecţie au participat primii zece elevi juniori (clasele a VI-VIII) şi primii zece elevi seniori (clasele IX-XII) de la olimpiada naţională de astronomie şi astrofizică. A fost foarte multă muncă din partea elevilor şi a profesorilor pentru a ajunge la asemenea rezultate excelente. Această performanţă extraordinară ne-a mobilizat pentru a organiza, în perioadă 1-14 iunie, tabăra de pregătire a loturilor olimpice internaţionale, la Mănăstirea Humorului, un proiect de parteneriat între Palatul Copiilor Suceava, Societatea Ştiinţifică Cygnus - club UNESCO şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava. La sesiunile de pregătire teoretică şi practică vor participa cei zece elevi olimpici internaţionali şi profesorii îndrumători din ţară”.

 

Implicare

Astronomia nu înseamnă să ştii doar stelele şi galaxiile, a completat profesorul Crăciun, ci reprezintă îmbinarea dintre fizică şi matematică la un nivel înalt, „deoarece la aceste olimpiade sunt probe teoretice, care conţin probleme de fizică şi matematică foarte complexe, iar unele noţiuni se studiază doar la facultate”. Directorul Palatului Copiilor Suceava, Victor Şutac, a completat că, „având în vedere că doi dintre finalişti sunt membri ai cercului de astronomie la Palatul Copiilor, ne vom implica cu toate forţele pentru a organiza în cele mai bune condiţii tabăra de pregătire a olimpicilor de la Mănăstirea Humorului. Logistica va fi asigurată în cea mai mare parte de Palatul Copiilor, care dispune de cel mai mare telescop mobil de 400 mm, dar vom avea şi sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, prin inspectorul de specialitate Carmen Ciobâcă, sprijin din partea Colegiului Agricol Fălticeni şi a Societăţii Ştiinţifice Cygnus”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei elevi suceveni, calificaţi la olimpiadele internaţionale de astronomie şi astrofizică.
 Vizualizări articol: 1694 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Trei elevi suceveni, calificaţi la olimpiadele internaţionale de astronomie şi astrofizică5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei