Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 mai 2012 - Anul XVII, nr. 108 (5013)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Recunoaştere

Primele „bone cu diplomă”, şcolite la Suceava, pe bani europeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

36 de sucevence, cadre didactice, studente, şomere, vor putea să lucreze ca baby sitter în orice ţară din Europa, după ce termină cursul gratuit de bone, organizat de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Primele „bone cu diplomă”, şcolite la Suceava, pe bani europeni, sunt încrezătoare că îşi vor găsi un loc de muncă într-o ţară europeană, unde vor fi plătite „pe măsura efortului fizic şi psihic” pe care, spun ele, îl presupune această meserie. 

 

Acelaşi curs, aşteptări diferite

Mărioara Dinu, în vârstă de 60 de ani, este mamă şi bunică, şi a ales să facă acest curs pentru că vrea să ştie mai multe lucruri despre îngrijirea unui copil, mai ales că are şi un nepoţel. „Sunt bucuroasă de tot ce învăţ aici, lucruri care m-au surprins. Mi-ar face deosebită plăcere să lucrez ca bonă, să profesez această meserie”, ne-a spus femeia.

O altă cursantă, Manuela Cocârlă, în vârstă de 31 de ani, a ales să facă cursul de bone în ideea că, atunci când se va căsători şi va avea un copil, va fi pregătită să-l crească cum trebuie. „M-am gândit că este foarte important să înţeleg mai multe lucruri despre cum trebuie educat un copil. Să fiu pregătită pentru atunci când voi avea eu un copil. Dacă se oferă ocazia, aş vrea să lucrez ca bonă, dacă sunt plătită bine este cu atât mai mulţumitor. Cred că este bine ca şi în România să fie persoane şcolite în acest domeniu. Fiecare mămică ar trebui să facă acest curs, pentru a nu face nişte greşeli din neştiinţă, în creşterea copilului, pe care nu le mai poate repara”, ne-a povestit Manuela, care a lucrat până acum în învăţământ.

Foarte încântată de cursul de bone este şi studenta Mona Hanuseac, în vârstă de 33 de ani, care a completat că, în viitor, familiile vor căuta bone calificate, care să se ocupe şi de educaţia copilului, nu numai de îngrijirea lui. „Este o meserie specială, cu mult consum fizic şi psihic, meserie specială, care ar merita un salariu mai mare decât minimul pe economie”, ne-a spus tânăra.

Vera Constantin, în vârstă de 52 de ani, este şomeră, dar a fost cadru didactic. „S-au blocat posturile în învăţământ şi doresc să lucrez ca bonă. Copiii sunt foarte isteţi, interpretează altfel lucrurile, trebuie să ai răspuns la toate întrebările lor. Îmi doresc să lucrez cu un copil, ca baby sitter, mai ales că 20 de ani am lucrat în învăţământ. Este un avantaj”, a completat Vera Constantin.

 

Cofinanţare din Fondul Social European

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a încheiat un acord de parteneriat cu Fundaţia Romanian Angel Appeal, prin care cele două părţi colaborează în vederea facilitării, la nivelul judeţului Suceava, a implementării proiectului „Femei pentru Femei – Program naţional de calificare şi acreditare a femeilor în ocupaţia de baby sitter”. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013 – „Investeşte în oameni!” şi urmăreşte standardizarea modelului de formare profesională în vederea constituirii reţelei publice de bone/baby sitters acreditate şi calificate să ofere servicii de îngrijire a copiilor pe timpul zilei, completată de o reţea de monitorizare pentru asigurarea calităţii serviciilor.

 

Diplomă şi un bonus de 1.200 de lei

Cele 36 de viitoare bone, după cum ne-a spus unul dintre formatorii proiectului, Florin Tărnăuceanu, parcurg 120 de ore de teorie şi 240 de ore de practică (la centrele de plasament „Colţ Alb” şi „Speranţa”), fiind împărţite în două grupe. Florin Tărnăuceanu ne-a spus că, pe lângă diploma pe care o primeşte fiecare absolventă, recunoscută în toată Uniunea Europeană, cursantele mai primesc, pe parcursul celor trei luni de pregătire, şi 1.200 de lei, „bonus” de care femeile care s-au înscris la curs nu ştiau.

„Este primul curs de bone cu diplomă, cu recunoaştere europeană, organizat la Suceava. Cursantele s-au dovedit a fi extrem de doritoare să afle informaţii noi, dându-şi seama, unele dintre ele, că nu este suficient să fii mamă, ca să cunoşti tot ce are nevoie un copil. Oricând este bine să fii deschis, să înveţi lucruri noi”, a completat Florin Tărnăuceanu.

În luna iunie, alte 18 femei vor urma, la Solca, un curs asemănător de bone.

Pot să urmeze acest curs gratuit de bone şomerele care doresc o nouă calificare, persoanele care nu au avut niciodată un loc de muncă, mamele care au fost nevoite să renunţe la serviciu pentru a se ocupa de creşterea şi îngrijirea copiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primele „bone cu diplomă”, şcolite la Suceava, pe bani europeni.
 Vizualizări articol: 2616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Primele „bone cu diplomă”, şcolite la Suceava, pe bani europeni4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   X trimis de
(12 mai 2012, 15:26:41
Foarte buna initiativa,dar pe cand si barbati baby-sitteri?
1.1  RE: X trimis de
(12 mai 2012, 15:57:52
Te-ai stricat undeva? E un proiect bun, nu neg, stiu ca eram mic si ma lasa maicamea la bunica. Fara proiecte si cu bun simt. Deci cine spala banii o sa mearga mai departe.
2.   @aloev trimis de
(12 mai 2012, 17:37:15
Eu cand eram mica m-a dus mama la cresa ca nu aveam decat un bunic care nu putea avea grija de un copil mic (ceilalti murisera pana sa ma nasc eu). Si cum crese nu sunt (doar una a mai ramas in Suceava si aia plina) si poate unii copii nu mai au bunici (asa ca tine) la care sa stea, sau bunicii muncesc (tinand cont de cresterea varstei de pensionare), uite ca initiativa pare buna. Zic pare, pentru ca exista posibilitatea ca parintii sa nu-si permita o bona. si atunci e nasol. Se investesc bani in educarea in final a copiilor strainilor la care vor lucra aceste bone.
2.1  RE: @aloev trimis de
(12 mai 2012, 18:44:01
Mai fata s-au schimbat vremurile. Cand eram mic stateam la pachet intre atatea patur,i asta era pana in `70. Dupa la camin ma uita maicamea pe la educatoare ca asa era programul. In clasa a 2-a mi-a spus ca nu mai calca pe la scoala, o fac de ras. Cand eram intra 11-a proful de mate ma tinea in 5 si 6. Cand am rezolvat o problema in alt mod se uitau colegii ca la un extraterestru. Cu bunica era pe timpul verii. O zi buna.
2.2  RE: @aloev trimis de
(14 mai 2012, 08:31:12
N-am înțeles nimic din comentariul tău, "măi băiete"! Sigur nu luai 5 și la limba română?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei